Vytiahnete z vrecúška malú trojnožku, zapálite na nej kocku pevného liehu a môžete sa pustiť do varenia. Hoci máte so sebou jednu z najľahších varných súprav pre pobyt v prírode, navaríte v nej dve porcie výdatného jedla.

Ak príde na titán, má svoje čaro. Je pevný, ľahký a zvyčajne v ňom jedlo neprihára. Na svojich potulkách krajom sa od minulého leta zoznamujeme s miniatúrnym skladacím varičom Esbit STI11.5-TI titánovým hrncom Esbit PT750-TI, ktoré nám postupne odhaľujú svoje možnosti.

DSC_4403

Ohnisko na troch nohách

Vreckové variče na pevný lieh určite poznáte. Roztvoríte ich, uložíte na zrovnanú zem, zapálite v nich kocku pevného liehu a môžete sa pustiť do varenia. Presne tak isto to funguje i tu, avšak v úplne inej váhovej kategórii.

Skladací titánový varič váži iba 11.5 gramu, pretože bol okresaný na úplné minimum. Má trojicu nožičiek ktoré zároveň slúžia ako rošt pre varnú nádobu a misku pre pevný lieh, ktorá zaisťuje pevný odstup medzi plameňom a varnou nádobou.

P1100700

Tieto štyri časti drží pohromade nit, ktorý za pol roka používania ani trochu nepoľavil na svojej pevnosti. Varič je rovnako spoľahlivý, ako v deň jeho prvého vybalenia.

Hoci by sa mohlo zdať, že ide o varič jemný, určený pre opatrné zaobchádzanie, pravý opak je pravdou. Dlhodobo nás presviedča o tom, že robustnosť mu nechýba. Ak si uvedomíte, že váži menej ako tableta pevného liehu, ktorú v ňom budete spaľovať, je to skutočne povzbudivé.

P1000686

Malý drobec na veľké varenie

Rošt svojimi nožičkami obopne nádobu s priemerom 10 centimetrov.  Uspôsobený je však tak, aby na sebe uniesol i ešus. S drobnými hrnčekmi, malými nádobami a oválnymi pítkami nik nepočíta. Pol kila záťaže dáva variču príjemnú stabilitu, kilogram je úplne primeraný a ani dva kilogramy nie sú priveľkým sústom.

Páči sa nám stabilita, ktorá vyplýva z veľmi dobrého návrhu. Nožičky sú nielen ďaleko od seba, ale možno ich aj jemne zanoriť do zeminy, aby vznikla potrebná rovina. Keďže sú tri, varič sa nekýva ani na nerovnom povrchu, čo je pri varení so skrehnutými rukami  skutočne rozhodujúce.

P1100808

Vyladená ekonomika

Keď sme pri vreckových varičoch na pevný lieh experimentovali s rôznymi palivami a vylepšovali zužitkovanie tepla pridvihovaním tabliet plechovou škatuľkou od diaboliek, nemohli sme prehliadnuť, že pri tomto variči už všetko spravil výrobca.

Medzera medzi 14-gramovou tabletou a varnou nádobou je iba 2 centimetre, vďaka čomu je varenie rýchlejšie a úspornejšie. Ide o jeden z najnovších modelov varičov od Esbitu, kde vývojári vypočuli prosby milovníkov prírody. Sľuby o zovretí pol litra vody pri 14 gramoch paliva sa preto zaručene naplnia.

DSC_4385

K variču patrí sieťkové vrecúško so zaťahovacou šnúrou, do ktorého sa pri balení naľahko vmestia i dve tablety paliva. Bez toho, aby ste ich tam museli tlačiť na doraz.

Titánový hrniec var!

Je praktické, ak varná nádoba ladí s varičom. Práve to môžeme povedať o titánovom hrnci Esbit PT750-TI, ktorý s titánovou trojnožkou tvorí akúsi sadu. S váhou iba 106 gramov a objemom 750 mililitrov máte v mušej váhe kapacitu, ktorá pri varení zasýti aj dvoch ľudí.

Titánový hrniec je tenučký, rovnako ako jeho pokrievka. Hoci sme spočiatku mali obavy, že by sa mohol v batohu stlačiť alebo zdeformovať nikdy sa tak nestalo. Napomáha tomu nielen húževnatosť materiálu, ale aj pekne zvinutý lem, ktorý navrchu tvorí tradičnú obruč.

P1100826

Výklopná rukoväť je fajn, nikdy nepáli. Nie je to ten typ, kde sa jedna polovička zasekáva do druhej, aby tvorili pevný pár. Drôty však pod upevňujúcim plechom pružia, takže nikdy sa samovoľne nezatvárajú. Čo však chýba sú objemové rysky, ktoré by uľahčili odmeriavanie vody pri varení, kde na množstve záleží.

Možno vás na začiatku trochu prekvapí nezvyčajný pomer hĺbky k šírke nádoby. Ak však máte skúsenosti so Zebrou, beriete to už ako štandard. V tomto prípade má tvar svoje opodstatnenie.

P1100812

Dve porcie cestovín na jeden a pol tablete

Čaj, káva, ovsená kaša, hotové jedlo z bariérového vrecka alebo konzervy, to všetko sú veci s ktorými si poradíte v každej nádobe a na každom variči. Je to ako s hrnčekovou polievkou. Ak z vody stúpa čo i len najmenšia para, máte istotu že končíte s úspechom.

Ak však príde na cestoviny s omáčkou, tu už nie je priestor pre žiadne kompromisy. Keď je tepla málo, omáčka nehustne a cestovina zostáva tuhá. Milovníci vrecúšok Dobrý Hostinec a Amore Mio od Maggi presne vedia o čom je reč. Spravíte ich v teréne vždy, ale aby chutili tak dobre ako doma zo sporáka, máte čo robiť.

DSC_4398

V tejto titánovej sade máme vyskúšané, že kompromisy vás neprikvačia. Prvá 12-gramová tableta zohreje pod pokrievkou pol litra vody. Skôr ako dohorí nasypete cestoviny dnu, zamiešate a pridáte ešte jednu ďalšiu polovičku.

Namiesto predpísaných 5 minút potrvá dobiehanie cestovín dvojnásobok času, nič však neprihára, nič netratí na kvalite. Výsledok je výborný. Je to odrazový mostík, ktorý vám dáva istotu, že rovnako dobre pochodíte s varením zeleniny a zemiakov.

P1000693

Tá výška nádoby v tomto prípade hrá do karát. Kým plameň zohrieva dno hrnčeka, teplý vzduch prechádzajúci popri jeho bokoch neodchádza bez úžitku. Výkon je dostatočný v pozdnej jeseni i v skorej jari. Veľmi príjemne nás prekvapila stabilita, takže po pol roku používania nemáme za sebou žiadnu vyliatu nehodu.

Všetko zabalíte dohromady

O tom, že pevný lieh žiada závetrie sa presvedčil už každý. Ak nie je zabudované priamo vo variči, treba si ho vytvoriť. Môže ním byť batoh, môže to byť záveterná strana statného smreku, my sa však spoliehame na malý hliníkový paraván, ktorý možno rozostaviť kdekoľvek. Nielenže chráni pred vetrom, ale vytvára svojou lesklou plochou akési tepelné zrkadlo, ktoré teplo smeruje k varnej nádobe.

P1100821

Ako to celé ladí s odľahčeným titánovým systémom? Spoznáte to vo chvíli, keď si ho zabalíte na cestu. Do hrnčeka sa vmestí plná škatuľka 12-gramových tabliet a trojnožka variča, pohodlne dnu vložíte aj zápalky a hliníkový paraván. Stále vám zostane nejaké miesto na vrecúškované čaje, kávu, či soľ, korenie a cukor.

Všetko to vtisnete do sieťovaného  vrecúška, na ktorom zatiahnete šnúru aby nič nevypadlo. A ak do bočných vreciek pridáte skladací titánový príbor, ste už  v plnej zostave.

DSC_4444

Titánový skladací varič Esbit STI11.5-TI  a 750-mililitrový hrnček Esbit PT750-TI sú výbornou výbavou, pri ktorej viete, že v jedinom vrecúšku máte všetko čo potrebujete na cestu. Táto sada sa nám osvedčila nielen na krátke vychádzky poza humná, ale aj na tábornícke pobyty, pri ktorých záleží na každom grame, ktorý so sebou ťaháte za spoznávaním kraja.

P1100803

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár