Ak sa zálesák alebo turista balí na pobyt v prírode, snaží sa aby bola výbava čo najľahšia. Raz si treba priplatiť za špeciálne vyhotovenie alebo materiál, inokedy treba prijať kompromis a priučiť sa novým zručnostiam. Tak či onak, vždy je dôležité mať so sebou všetko čo treba.

Iné je to však, ak sa autom vyberiete na rybačku, huby, chatu v hlbinách lesov mimo civilizácie, alebo hoci aj na tiché miesto za mestom, aby ste zažili magické chvíle pri východe a západe slnka. S kempingovou výbavou môžete počítať s komfortom civilizácie. Od minulého leta sa zoznamujeme so sadou Meva Trio, ktorá dáva teplo i svetlo vďaka lacným plynovým kartušiam.

DSC_5849

Všetko pekne pohromade

Nemusíte nič študovať, nemusíte sa nikoho vypytovať. Vybalíte škatuľu a v nej nájdete všetko čo pre svoje výlety potrebujete. Tri 190-gramové prepichovacie plynové kartuše s bezpečnostným ventilom, plynový varič ktorý unesie aj veľkú varnú nádobu a lampu ktorá dokáže prepožičať modrastému plynovému plameňu ohromnú žiaru silného svetla, ktoré teplými tónmi oko nedráždi.

Či si všetko prichystáte doma alebo priamo na mieste je iba na vás. Sprevádzkovanie je otázkou minúty.

DSC_6560

Odskrutkujete plastový podstavec, vložíte do neho plynovú kartušu a opäť ho nakrútite späť na miesto. Otočíte ventilom variča, kliknete na tlačidlo piezozapaľovača a iskra odpáli modrastý plameň v podobe, ako ho poznáte na plynovom sporáku. Môžete variť a zbierať nové zážitky.

Pri lampičke vás čaká pred prvým rozsvietením krátka príprava. Na držiak horáka navlečiete aureovú pančušku, zapálite ju aby sa stiahla, nasadíte ochranné sklo a môžete ju rozsvietiť tak isto, ako ste prebudili varič do života. Od tejto chvíle máte svetlo i teplo, kedykoľvek ho potrebujete. Stačí mať len dostatok plynu a iskru na zapálenie.

DSC_6559

Varič s výbornou stabilitou

Je úplne jedno, či sa pri pikniku rozložíte na sviežom machu, mäkkom ihličí alebo lúke zapadanej rosou. Všade, kde dokážete varič vtlačiť do mäkkého podkladu, nebudú vám prekážať ani nerovnosti. Štíhle lemy sa zarežú do zeme a váha kartuše ťahá ťažisko k zemi. Výsledkom je, že varič pevne sedí na podklade a nerozkýva sa ani vtedy, ak na neho namiesto malého ešusu s vodou na čaj položíte väčší hrniec na poriadne sústo, ktoré zasýti.

DSC_6572

Hoci je všetko s výnimkou horáku z plastu, po trištvrte roku používania máme stále pocit, že ide o pevný a robustný varič, ktorý len tak nerozbijete. Ak si privyknete na to, že závit sa pri výmene kartuše trochu zadrháva a žiada aby ste mali zmysel pre jeho správne zladenie, budete spokojní. My sme si pomohli troškou vazelíny, ktorá dá veci na pravú mieru.

Výkon stačí úplne na všetko

Varič Focus má výkon 1,4 kW, čo plne zodpovedá malej platničke na ktoromkoľvek sporáku. Vyskúšali sme si, že má dostatok síl nielen na varenie čaju, praženie vajíčok a varenie vrecúškových polievok, ale aj na vážnejšiu kulináriu, pri ktorej potrebujete viac ako len chvíľu horúčosti, počas ktorej sa suroviny premenia na hotové jedlo. V bezvetrí je energie viac ako dosť aj v chladnom jesennom počasí, vo veternom nečase plameň síce nezhasne, chce to však závetrie aby sa varná nádoba priveľmi neochladzovala.

DSC_5829

Páči sa nám pevné vyhotovenie roštu, ako aj geometria horáka, ktorý sa snaží rozvádzať plameň do plochy. Vďaka tomu sa teplo využije s najmenšími stratami, čo šetrí nielen čas ale aj palivo. Pri používaní sú omnoho lepšie širšie a nižšie nádoby, ako úzke hrnčeky, pochodíte však s čímkoľvek, čo má viac ako 7-centimetrový priemer dna. Pokrievka by mala byť samozrejmosťou, i keď nie je nutnou výbavou.

Navaríte v hliníku i smaltovanej oceli

Podobne ako pri iných plynových varičoch, ani tu sme sa vždy nemohli ne piezoelektrické zapaľovanie spoľahnúť. Mať vo vrecku zápalky, kresadlo alebo zapaľovač je istotou, ktorá vás nenechá hladných. Ocenili sme dobre zvládnutú reguláciu sily plameňa, ktorej prospieva i to, že regulačné koliesko má veľký priemer. S citom viete nastaviť plameň tak aby sa guláš varil bez bublania, takisto je možné na tenkom hliníkovom riade ustrážiť výkon tak, aby sa vám nič nepripaľovalo.

DSC_5819

S jednou kartušou s regulovaným plameňom dosahujeme 4 až 5 hodín výdrže, čo stačí na niekoľko varení bez toho, aby ste sa museli o čokoľvek starať. Zostávajúce palivo viete odhadnúť doma na váhe bez vyberania kartuše. Varič ničím neprekvapí ani ničím nesklame. Robí presne to čo od neho očakávate a práve tak to má byť. Možno i to je dôvod, prečo sa stal súčasťou našej terasovej výbavy, kde sa okolo neho všetko točí vždy vtedy, keď sú grily chladné.

Svetlo na povel

Ak nemáte žiadne skúsenosti s plynovým svietením, lampa Dedra je veľmi príjemným prekvapením. Vo svojom okolí dokáže vytvoriť osvetlenie, ktoré by sme mohli prirovnať k tradičnej žiarovke s volfrámovým vláknom.

DSC_5842

Svetlo je žltkasté a čím viac intenzity pridávate, tým väčšmi sa rozpaľuje do biela. Možno i preto majú oči z takého svietenia veľmi príjemný pocit. Jediné na čo si musíte zvyknúť je zvuk syčiaceho plynu, ktorý v rozpálenom horáku šuští ako keď sa vzdušný balón dvíha do nebies. A k tomu ako bonus patrí teplo, ktoré vyhreje prístrešok z celty.

V tmavej bezmesačnej noci i v hustom lese osvietite pri plnom výkone približne 10-metrový okruh, pričom do 3 metrov môžete počítať so svetlom, ktoré je dostatočné aj na jemnejšie a precíznejšie práce.

DSC_5831

Tak ako sme o variči hovorili že ho usadíte kdekoľvek, tu je výhodnejšie dostať lampičku vyššie nad terén. I preto je vybavená sklopným uchom, ktoré slúži raz ako záves, inokedy ako rukoväť na prenášanie. I vo vetre sa môžete prejsť lesom bez toho, aby ste prišli o svietenie.

Vydrží celú noc

Keďže lampičky sú úspornejšie ako variče, netreba sa báť toho, že ak večer  začnete svietiť, do rána zostanete v úplnej tme. Pri plnom výkone sa dostanete za hranicu štyroch hodín, pri rozumnom tlmení hravo dosiahnete hranicu desiatich i dvanástich hodín. Je len na vás, aby ste reguláciu ustriehli. Hoci je citlivá a nepotrebujete veľa cviku na to aby ste mali toľko svetla čo treba, predsa len pri klesajúcom tlaku klesá aj svetelný výkon.

P1100841

Regulácia však nie je iba o svetle, ale aj o intenzite šumu, ktorý okolo seba šíri do tichej noci horák pri svojej práci. Čím väčšmi plameň tlmíte, tým tichší je. Chvíľku si budete navykať na to, že čosi je inak ako pri elektrickom svietení. Má to však svoje čaro. Bez ohľadu na to či striehnete na svoj kapitálny úlovok na brehu rieky, alebo nasávate vôňu grilovačky.

Kartuše, ktoré nestoja veľa

Hlavnou prednosťou tejto kempingovej sady je, že náklady na prevádzku sú v porovnaní so skrutkovacími kartušami približne tretinové. Znamená to, že za 1,90€ si kúpite nádržku s plynom a vždy môžete mať kopu ďalších v zásobe bez toho, aby ste rozmýšľali či si dnes ešte s palivom vystačíte, alebo nie.

DSC_6547

Ak hľadáte plynovú sadu pre časté používanie, pri ktorej nebudete chcieť hľadieť na úzkostlivé šetrenie, toto je voľba ktorá by vás mohla zaujímať. Keď si raz privyknete, budete mať pocit že ste tak mali spraviť už dávnejšie. Nemôžete viniť svoje okolie za to, že vám nik cestu ku kempingovým plynovým spotrebičom neukázal.

Kempingová sada Meva Trio (32€) dokáže s dobrou energetikou naplniť svoje poslanie. Kdekoľvek potrebujete mimo dosahu elektriny variť alebo svietiť, v kompaktnom balení si dokážete priniesť malý kus civilizácie, ktorý stojí za to. Na piknik si varič môžete so sebou pribaliť i do batoha, sada však svojimi rozmermi a hmotnosťou ladí viac k väčšej batožine, ktorú zvyčajne prevážame so sebou v aute.  

DSC_5853

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár