Naplníte ju cez široké hrdlo, utiahnete jej viečko so závitom a zrazu akoby sa spomalil čas. Či ste termosku naplnili horúcim jedlom alebo od nej očakávate podobnú službu ako od chladničky, môžete sa spoľahnúť na to, že všetko dopadne dobre.

Od konca minulého roka sa zoznamujeme v teréne s termoskami na jedlo Primus Trailbreak Lunch Jug s objemom 400 a 550 ml. Pripravili sme pre vás zápisky, ktoré vám pomôžu nahliadnuť do zákulisia pravidelného používateľa.

P1110358

Vyladené podľa rúk

Sadnete si na drevenú lavicu odpočívadla, zalovíte rukou v batohu a víťazoslávne z neho vylovíte termosku. S očakávaním povzbudzujúceho občerstvenia sa púšťate do pripraveného sústa. Trvá nejaký čas, kým si uvedomíte prečo má termoska presne taký tvar aký jej udal výrobca.

Kým Esbit pri svojom Food Jug-u kladie so širokým vyhotovením do popredia stabilitu na každom povrchu a všestrannosť so servírovacou nádobou, Primus na to ide úplne inak. Chce byť nápomocný aj za pochodu, a to i na miestach kde neviete vytvoriť príjemné miesto pre čerpanie síl. Nevadia vám davy turistov, ani preplnené odpočívadlá. Viete sa najesť aj postojačky.

DSC_2481

Termoska je tvarovaná podľa dlane. Svojim kónickým tvarom sedí ako klin medzi zovretými prstami a štruktúrovaným povrchom bráni šmýkaniu. Zapierate sa do krupicového vzoru farby, ale aj do tvarovaných prelisov, ktoré sú pod hrdlom. Či stojíte na vyhliadke, alebo kráčate utíchajúcim dažďom, máte ju pevne v ruke. Len viečko musíte mať  pod dohľadom, aby sa vám nezamazalo.

Hoci na prvý pohľad medzi 400 a 550-mililitrovou termoskou nie je veľký rozdiel, predsa je tu drobnosť ktorá by mohla zavážiť. Ak máte kratšie prsty a menšie dlane, väčšia termoska vám môže sedieť lepšie. Zužuje sa pomalším tempom, takže v spodnej časti je v zovretí o máličko tenšia.

DSC_5145

Sadnú v batohu, nikdy netečú

Úzke pretiahnuté telo termosky dobre sadne aj do užších bočných vreciek batohov. Zostane vám tak cenný priestor v hlavnej komore batoha. Za celú dobu sme ani raz nespozorovali, že by niektorá z termosiek tiekla. Silikónové tesnenie funguje spoľahlivo, dobrý je aj závit s vysokým stúpaním, ktorý sa neuvoľňuje. Či bude ležať kdesi na spodku, alebo sa pohojdávať v sieťke na batohu, o jej cenný obsah neprídete.

Ak vám učarili svieže turistické farby v ktorých sa tieto termosky vyrábajú, mali by ste vedieť že výrobcovi sa skutočne podarilo zladiť svoj zámer. Hoci je viečko z plastu a telo termosky z nafarbeného kovu, vyzerajú takmer úplne rovnako. Podarilo sa nám prísť k drobným oderkom náteru, z úskostlivosti sa však všetko dá riešiť vsunutím do ponožky alebo sieťovaného vrecúška, ak si ho vo vhodnej veľkosti nájdete. Do štandardnej výbavy termosky nepatrí.

DSC_5148

Páči sa nám, že táto termoska je vyladená k úplnej jednoduchosti. nenájdete tu ani dekompresný ventil, ani servírovaciu nádobu, ani úložný priestor v zátke na dochucovadlá. Je taká aká má byť – nádoba na polievku, jedlo či suroviny.

Navarí a udrží v teple

Ak patríte medzi fanúšikov balenia naľahko a kombinujete vodu z prírodných zdrojov s dehydrovanými jedlami, mali by ste vedieť, že termoska hrá v tejto zostave dôležitú úlohu. Čokoľvek zalejete vriacou vodou v nej, bude chutiť omnoho lepšie. Vode sa podarí nielen dokonale obnoviť sviežosť sušených surovín, ale uskutočniť aj var.

P1110147

Či je to expedičná strava, dehydrovaná potravinová dávka alebo hrnčeková polievka, ste v ich príprave víťazne. Keďže termoska udrží na čas teplotu vriacej vody, môžete počítať aj s jednoduchým varením. Vrecúšková polievka s predpísaným 10-minútovým varom sa spraví rovnako dobre ako drobnejšia cestovina alebo kuskus. Filter na vodu, malý varič, hrnček na nápoje a termoska na jedlo je tak kompletná výbava ktorá nesklame.

Pokiaľ ide o udržiavanie hotového jedla z domova, ani na celodenných vychádzkach nebudete mať k večeru pocit, že jedlo vychladlo. Skôr sa nám stávalo, že sme museli horúce sústa fúkať, aby sme sa nepopálili. Značkoví výrobcovia už nejaký čas držia spoločný štandard, ktorý dáva termoskám veľmi dobré vlastnosti.

P1110190

Objem ladí so zámerom i apetítom. Dve či tri porcie ku ktorým zajedáte chlieb sa dnu zmestia, plné jedlo s prílohou nepresiahne kapacitu dvoch porcií. Rozdiel medzi 400 a 550ml termoskou je v kapacite razantný, sami si viete doma v odmerke skúsiť, čo dnu vojde a čo nie.

Chladnička na cesty

Čo majú spoločné s termoskami steaky, zálesácke guláše a iné dobroty z čerstvého mäsa? Ak vonku praží slnko a vy sa chystáte na zálesácku výpravu s večerným varením, spoznáte to pri prvej príležitosti. Termoska s veľkým nakladacím otvorom môže poslúžiť za chladničku.

P1110361

Zrolujete do vychladenej termosky studené steaky, naložíte si dnu mäso nakrájané na kocky pre guláš, alebo akékoľvek iné citlivejšie suroviny. Hoci sa budete potiť pri výstupe v lúčoch slnka, všetko bude pod ochrannou mocou termosky.

Polkilový mäsový náklad v jeho čerstvosti vydrží do druhého dňa bez ujmy, marinovanému mäsu môžete pripočítať o pol dňa až jeden deň navyše času. Je to fajn, ak vyrážate do prírody aby ste si v komornej atmosfére ticha oddýchli a nie preto, aby ste sa po značených chodníčkoch hnali po značkách za métami trasy. A pritom vôbec nezáleží na to, či ste zálesákmi, rybármi, lesníkmi alebo poľovníkmi.

DSC_5045

Umývanie žiada nový návyk

Hoci sú termosky navrhnuté tak, aby boli čo najjednoduchšie, predsa je tu jedna drobnosť. Je ňou silikónové tesnenie, pod ktoré zatekajú šťavy z obsahu termosky. Nádobu máte umytú skôr ako si to uvedomíte, pri viečku však musíte ísť s gumičkou dole a následne späť.

Páčilo by sa nám, ak by bolo tesnenie umiestnené mimo dosahu útrob termosky, alebo tepelne vlisované do plastovej zátky. Šťavy by tak nevtekali do úzkej kapiláry, ktorá je hygienickou slabinou. Nejaký čas potrvá, kým sa s tým zžijete. Je však trik, ktorým sa dá bariéra prekonať.

P1110523

Stačí len termosku pred zatváraním prekryť potravinárskou fóliou, ktorá vytvorí ochrannú membránu. Každý z nás si nájde svoju cestičku, my sme sa rozhodli pre umývanie.

Aj značkový výrobca môže pochybiť

Stalo sa vám už niekedy, že ste dostali reklamnú termosku, ktorá nestála zaveľa? Kým tá lepšia udrží čaj horúci od rána do poobedia, reklamná termoska zlyháva po dvoch či troch hodinách. Jednoducho neizoluje tak ako by mala. Bez skúseností vám nik nevypovie, prečo to tak je.

S takýmto pochybením sme sa stretli aj tu. Kým jedna z termosiek je na plášti neustále na dotyk studená, druhá sa ohrieva svojim obsahom a stráca teplo. Rovnaký materiál, rovnaké vyhotovenie, len z dutého medzipriestoru v plášti nebol pri chybnom kuse odsatý vzduch. To je ten rozdiel, ktorý dokáže zradiť.

P1010062

Keďže ide o chybu, ktorá sa dá jasne predviesť a ukázať, reklamácia je otázkou formality. Mali by ste preto vedieť, že ak sa čosi podobné stane i vám, viniť netreba výrobok a značku, ale chybu pri výrobe.

Termosky na jedlo Primus Trailbreak Lunch Jug dokážu do bodky naplniť svoje poslanie. Udržia teplo i chlad, zlepšia tepelnú úpravu dehydrovaných pokrmov a ponúkajú pevnosť a robustnosť, ktorá vás nesklame ani pri intenzívnom používaní. Či patríte medzi tých, čo nachodia ročne tisíce kilometrov po skalnatých hrebeňoch, alebo si radšej vychutnávate chvíle ticha za humnami v lesoch i na lúkach, nájdete v nich oporu, ktorú očakávate.

P1110515

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár