Rozrúbať polienka, nasekať triesky, okresať hroty na koloch, vykliesniť miesto na táborenie a odkopať v lese hrabanku až po holú zem, aby bolo kde založiť  bezpečne oheň.  To sú úlohy, bez ktorých sa zaobíde máloktorá vychádzka do prírody.

Ak je v batohu dosť miesta, pritrafí sa vyplniť ho pre tieto úlohy ľahkou sekerkou. Niekedy je však i tá najľahšia nemilou príťažou. Vtedy prichádza príležitosť pre Extol Premium 8855304, ktorý dostal od dovozcu pomenovanie lovecká dýka. My ho však iba sekáčom voláme a máme veru prečo.

_NIK0786

Kus plechu, ktorý znesie veľa

Sekáč od Extolu nie je ani výstavným exponátom do vitrínky, ani nožom za ktorým by sa obzerali fanúšikovia chladných zbraní. Je to kus náradia akým je motyka, rýľ alebo sekera. Pichnete ho do batoha a viete, že kedykoľvek ho vytiahnete, dokončíte svoj úmysel. S dobrým pocitom i vtedy, ak seknete v nepozornosti do kameňa, ktorý zanechá značku na ostrí.

Vyrobený je z plechu hrubého 2,8  milimetra, ktorý je pevný a neohýba sa ani pri neprimeranej záťaži. Najprv začnete z neho drať farbu, potom mu vyslúžite na čepeli zopár zúbkov, avšak nič to nemení na tom, že sa o neho môžete mocne oprieť znova a znova. Z času na čas ho prebehnete karborundovým brúsnym kameňom a to je všetka starostlivosť, ktorá vás čaká. Nič nežiada, ale spravíte s ním veľa.

_NIK0870

V našich službách je takmer dva roky a nezriedka sa zatúla do batoha. Funguje dodnes a veľa rokov ešte bude.

Zopár  múch, na ktoré privyknete

Zúbkovaný chrbát možno oživí obrázky a fotografie, v skutočnosti je viac na ťarchu ako na úžitok. Oderiete s ním kôru, vyhladíte kus zvetraného pieskovca alebo suchej zeme pod varič a tým jeho poslanie končí. Nepíli pretože zuby majú zlú geometriu a čím viac pri štiepaní dreva udierate papekom po chrbte, tým viac sa vám triešti a odiera. Ak by bol chrbát úplne rovný, nebolo by to na žiadnu škodu.

DSC_6153

Rukoväť je z pružnej gumy a s vrúbkovaním, na ktorom sa ruka nešmýka. Aj napriek tomu sme predsa len uviazali do diery na jej konci padákovú šnúru, aby sme mali pri kliesnení viac istoty v besnom pracovnom tempe. Rukoväť pruží, niekedy sa zdá že trochu i uhýba, ale ani sa nederie, ani netrhá.  Stále však kdesi v kútiku duše čosi šepká, že predsa len mohla byť z tvrdého plastu.

Puzdro má za sebou niekoľko opravných šití, pretože nie je súce na nosenie za pásom. Nite cez penovú výplň pod tenkou látkou ubiehajú a pôvodné šitie sa kde-tu pára. Aj napriek tomu, nie je zlé pre nosenie v batohu. Nôž je voľný a ak by chcel tak možno i vypadne, čepeľ je však pekne pod ochranou a nič sa neprepichne, neprereže, neoderie. Iste by sme ho nemenili za iné – veď je to len sekáč do batoha.

_NIK1119

Rúbe, štiepa, kliesni

Nielen tvar, ale aj váha a dĺžka čepele dávajú práci poriadny ráz. Ak sa 320 gramov hmoty dá do pohybu, konáriky len tak svištia vzduchom a rovnaké je to so štiepaním triesok do zálesáckej kanvičky alebo na podpal. Vyrábanie hrotov na koloch, sekanie lieskových žŕdok, kresanie a obtínanie, to všetko je fajn a ide to obratne.

Čepeľ dlhá 17 centimetrov je výborná pri štiepaní polien. S hrubšími sa v lese málokedy stretnete a čím viac búšite papekom po chrbte sekáča, tým väčšmi sa derie cez hrče, stočené vlákna, odbočky konárov a prekážky. Neraz sa zdá, že sekera by bola priveľkým luxusom. Jednu vec sekáč však nedokáže – fungovať ako kladivo. Na to si treba nájsť skalu alebo poleno.

_NIK0783

Pustiť sa do jemnejších prác nie je nič, čo by sa nedalo splniť – záleží iba na tom ako často brúsite. Rajčinu by ste iste krájať nechceli a niekedy ani špekáčku nie, ale  zaostriť ražeň a odfiknúť kus chleba, to predsa ide vždy. Oceľ nie je takého typu, že by rada a dlho držala ostrie, výbrus je však dutý a s fazetou, aby pri hrubej robote vždy nejaké to ostrie bolo po ruke.

Ak by sme hľadali zálesácku ikonu, ktorá slúži práve týmto účelom, asi by sme ju márne hľadali. Nik dosiaľ nezahral televízne ódy na sekáč, ktorý by si mal kúpiť každý. Extol Premium 8855304 (8,50€) nám však už druhú sezónu ukazuje, že je to kus, ktorý by si zaslúžil medzi zálesákmi pozornosť. Kým ho v Číne budú ešte robiť a výrobca ho k nám dovezie, každý má šancu naskočiť na vlak, ktorý začína ľahším batohom a končí urobenou prácou.

_NIK0863

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár