Je to vec, ktorá sa nájde v každej autolekárničke. Tenká fólia potiahnutá kovom, ktorá má výnimočnú schopnosť odrážať teplo. Vybalíte ju, prehodíte cez seba a hoci do diaľky šuštíte ako celofán vo vetre, cítite ako vás zalieva pocit hrejivého tepla.

Čo patrí do dobre vybavenej lekárničky, nemalo by chýbať ani v batohu na hory. Zoznámili sme sa s izotermickou fóliou BCB Adventure, ktorá tak trocha myslí na milovníkov prírody a zálesákov.

DSC_4233

Vie byť diskrétna

Je ľahká, tenká, avšak predsa húževnatejšia ako by ste si mysleli. Šmyknete ňou cez kameň, šuchnete ju okolo ostrého smrekového konára a stále zostane celá. Hoci vás predsudky pobádajú k opatrnosti, predsa len to nie je až také vážne. Tieto fólie znesú viac, ako sme ochotní pripustiť.

Vnútorná strana je jasne strieborná, vonkajšia má na sebe prírodný, tmavozelený nástrek. Narozdiel od fólie z lekárničky ktorá sa jagá na tisícky metrov do diaľky, tu máte predsa len pocit súkromia. Ste ochotní pripustiť, že ide o výbavu ktorá vám môže jedného dňa pomôcť.

P1100603

Hoci sa na prvý pohľad zdá, že balenie je zbytočne veľké, predsa len stačí vonkajší obal stiahnuť a pod ním nájdete ešte jeden menší. Pravdou je, že už nikdy sa vám po použití nepodarí fóliu zbaliť rovnako dobre. Asi majú vo fabrike trpaslíkov s malými ručičkami,  čo to dokážu.

Ako to funguje?

Ak sa fólie dotýkate, nehreje. Funguje ako chladič, ktorý z vás odvádza teplo preč. Ak je však medzi vami a fóliou vzduchová medzera, kovová vrstva je ako tepelné zrkadlo. Odráža späť k vám všetko teplo, čo uniká cez vaše oblečenie s vetrom preč.

P1100606

I to je dôvod, prečo je izotermická fólia krčivá, neforemná a stále odstáva. Vytvára vzduchovú medzeru, aby tepelné zrkadlo fungovalo. Možno to poznáte zo zatepľovania na chate alebo chalupe. Dôležitú úlohu tu hrá aj oblečenie, ktoré je ďalšou vzduchovou bariérou.

Jedno obmedzenie tu však predsa len je. Na fólii sa zrážajú pary a ak sa zaviniete pritesno, oblečenie zvlhne a začne vás chladiť. Je to záchranárska núdzovka, po ktorej siahate keď všetko ostatné zlyhá.

DSC_4240

Kopíruje veľkosť tela

Má dĺžku 202 centimetrov a šírku 132. Ak si to premietnete do živého sveta, je to asi toľko, čo potrebujete na zavinutie ochabnutého tela na nosidlách. V prírode však počítame s úplne inými situáciami, takže poďme si to vyskúšať.

Ak ohník hreje a mrazivý chlad preniká do krížov, je to veľmi nepríjemné. Obzvlášť vtedy ak ste sa v noci prebudili na chlad a záchranu hľadáte pri ohnisku.

DSC_4362

Prehodíte fóliu cez plecia a cítite ten rozdiel. Horúčosť sa na vás hrnie z každej strany a v priebehu minút máte tepla na rozdávanie. Je to asi to najlepšie použitie, ktoré dáva zmysel.

Uchýliť sa do závetria hustého vývratu v mrazivom chlade, ktorý vás oberá o komfort kdesi na polceste tiež nie je zlé. Dáte si pod zadok minikarimatku, prekryjete sa fóliou a za štvrť hodinku ste opäť v pohode. Ak si medzi tým zahryznete sladkú horalku, vrátia sa vám späť všetky sily.

DSC_4356

Dážď ustojí, vietor nie

Ak je bezvetrie, uvažovať sa dá aj o malom, núdzovom prístrešku. Nanosíte mäkké smrekové haluze medzi dva kmene, natiahnete medzi ne šnúru a s improvizovanými štipcami a skalami ktoré ste vykopali pod lesnou hrabankou si vytvoríte malú útulňu.

Fólia nie je dosť veľká na to aby ste sa cítili pohodlne a nenájdete ani spôsob ako ju zaistiť proti vetru. Ak však vleziete dnu, aby ste sa dostali mimo dosahu padajúcej rosy a vlhkého oparu, opäť pocítite teplo „domova“.

P1100623

Hoci sú konce otvorené a chladný vzduch zalieza dnu, predsa len sa kus tepla odráža od stien k telu.

Izotermická fólia BCB Adventure (4,30€) nie je ani náhradou teplého oblečenia, ani superľahkou variáciou na celtu, stan či spací vak. Vo vaku je však cennou záchranou pri situáciách, kde prichádzate o komfort, sily alebo zdravie. Vyplatí sa nacvičiť si použitie vopred, aby ste v stresovej situácii presne vedeli ako s fóliou zaobchodiť.

DSC_4248

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár