Je to lampička, ktorá vás pohotovo vyvedie z tmy. Nahmatáte ju v bočnom vrecku batoha, prevlečiete si ruku cez šnúrkový popruh a palcom kliknete na tlačidlo. V tej chvíli tmu prereže ostrý kužeľ svetla s jasným stredom.

Najdôležitejšie je iba to, aby ste ju mali pohotovo na dosah ruky, vždy so štedrou zásobou energie v batériách. Od včasnej zimy sa zoznamujeme s lampášom Fenix E20, ktorý nás sprevádzal na početných nočných presunoch, táboreniach a prechodoch.

DSC_4948

Batérie, ktoré má doma každý

Nečakajte žiadne špeciálne batérie, ale štandard ktorý sa nájde v každej domácnosti. Nech by bolo akokoľvek zle, vždy nájdete dve ceruzkové batérie formátu AA v budíku, hodinách, diaľkovom ovládaní, detských hračkách či starom fotoaparáte, aby ste neuviazli v tme. A to aj v nedeľu večer, keď chcete vyraziť na nočnú vychádzku v lákavej atmosfére sviežeho povetria. Nie je však úplne jedno, čo do lampičky vložíte.

Alkalické batérie, od ktorých by sme očakávali najväčší výkon prekvapivo nie sú favoritom pre každého. Vystriedali sme viacero zvučných značiek a právom ich považujeme za trvácne riešenie pre tých, čo berú lampičku ako zálohu. Zasvietite naplno a za 20 až 25 minút vidíte, ako sa výkon prepína o stupienok nižšie. Rozohriaty kov chladne a vy máte ďalšiu hodinu a štvrť času, kým sa výkon opäť nezníži. Potom už máte pocit, že batérie vydržia večne. Ak vám nejde o silu svetla alebo výdrž, sú výbornou voľbou.

DSC_4958

Iné je to s nabíjateľnými Ni-MH akumulátormi. Dokážu do používania vniesť výkon, ktorému nedochádza dych tak rýchlo. Pri 2700 mAh svietite naplno približne hodinu a pol. Ak sa uspokojíte s druhým najvýkonnejším stupňom  – ktorý je podľa nás najpraktickejší – dostávate sa za hranicu šiestich hodín. Je to bonus, ktorý stojí za investíciu ak patríte medzi tých, čo používajú lampičku pravidelne. Obzvlášť  v prípade, ak nabíjačku už máte a nemusíte ju kupovať.

Lampáš vám neprezradí koľko kapacity batérie obsahujú a tak si čoskoro všimnete, že si budujete nové návyky.

P1110290

Kým alkalické batérie ukladáte polovybité bokom, aby ste ich domíňali v menej náročnej elektronike, akumulátory zasa preventívne nabíjate pred každou nočnou vychádzkou. Je to zvyk, ktorý u vás mocnie z týždňa na týždeň.

Páči sa nám, že výrobcovi sa podarilo vyhrať s ekonomikou svietenia tak, aby ste nikdy nezostali v tme. Aj keby zostávalo už len málo energie, svietite. To preto že čip automaticky znižuje výkon, ak cíti že napätie klesá.

DSC_4901

Úzky lúč s jasným stredom

Sklená optika lampáša je vyladená tak, aby sa svetlo nieslo do diaľky a malo pri nízkej spotrebe najnižšiu účinnosť. Je to kompromis, ktorý pred vás vrhá úzky kužeľ s jasným, uzučkým stredom. Možno i preto sme dali Fenixu E20 prezývku „bodovka“ ktorá plne vystihuje svetelný lúč.

Ak si svietite pod nohy, jasný stred má priemer 10 centimetrov a zvyšok okolo je navigačný prísvit. Ak svietite 30 metrov pred seba, jasný kruh je približne päť-merový a okolo neho sa rozpíja široký kužeľ orientačného prísvitu.

DSC_8328

Je to, akoby ste svetlom vypichli to najzaujímavejšie a zvyšok sa klonil v tieni. Ak by ste si to zakreslili na papier, mali by ste tri diely prísvitu vľavo, jeden diel jasného lúča v strede a tri diely prísvitu pravo. Niekoho to ruší, niekomu to vyhovuje.

Z toho rýchlo vycítite, o čom táto lampička je. Veľa navigácie v známom priestore – málo osvetlenia v tesnej blízkosti. Snažíte sa svietiť pred seba so značným predstihom, aby ste využili svetlo čo najlepšie. Altánok alebo stan nedokážete príjemne nasvietiť, ak chcete opraviť čosi na bicykli alebo hľadať na zemi, je lepšie ak vám ktosi svieti z väčšej diaľky.

DSC_4918

Pre tieto situácie ponúka Fenix v rámci doplnkov všesmerový difuzér AOD-S. Je to polykarbonátový nástavec, ktorý nasuniete priamo na reflektor. Vďaka nemu sa svetelné lúče lámu a namiesto diaľkového pátracieho kužeľa vzniká okrúhly všesmerový prísvit, ktorý pokrýva priestor okolo vás.

Svetlo sa nesie ďaleko

Optika vás prekvapuje znova a znova. Najprv zistíte, že najslabší prísvit sa nesie rovnako ďaleko ako silnejší. Je to výborné, ak chcete na otvorenej lúke prečesať plochu, aby ste odhalili zver. Odlesk očí odhalí číhajúcu líšku, ale aj srnčiu zver, ktorá sa tíško pasie na okraji lúčky v tesnej blízkosti húštiny. Hoci je svetlo skutočne slabučké a málokto z uhla postriehne že ktosi svieti, oči zveri sa jagajú na vzdialenosť takmer 150 metrov.

Približne na rovnakú vzdialenosť prečešete bodovo terén pri najvyššom výkone, na 70 metrov si urobíte predstavu o tom čo sa zmenilo v známom prostredí, na 30 už spoznávate aj veci nové.

DSC_4938

Len zorný uhol nasvietenia je úzky, takže musíte mať zmysel pre orientáciu a dobrú vizuálnu pamäť, aby ste zmapovali neznámy priestor. Len na zasnežených lúkach je svitu viac, ako v ostatných častiach roka.

Veľmi rýchlo pochopíte i to, ako sa lúč správa v teréne. Na rovine a dolu kopcom využijete osvetlenie naplno, pri stúpaní do kopca vám časť cenného kužeľa uniká.

P1110293

Výkonové stupne svietenia sú štyri 8 lumenov, 35, 95 a 265 lm. Prvé dva vás prevedú tmavou zamračenou nocou, tretí vám umožní spoznávať blízke okolie, štvrtý vám vypichne detaily, ktoré vás zaujali alebo vám nahnali strach.

V poraste a lese odhalí svoje prednosti

Ak kráčate zvážnicou, lesnou cestičkou alebo obecnou cestou v záseku terénu, zdá sa vám, že možnosti tejto lampičky sú obmedzené iba na navigáciu. Všetko sa však zmení vo chvíli, keď vkročíte do zeleného porastu, alebo hustého lesa. Vegetácia začne zachytávať svetlo blízkeho kužeľa, rozptýli ho v priestore a úplne zmení charakter nasvietenia.

DSC_4916

Všetko ožije a svetlo sa leje okolo vás. Prvých 10 metrov je nasvietených veľmi príjemne, do 30 metrov máte dokonalý prehľad o všetkých detailov. Svetlo vďaka odrazu od zelených a hnedých plôch naberie teplejšie tóny a je príjemnejšie na pozeranie.

Ak patríte medzi tých, čo nekráčajú po šedivých prašných cestách, ale chodíte nedotknutým terénom ktorý prekypuje rastlinstvom, táto lampička vám vyjaví všetky svoje schopnosti. Práve tu si ju ceníme aj my.

P1110296

Chýbajú farby, oči vás môžu klamať

Hoci nikde nezakopnete a neodbočíte nesprávnym smerom, predsa len vizuálny zážitok má svoje obmedzenia. Krajine chýbajú farby a čím väčšmi si svietite, tým viac strácate zmysel pre ich vnímanie. Jasne čitateľné sú v strede kužeľa, hneď za jasným stredom sa strácajú.

Zradný je i opar, ktorý sa v jasnom strede kužeľa mení na oslepujúce mlieko. Ak držíte lampičku v ruke a svietite si na 50-metrov vzdialený tábor ktorý je pred vami, nevidíte vôbec nič. Človek, ktorý však stojí 5 metrov vedľa vás, vidí všetko v jasných kontúrach. To preto, že kužeľ jasu sa mu nestavia do cesty.

DSC_4908

Po niekoľko splnov sme mali možnosť presvedčiť sa, že mesačné svetlo má pri tejto lampičke predsa len navrch. Ak máte viac ako 40 rokov, nie je vylúčené že by ste sa mali poobzerať po mocnejšom modeli – napríklad Fenix UC30 alebo Olight S1 Baton. Jemnocit vás zradí práve na kontraste jasného stredu so slabým okrajovým prstencom. Tento druh optiky jednoducho nie je pre vás.

Výborné vyhotovenie

Ak ide o trvácnosť, odolnosť a robustnosť lampičky, musíme povedať že znesie veľa. Je vyrobená z leteckého duralu, má eloxovaný povrch ktorý sa neodiera a výborne zdrsnený plochy, na ktorých potrebujete mať  pri držaní istotu. Tlačidlo reaguje jemne a citlivo, samo sa však v batohu nezapne.

P1110284

I odolnosť voči vode sme preverili v nejednom snehu a daždi, keď sme sa lúčom svetla prebíjali hustým vzduchom. Závity sa nezasekávajú, gumičky sedia dobre a navyše sú náhradné v balení, takže sa v prípade nehody lampa dá pretesniť.

Hoci tento model používame dlhodobo, nečakajte od nás nateraz žiadne crash-testy, búchanie a obíjanie. Jednoducho lampáš používame tak ako by to robil každý z vás.

DSC_4939

Lampička Fenix E20 je spoľahlivým svietidlom na chatu či chalupu, ale aj do terénu na príležitostné presuny alebo pravidelné používanie v dôverne známom teréne. Neodhalí vám farby noci, nezoznámi vás s cudzím terénom a možno s ňou prehliadnete aj číhajúceho človeka, ktorý zatají dych a prikrčí sa bez pohybu. Dokonca ňou pohodlne nenasvietite ani nočné táborisko. Zato však od nej môžete očakávať dlhý dosvit s bodovým nasvietením, a veľmi dobrú výdrž batérií. Ak hľadáte spoľahlivý lampáš, ktorý vás vyvedie z tmy, môže to byť práve tento.

DSC_8332

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár