Zbadáte ho a automaticky napriahnete ruku, aby ste si ho prezreli zblízka. Nedokážete odolať jemným cifrovaným reliéfom, vábia vás oblé línie a tvar, ktoré ho robia zaujímavým. Líši sa od všetkého, čo ste dosiaľ videli.

Ak príde na tento vreckový nožík, ihneď si uvedomíte, že jeho poslaním je robiť radosť. Kdekoľvek sa zjaví v spoločnosti, budí záujem. Zoznamujeme sa s loveckým zatváracím nožom FOX Outdoor 44853 od MFH, ktorý sa stal našim spoločníkom na potulkách krajom.

300_0603

Pekný v každom detaile

Príjemný dojem, ktorý budí na fotografiách sa nelíši od toho, ktorý nadobudnete keď ho vezmete do dlane. Hneď pri prvom kontakte vás prekvapí jeho váha. Statných 140 gramov je na nožík takejto veľkosti trošku veľa a ihneď prichádzate na to, kde sa vzali. Telo nesúce reliéf je z masívneho kusu kovu, ktorý dáva nožu nielen pevnosť, ale aj istú dôstojnosť.

Siahnete na čepeľ, vyklopíte ju, chytíte rukoväť do dlane a zrazu akoby všetka ťažoba uletela. Nôž v pracovnej polohe výborne sadol do ruky a jeho váha sa úplne rozložila. Cítite v dlani že to nie je žiadna hračka na parádu, ale skutočný nôž so všetkým čo k tomu patrí.

300_0224

Už prvé zoznamovanie nám ukázalo, že všetky funkčné detaily sú riešené s citom. Chrbtová poistka je pevná a dokonale lícuje s poistnou západkou na čepeli. Čepeľ zapadá pri zavretí do vnútorného priestoru bez toho, aby sa ostrie kdekoľvek dotýkalo plôšky ktorá by ho mohla otupiť. Ba aj všetko je zostavené bez vôle, takže nič sa nekýva, nič neuhýba. Je príjemné zistiť, že všetko je v úplnom poriadku.

Ostrý už z fabriky

Výrobca myslí na tých, čo toho o brúsení nožov priveľmi nevedia. Už vo výrobe bol nabrúsený tak, že dokáže holiť. Od chvíle, kedy ho vytiahnete z jednoduchej papierovej škatuľky máte istotu, že je pripravený na prvú príležitosť ukázať sa pri práci.

DSC_7151

Čepeľ s dĺžkou 8,5 centimetra má dutý výbrus s výraznou fazetkou. Veľmi sa nám páči, ako výborne krája potraviny. Bez námahy preniká klzkou šupkou rajčiny do jej dužiny, rovnako dobre krája suchú salámu, slnkom rozpustenú slaninu i surové mäso. Aj krájanie cibule a zemiakov na guláš je pohodové. Dutý výbrus má čosi do seba a pri 2,7 milimetrovej hrúbke čepele len zlepšuje jej rezivosť.

Oblá línia ostria dáva krájaniu istú pohodu a ergonómiu. Ak patríte medzi tých, čo neváhajú do tanistry prihodiť aj drevený lopár, rýchlo si navyknete na rez celou dĺžkou čepele. Ide to akosi samo, bez cvičenia a trénovania. Akoby práve takýto zámer sledovali dizajnéri a nám sa to skutočne páči.

300_0714

Praktická je aj ostrá špička, ktorá svojim jedovatým tvarom môže byť pre niekoho výstrahou. Vo chvíli, keď vám v dlani pod kožou uviazne trieska, ste radi že ju dostanete von. Špička pára kožu ako ostrá ihla, trieska je vonku. Podobné situácie na seba nenechajú čakať a ak ste s nožom zvyknutí robiť aj jemnú precíznu prácu, zaiste končistú špičku oceníte.

Ukrojí sústo, zastrúha ražeň

Chrbát čepele má ostré hrany ktorými možno škrabať kôru a lyko z lieskových ražňov. Ak je v lese vlhko a treba narobiť hoblinky pre podpal i tie si narobíte zo smrekovej štepiny práve takouto technikou. Netreba si zbytočne tupiť ostrie. Keďže výrobca použil jednoduchú nerezovú oceľ, nedá sa počítať s tým, že pri hrubom zaobchádzaní s drevom si udrží svoje továrenské nabrúsenie.

300_0473

Odrezať ražeň, zahrotiť jeho špičku a obholiť ho aby sa naň jedlo pri opekaní nelepilo je primeranou výzvou, ktorá nás akosi sprevádza na nejednej vychádzke. Ak by sme hľadali pre tento nôž nejaký prívlastok, asi by sme mu prilepili prívlastok desiatový. Kde sa je, vyvára a opeká, tam „jeleň“ ukazuje že je súci pribrať sa do práce – s noblesou a spoľahlivou službou.

A ak sa na lúčke objavia kvety, ktoré by mohli robiť radosť doma vo váze, alebo prútiky s púčikmi ktoré vykvitnú i doma, aj tie odreže.

Aby vrecko nepredral

Črienky so vzhľadom kosti či rohoviny sú predsa len z plastu a lovecký motív jeleňa nájdete iba na ľavej strane – teda tej na ktorú sa pozeráte najčastejšie. Črienky nie sú lepené, ale bodovo nitované, takže nejaký ten nápor zovretia v dlani by mali dlhodobo ustáť.

300_0246

Celá zostava je nitovaná na troch miestach, takže ak sa časom náhodou niečo uvoľní, chce to šikovnú ruku s jamkárom a kladivkom, pretože tu niet skrutky, ktorú by ste vedeli utiahnuť. Po mesiaci intenzívneho používania je však všetko v úplnom poriadku a zdá sa, že nič sa neuvoľňuje. Jediné čo náš nožík líši od nového je oblúčik, ktorý sa na čepeli vyleštil pri čape neustálym otváraním a zatváraním.

Predsa je tu len drobnosť, ku ktorej sa patrí povedať pár slov. Nôž sa môže zasekávať v tesnejšom vrecku a staršie vrecko môže aj predrať ak náruživo chodíte. Koniec chrbta čepele, ktorý odstáva v zavretom stave od rukoväte má ostré hrany, ktoré by si možno zaslúžili trošku zabrúsiť. S kúskom brúsneho papiera zrnitosti P600 alebo P800 je to však hračka na pár minút.

300_0227

FOX Outdoor 44853 od MFH (12,99€) je nezvyčajne pekný, veľmi dobre spracovaný a spoľahlivý natoľko, že si určite zaslúži miesto v chlebníku, aby spríjemnil posedenia pri občerstvení v lese, na stráni či na posede. Je dokonca taký majestátny, že nikoho neurazí ani ako dar, ktorý zaiste ihneď nájde praktické využitie. Páči sa nám pevná poistka, vysoká rezivosť čepele i tesné zostavenie. S kopou ďalších šikovných vecičiek do lesa i pre lov ho nájdete v internetovej ponuke Poľovníctva Terem.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár