Je to ďalekohľad, ktorý sa nesnaží spútať vaše návyky pri vychádzkach do prírody. Vsuniete ho do vrecka, zabalíte do tanistry alebo zavesíte na krk – vždy podľa toho ako máte chuť. Vo chvíli, keď sa pred vami čosi mihne, podvedome ho pritisnete k očiam, aby ste v ostrom detaile videli čo sa deje.

Ak príde na ďalekohľady, Nikon  8×30 Monarch 7 je ukážkou toho, že ďalekohľad nemusí byť príťažou ani pre tých, čo na nosenie takejto výstroje považujú za obmedzujúce. Hoci má útle, ľahučké telo, prekvapí ostrým zobrazením a širokým výhľadom. Zoznamujeme sa s ním v teréne, aby sme sa s vami mohli podeliť o skúsenosti.

DSC_3163

Pohotový v každej chvíli

Kým pod prstami cítite príjemný povrch mäkčenej gumy, zdá sa vám že vaše dlane pohltili ďalekohľad takmer v celom jeho objeme. Akoby bol tvarovaný práve tak, aby sa držal čo najlepšie. Prsty sú voľné, ramená neomínajú v strnulosti a 435 gramov hmotnosti akoby sa úplne rozplynulo.

Výsledkom je, že bez toho aby ste si na používanie ďalekohľadu museli zvykať, nezamrzí vás hneď na začiatku žiadne chvenie ani trasenie. Cez optiku nazeráte na svet tak, ako ste zvyknutí svojimi očami. Či stojíte na okraji lesa a pohľadom prečesávate roztvárajúci sa výhľad na lúku, alebo za chôdze hľadíte z horizontu na polia za malebnými dedinkami pocity  sú rovnaké. Máte zrak dravca a nepociťujete žiadne obmedzenia.

DSC_3148

Ak patríte medzi tých, ktorí sa pri pomyslení na ďalekohľad hneď ponosujú na jeho obmedzujúce hompáľanie na krku, mali by  ste vedieť, že všetko môže byť inak. V tomto prípade máte dokonalú voľnosť. Kapsička na opasku v dosahu ruky je rovnako praktická, ako veľké vrecko na veste, či popruh na krku. Dôležité je iba to, aby bol ďalekohľad v dosahu vašich rúk.

Je to práve pohotovosť, ktorá vás nutká prezerať si okolie pod drobnohľadom. Postupne si uvedomujete, že cez optiku hľadíte čoraz častejšie. Tu vás zaujme nezvyčajný tvar kríka, tam sa blysnú zrkadielka srnčej zveri, inde zasa dosadá kŕdeľ vtáčat nezvyčajných farieb.

DSC_3154

Máte pocit, že s novým ďalekohľadom vidíte okolie v detaile, ktorý bol pre vás doposiaľ dostupný iba v dokumentárnych filmoch alebo fotografiách. Malý ďalekohľad vo výbave navyše nie je priveľkou daňou za pútavé zážitky.

Široký výhľad vás vtiahne do deja

S optikou 8×30 je razom všetko bližšie. Pri pohľade cez ďalekohľad oči predbiehajú trasu, ktorú musia nohy ešte len prejsť. Bolo by mrhaním času písať o tom, aké zážitky vám 8-násobné priblíženie prinesie. Či ide o krásy kraja, nič netušiacu zver na pastvine, alebo vtáčatá v korunách stromov – vždy je to rovnaké. Čím ďalej od vás sú, tým väčšmi cítite priblíženie ďalekohľadu.

DSC_3153

V tomto prípade však Monarch M711 neponúka iba štandardné priblíženie, ale aj rozšírený pozorovací uhol. Určite to poznáte – zahľadíte sa na hýľa predvádzajúceho farby svojho peria na konári stromu a zvyšok sveta pre vás prestane existovať. Ani len netušíte, že o kúsok vedľa neho dosadli ďalší traja. Kým vás priatelia nasmerujú na nové krásy, všetko vám uniká.

Denne sa na prechádzkach presviedčame o tom, že široký 60.3-stupňový uhol tohto ďalekohľadu dokáže človeka vtiahnuť do deja. So širokým výhľadom sa otvára kontext, ktorý pri podobných ďalekohľadoch z tejto kategórie uniká. Nič netratíte na priblížení, len toho vidíte viac. Mladé oko dokáže cez 3.8-milimetrový výstupnú pupilu vyčítať každý detail.

DSC_3186

Ak patríte medzi tých, čo so zatajeným dychom radšej sledujú neskrotný život prírody a ľudí ako nehybné črty prírody a architektúry, tento ďalekohľad vám dokáže ponúknuť zážitky nad rámec očakávaní.

Bez veľkých príprav

Keď vstrebete zážitky z lepšieho výhľadu, čaká vás ďalší poznatok. Zvyknutí na Barrs&Stroud 8×42 ED sme nemohli prehliadnuť, že zaostrovanie je rýchle, presné a pohodlné. Čo sme doposiaľ museli riešiť celou otáčkou zaostrovacieho kolieska, to sa teraz odbaví na polovici.

DSC_3167

Pri ďalekohľade, ktorý má typicky nízku hĺbku ostrosti je to veľmi praktické. Bez toho, aby sa stratilo rozlíšenie či cit pri dolaďovaní ostrosti, všetko prebieha o poznanie rýchlejšie. Mozog si prirýchlo navykne na toto zjednodušenie a keď sa vrátite ku klasike, máte zrazu pocit že je pomalá, nemotorná.

Je to ako pri fotografovaní momentiek. Neraz ide o desatiny sekundy, ktoré vás delia medzi vzrušením z nečakaného zážitku a premeškanou situáciou. Nám sa to páči a sme veľmi radi, že zaostrovacie koliesko nie je o nič menšie, ako na veľkých, profesionálnych modeloch.

DSC_3159

Praktické je aj zaostrovanie na krátke vzdialenosti. Už pri dvoch metroch môžete počítať s tým, že si môžete ako na dlani obzrieť šantiaci hmyz. Teraz v chladnom nečase takýchto príležitostí nie je veľa, veríme že v bujarej jari si ešte príjemné chvíle užijeme.

Má ostrú kresbu, obmedzenia sú niekedy prednosťou

Rátať škridly na susednom dome môžete aj s hračkárskym ďalekohľadom zo supermarketu. Ak však chcete vedieť, či je pohyblivá škvrna v diaľke snoriacou líškou alebo iba kusom papiera s ktorým si pohráva vánok, na optike skutočne záleží. Číre sklo a povlaky zabránia tomu, aby sa detaily vytratili a presne tak tomu aj je. Nemusí to byť hneď opacha, ktorá precíznu optiku balí v mohutnom tele.

DSC_3150

Z nesmierne kompaktného Monarchu M711 máme veľmi dobré pocity. Stromy a kry aj v diaľke odhaľujú spleť svojich konárov a detail neuniká ani vtedy, ak je obloha zatiahnutá mrakmi, alebo sa slnko ešte len začína vynárať spoza horizontu. Všetko možno spoznať v okraji hory, tieni skál či v podvečer. ED sklá, dielektrická vrstva na optickom hranole a viacnásobné antireflexné vrstvy s fázovou korekciou robia v tomto modeli svoju vedu bez toho, aby ste do ich tajov museli preniknúť. V počasí, ktoré je príjemné pre vychádzky je obraz číry, ostrý a plný detailov.

V hustom snežení, pri ktorom výkonnejšie ďalekohľady s jasnejšou optikou strácajú kresbu v prebytku svetla nás tento model presekal cez belavú hmlu. Ukrojil zo svitu svetla presne toľko, aby bolo možné rozoznať vzdialené kontúry horizontu. Jeho limity sa stali prednosťou.

DSC_3144

Ostrá kresba a výborné podanie farieb sa ukazujú pri každej situácii. Nie nadarmo prirovnávame zážitok k zraku dravca. Myslíme to skutočne vážne.

Ak však príde jemný, hustý dážď v diaľave sa predsa len detaily začínajú zlievať. V takomto hustom optickom ruchu už benefitujú modely z vyšších modelových radov.

Vyhotovený do nepohody

Tak ako je zvykom, ani útle vyhotovenie neprinieslo kompromisy v robustnosti a odolnosti tohto pomocníka. Ustojí silný lejak i neplánované kúpanie v potoku. Vodotesné telo nevpustí paru ani prach, za údržbou preto netreba chodiť k optikovi do servisu. Nič sa nerosí, nič sa nezahmlieva, nezaskočia vás žiadne nepríjemnosti.

DSC_3173

Perfektné pogumovanie dokáže ochrániť jeho útroby pred nárazmi a vibráciami. Neočakávajte pod ním kovové telo, výrobca pre udržanie nízkej hmotnosti zvolil húževnatý polykarbonát zosilnený výstužnými vláknami. Ak  k tomu pripočítame pevný kĺb, robustné koliesko zaostrovania a nastaviteľné očnice s ktorými sa môžete pozerať i cez okuliare, všetko je v profesionálnej úrovni terénnej optiky.

Nikon Monarch M711  je ukážkou toho, že ľahké ďalekohľady s kvalitnou optikou nie sú už iba nedostupnou výsadou profesionálnych ornitológov, lesníkov a poľovníkov, ktorí na svojich pochôdzkach bdejú nad revírom. Pri cene 389 eur si môžete na svojich vychádzkach do prírody vychutnať doposiaľ unikajúce detaily aj vy. Veľmi rýchlo zistíte, že vaše okolie je plné života, ktorý doposiaľ pred vašim zrakom unikal. Iba preto, že ste sa spoliehali na to, že ďalekohľadom iba lepšie uvidíte to, o čom už viete. Opak je pravdou – uvidíte to, čo by ste inak neuvideli. V tomto malom formáte sa ukrýva skutočne veľká optika.

P1100180

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

Pridaj komentár