Na dobré sa rýchlo privyká. Pri tomto ďalekohľade to platí dvojnásobne. Keď sa vám dostane do rúk, máte z neho dobrý pocit a tešíte sa z ostrého obrazu plného detailov. Vychádzku po vychádzke sa spoliehate na jeho skvelú optiku, ktorá sa pre vás stane každodenným štandardom.

Všetko sa zlomí vo chvíli, keď sa s ním po niekoľkých mesiacoch rozlúčite, aby ste sa vrátili k ďalekohľadu nižšej triedy. Trvá celé týždne, kým sa zbavíte pocitu, že čosi nie je v poriadku. Chýba vám brilantná kresba, ostrý detail a s príchodom šera vám pred očami unikajú kúzelné momenty. Zoznámili sme sa s ďalekohľadom 8×56 Nikon Monarch 5 (511), ktorý nás sprevádzal na našich potulkách revírom.

P1100937

Odhalí najjemnejšie detaily

Pridvihnete ďalekohľad k hlave, pritisnete ho k očiam a vaše zmysly hltajú nespočet jemných detailov. Iba s ťažkosťou môžeme popísať scenériu, ktorá sa vám objaví pred očami. Jasne rozoznávate jednotlivé steblá trávy hoci sú na stovky metrov ďaleko, vrstvu po vrstve prečesávate zaostrovaním vzduch v ktorom sa objavujú roje drobného hmyzu a v tienistej húštine prehliadate konár za konárom, aby ste odhalili nenápadnú kresbu muchára sivého, ktorý usilovne kŕmi svoje mláďatá.

Ba aj pri sledovaní srnčej zveri na rannej pastvine môžete detailne zhodnotiť kvalitu srsti na jej meniacom sa jarnom šate.

P1100364

Je to, akoby ste sa pozerali na veľkoformátový výtlačok kvalitnej fotografie pri ktorej sa môžete zastaviť pri každej drobnosti, alebo pri filmárskom dokumente snímanom s objektívmi s mimoriadne vysokým priblížením.

Objavujú sa vám detaily, ktoré by ste voľným okom nepostrehli ani vtedy, ak by ste prešli polovičnú cestu k objektu vášho záujmu. Hoci by laik očakával, že všetko možno pripísať 8-násobnému priblíženiu, tí skúsenejší vedia, že ide o vlastnosti optiky. Práve jej čírosť, nízky rozptyl a ušľachtilé povlaky zabezpečia, aby sa obraz prenášal bez skreslení a straty ostrosti.

P1100292

Ak by sme chceli tento model porovnať s Monarchom 7 8×30 s ktorým sme sa pred časom dôverne zoznámili, s istotou by sme mohli povedať že v tomto prípade máte približne tretinu detailov naviac. Čo so sedmičkovým radom na dva kilometre vyzerá ako tmavá kôpka bez možnosti identifikácie, to s jemným detailom v tomto prípade odhalí kontúry naukladanej tenčiny, ktorú v priebehu rokov vypálilo slnko do čierna.

Potecha pre unavené oko

Veľkou prednosťou tohto modelu je, že obraz sa do oka premieta prostredníctvom pupily s priemerom až 7 milimetrov. I unavené oko človeka po štyridsiatke vďaka tomu vidí najjemnejšie kontúry a rozoznáva variácie odtieňov, svetla a tieňov.

P1100799

Do pozorovania je zapojených omnoho viac svetlocitlivých buniek a tak aj otupený jemnocit oka rozoznáva to, čo juniori vidia i cez menšiu pupilu.

Čo platí cez deň a za dobrých svetelných podmienok, to sa znásobuje s úbytkom svetla. Pod hustým oblakom, v rannom východe slnka i pri prichádzajúcom šere možno na stovky metrov čítať detaily, ktoré voľným okom vidieť nemožno. Chvíľami máte pocit, akoby vzdialené scenérie boli cez ďalekohľad svetlejšie ako bez neho, hoci ste si istí, že je to iba optický klam.

P1100327

Čím väčšiu vzdialenosť v šere pozorujete, tým viac sa ukazujú prednosti optiky. Ostrosť a detail sa nevytrácajú ani v prítmí, jediné čo vám chýba je farebnosť. Veľkým prekvapením sú nočné pozorovania pri splne mesiaca, ktorý dokáže terén nasvietiť tak intenzívne, že ste si na otvorenej čistinke istí v každej situácii.

Čo vysoká svetelnosť optiky dožičí v prítmí, to môže byť v iných hraničných situáciách na obtiaž. Príkladom je sneženie, pri ktorom sa aj pri slabšej výdatnosti výhľad mení na prepálenú mliečnu hmlu. Kým voľným okom máte orientačný prehľad o dianí, cez ďalekohľad sa topíte v prebytku svetla, ktorý vás oberie o cit pri rozoznávaní toho, čo sa deje v tieňoch.

P1100323

Veľmi vydarene hodnotíme aj zaostrovanie, ktoré s veľkým priemerom kolieska, stabilným chodom a krátkou dráhou dáva dokonalú kontrolu nad zaostrením. V hĺbkach ostrosti typických pre tento model sa vizuálne potlačí všetko, čo je mimo záujmu.

Užší výrez pohľadu

Kochať sa meniacou krajinou, sledovať so zatajeným dychom zver v jej každodennej rutine a využiť vyhliadky pre hľadanie nových zákutí je fajn. S orlím zrakom vám neunikne nič, čo by vás mohlo zaujímať. Trošku iné to však je pri pozorovaní vtáctva.

P1100830

Ak žijete svetom dravcov, veľkého vodného vtáctva alebo sólo spevavcov, máte ich na svojej ornitologickej muške a zdá sa vám, že sú ako na dlani. Vo chvíli, keď vás začnú zaujímať skupinové spoločenstvá kŕdlikov, zaplatíte daň za svoj výber. Užší zorný uhol vám ukrýva kontext diania, pretože vám chýba približne tretina šírky toho, čo môžete uvidieť cez inú triedu ďalekohľadov s rovnakým priblížením.

Chce to trocha cviku, aby ste si vytvorili návyk nazerať za hranice zorného poľa pohybom ďalekohľadu. Samozrejme iba vtedy, ak je nie zver, ale vtáctvo stredobodom vášho záujmu.

P1100370

Pohodlný pre každodenné nosenie

Hoci by sa mohlo zdať, že ide o model ktorý predsa len má nejaký svoj objem a hmotu, po troch mesiacoch výdatného používania môžeme povedať, že si nebudete musieť dlho privykať. Hmotnosť jemne presahujúca kilogram nie je na krku obťažujúca a s dobre riešeným popruhom ktorý je v dodávke sa nemusíte obávať ani toho, že sa budete cítiť nepohodlne.

Príjemné sú i vychádzky bez výstroje, kedy je vašim jediným bremenom ďalekohľad a malé občerstvenie vo vrecku. Vtedy ho môžete prehodiť nie cez krk ale cez plece, kde nadobro zíde z pozornosti vašich zmyslov.

P1100936

Ako je už zvykom, očakávať môžete robustné vyhotovenie ktoré znesie aj nešetrné zaobchádzanie bez prehnanej starostlivosti, všetko odolá dažďu, snehu i prípadnému kúpeľu v horskej bystrine.

Nikon Monarch 511 (689€) má vynikajúce optické vlastnosti, ktoré sa znásobujú nielen vysokou svetelnosťou, ale aj veľkým priemerom pupily vďaka ktorej dokáže obraz spracovať aj unavené oko človeka v rokoch s otupeným jemnocitom. Ide o ďalekohľad vyladený pre každodenné využitie v teréne, obzvlášť pri poľovníctve kde nielen jasný deň, ale aj šero či noc v splne sú chvíľami intenzívnej činnosti.

P1100281

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár