Je to zálesácka pílka, s ktorou sa dá spraviť veľa práce. Pretiahnete ju poza drevo, zovriete jej tvarované rukoväte do dlaní a ťaháte zo strany na stranu až kým sa sústo nepoddá. A ak príde na tímovú prácu, niekedy to ide dokonca lepšie.

Trvalo nám celé tri mesiace, kým sme prenikli do tajov obojručného pílenia. Hoci máte pri prvom kontakte pocit že by to malo byť inak, nakoniec nájdete chybu v technike. Zoznamujeme sa s reťazovou pílou Un-believable Saw, ktorá sa dostane i tam, kde iné pílky nie.

DSC_3784

Pevné vyhotovenie

Keď sme pred časom odhaľovali tajomstvá drôtenej pílky Commando Wire Saw presvedčili sme sa o tom, že ide o pílku, ktorá môže zachrániť nejednu situáciu. Necháte ju driemať v batohu a keď príde jej čas, budete šťastní, že ju máte.

V tomto prípade je však všetko úplne inak. Táto reťazová píla je pevná, má robustné rukoväte s príjemným tvarovaním a zostáva za ňou omnoho viac spravenej práce.

P1100340

Či treba prichystať palivo na táborák, postaviť prístrešok alebo upraviť miesto pre kempovanie, viete že s ňou môžete naplno počítať. I vďaka nej sa vatrička nerozrastie do šírky iba preto, že nemáte čím nakrátiť konáre.

Vyhotovenie je fajn. Opäť a opäť vás  prekvapí, do akého malého formátu je možné pílku zvinúť. Nity spájajúce články reťaze majú veľký priestor pre pohyb, takže vo finále vznikne akási špirála, pri ktorej smerujú zuby bezpečne dovnútra.

DSC_4244

Píli obojsmerne

Geometria zubov nerozlišuje medzi živým, suchým a nahnitým drevom. Trojuholníkové zuby sú symetrické a vyklonené tak, aby rezná škára nebola pritesná. Ťaháte vľavo, piliny sa sypú k ľavej nohe, ťaháte vpravo, piliny sa sypú naopak. Znamená to, že pílite rýchlo. Súčasne ste však stále v zábere, takže vaše svaly oddychujú až keď  prácu dokončíte.

DSC_4167

Pri pílení sa postupne odiera ochranný čierny náter, ktorý vás spočiatku trošku mýli pri pohľade na zúbky. Zdá sa vám, že by predsa len mali byť trošku agresívnejšie či ostrejšie. Postupom času však prichádzate na to, že to predsa len má svoje opodstatnenie. Vyšší odpor v dreve by ste neutiahli. Pílu v reze ťaháte nielen do strán, ale aj k sebe.

DSC_3804

Rezy vyzerajú nezvyčajne

Keď píla preniká do dreva, každým novým ťahom mení tvar svojej stopy. Oblúk ktorým prechádza sa stále zužuje, takže píla čoraz viac píli na bokoch ako v strede. Vzniká tak kresba, ktorú nemožno s ničím zameniť. Je strapatá, vrúbkovaná, neistá, rozoznáte ju od akejkoľvek inej pílky.

P1100552

Meniaca sa línia rezu mení aj silu, akou sa musíte do pílenia pustiť. Kým prvé ťahy sú plné pohody, každý ďalší je ťažší a ťažší. Nielen preto, že píla sa musí viac zohýbať, ale i preto že úber rastie. Musíte si zvyknúť na to, že v tempe sa nepoľavuje. Len dovtedy je dobre, kým je píla stále v pohybe.

Taktika je teda základom. Kým pri zatváracej pílke si oddýchnete kdekoľvek v prostred práce, tu sa treba nadýchnuť, napnúť svaly a dotiahnuť celé sústo až do konca. Tak to funguje a dá sa na to privyknúť.

DSC_3799

Nie je nezvyčajné, ak sa pílka na konci zastaví a vy zvyšok vlákien dreva už iba prelomíte. Je to vec, ktorá je typická aj pre drôtené pílky. Zuby ťaháte k sebe väčšou silou, akou ich hýbete zo strany na stranu. Inak by retiazka nebola napnutá a nevedeli by ste ju pohnúť.

Musíte sa s ňou dôkladne zoznámiť

Nedá sa čakať, že hneď pôjde všetko samo. Najlepším zoznámením je pílenie na zemi. Nachystáte si priečne kus dreva, položíte cez neho kmienok alebo konár, prišliapnete nohou a môžete rezať. Je to asi najčastejšia práca, ktorá vás bude v budúcnosti čakať. Kdekoľvek treba čosi nakrátiť, budete to robiť takto.

DSC_4217

Pri pílení konárov a kmienkov v mladine už pocítite, že treba mať viac rozumu ako sily. Drevo stojí vždy medzi vami a pílkou, takže sa každým novým ťahom približuje k vám. Ako sa rezná plocha otvára, tak sa konár alebo kmienok nachyľuje k vašej hlave.

Je dobré mať pomocníka, aby ste nemuseli píliť všetko nadvakrát – raz z jednej strany a potom zasa z druhej. Ustriehne, aby ste sa nevyfackali padajúcim drevom. A ak sa drevo nachyľuje do druhej strany a zatvára vám pílu v reze, vie pomôcť s naklonením a otváraním škáry.

DSC_3825

Veľmi dôležité je, aby bola píla v rovnakej rovine ako ruky. Nedá sa s ohnutým chrbtom píliť pri zemi, pretože sa plochá retiazka bude v reznej škáre priečiť. Buď si sadnete na zem a zapriete sa nohami, alebo budete píliť vo výške pása a potom si zvyšný meter odpílite pri zemi. Záleží len na situácii a spôsobe, ktorý si obľúbite.

Cvičiť, cvičiť a cvičiť – ono to nakoniec pôjde.

DSC_4171

Ručná reťazová pílka Un-believeble Saw je skutočne neuveriteľná. Najprv neveríte tomu že sa s ňou naučíte rezať, potom neveríte tomu, že ste šli na to po celý čas zle. My sme v tejto chvíli za polcestou a budeme naďalej odhaľovať jej tajomstvá. Je to ako jazda na bicykli. Je to jednoduché, praktické a príjemné, musíte sa to však najprv naučiť. Veď nejeden z nás polámal aj dobrú skladaciu pílku iba preto, že nevenoval pozornosť jej píleniu iba pri ťahu k sebe.

P1100347

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Najviac sa mi páči že je možné ju nabrúsiť, takže tupá nejde do koša ako väčšina listov zo skladacích pílok.
    Skúšal som ju u kamaráta a radil že treba dať ruky viac od seba ak to priestor dovolí, rezalo to slušne.

Pridaj komentár