Keď sa krajom rozduje chladný vietor a sychravá nepohoda preniká za golier, prechádzky vyjavia svoje utajené čaro. Príroda akoby prestala ukrývať svoje tajomstvá a ukazuje sa vo svojej nespútanej kráse. Nemusí to však znamenať, že za zážitky musíte zaplatiť nepohodou.

Teplý sveter, priliehavá čiapka, ba aj hrejivé rukavice sú fajn. Sú ako štít, ktorý vás chráni pred zimou. Ak sa k nim však pritrafí multifunkčné brnenie voči vetru a chladu, zrazu akoby bol každý deň jasnejší. Ak ste doposiaľ nikdy nepočuli o tuneli Branisko z merina, ktorý ručne šijú pod značkou FrogyWear, mali by ste spozornieť.

Po početných vychádzkach do prírody máme nové zážitky, ktoré sa pre vás môžu stať užitočnou inšpiráciou. Šachovnica nie je iba módny dizajnérsky prvok, ale dômyselný spôsob, ako dať látke nové vlastnosti.

P1100140

Pružná a jemná zároveň

Najprv pocítite na koži jemné ihlenie ovčieho rúna, potom za mäkkým dotykom vychutnávate pružnosť úpletu a v priebehu desiatok sekúnd vás zaleje teplo, ktoré uviazlo vo vzduchových vreckách šikovného šitia. Čo zažijete pri prvom kontakte, vracia sa pri každom výlete zas a zas.

Zdá sa vám, že jemnosť a pružnosť sa stretávajú bok po boku v nezvyčajnej súhre. Uvedomujete si, že ste unikli pred sychravým okolím, avšak zároveň ste presvedčení o tom, že je to úplne nový zážitok.

DSC_2665

Ak ste boli doposiaľ zvyknutí na akrylové šatky, z ktorých je nejedna čiapka, šál alebo nákrčník, úplet z ovčej vlny vám otvorí nový obzor.

Je to práca prírody, ktorej dal človek novú podobu. Na ktorej paši sa prechádzajú ovečky-darkyne sa nedozviete. Isté však je, že strižnú vlnu tkali vo Fínsku, kde predsa len prírodným materiálom rozumejú. Hustú tkaninu vietor neprefúka a pri 190-gramovej gramáži ho zaručene nevyťaháte a neprederiete.

DSC_2630

Štvorce, ktoré dávajú charakter

Presedieť hodiny za šijacím strojom iba preto, aby vznikol módny šachovnicový vzor by nedávalo pri výletoch do prírody zmysel. Jednoduchšie by bolo takýto vzor natlačiť. Práve šitie, ale robí tento tunel či nákrčník jedinečným.

Dáva mu pevnosť aby sa nekĺzal po koži, vytvára vzduchové vrecká zvyšujúce hrejivosť a robí tunel teplým bez toho, aby musel byť ušitý z omnoho hrubšej látky. Je to práve vrstvená, rebrovaná štruktúra, ktorá dáva úpletu nové vlastnosti.

DSC_2640

Páči sa nám, že ani pri intenzívnom nosení a príležitostnom praní sa nič nenatiahne a neuvoľní. Tunel sedí na hlave i krku rovnako pevne, ako v jeho prvý deň. A práve to dáva nádej, že sa predčasne neunaví a nezmení na neforemný kus textilu. Všetko je navrhnuté pre aktívny pohyb, bez ohľadu na to akým tempom postupujete krajinou vpred. Pomalá rozjímavá chôdza i náhly beh sú vítané.

P1100147

Prepustí paru, niekedy sa však zmáča

Merino je priedušné a nie je zvykom, že by ste sa v ňom spotili. Z rozpálenej hlavy, z horúceho dychu a ohnivých líc uniká cez úplet para do chladivého povetria. Vlákna sa nerosia, skôr po vzore knôtov akoby vyťahovali vlhkosť od tela a vypúšťali ju von. To príde vhod nielen pri svižnom kroku do strmého úbočia, ale aj pri rannom behu pre rozprúdenie spiacej energie.

DSC_2674

Kým mráz a zamrznutý sneh šibú smerom k tunelu, od neho sa rinie para, ktorá uniká preč. Pod chvíľou viete, čo máte robiť aby ste sa cítili pohodlne. Raz strhnete Branisko z hlavy aby ste priliehavú čiapku rozvinuli do pokrývky hlavy s ihravou vlajočkou na temene, inokedy zrolujete za pochodu čelenku, ktorá zakryje čelo i uši.

Rovnaké je to na krku. Ak sa zdá, že fúzy a brada chcú na slobodu, šatku stiahnete na krk, kde znásobí svoju hrejivú silu. Nič úzkostlivo neskladáte, nerolujete a neformujete, všetko ide akosi inštinktívne. Možno aj preto, že rebrované šitie drží tvar a vy tunel zastavíte na ktoromkoľvek mieste tela bez ohľadu na to, ako to vyzerá. Sledujete si pohodlie, nie módny prejav.

P1100143

Keď však hustý opar začne sýtiť povetrie a zastiera výhľad, alebo mráz začne kresliť ľadové kvety z dychu, merino predsa len vlhne a pod chvíľou chladí. Je to extrém, ktorému sa niekedy nevyhnete. Neraz však stačí aby sa troška vyčasilo a prebytočná vlaha opustí vlnu tak rýchlo, ako sa v nej uzamkla.

Práve v tom spočíva prednosť ovčej vlny. Reguluje vlhkosť a pary tak, akoby to robila v rúne, ktoré ovečke slúži za odev.

DSC_2730

Údržba je nenáročná

O tom, že merino nežiada veľa starostlivosti niet pochýb. Špiní sa omnoho pomalšie ako bavlna a umelé vlákna. Ba vždy keď k nemu privoniate, zdá sa že je svieže a nejaví znaky únavy. I to je dôvod, prečo sa tento materiál osvedčil pri expedičnej výstroji. Tam, kde nie je čas na pranie a parádu, tam merino vládne svojimi samočistiacimi schopnosťami. Príroda to už tak zariadila sama.

Ak však príde na pranie, šetrný prostriedok s obsahom lanolínu, ručné pranie a sušenie na prestretom uteráku sú cestou, ako nič nepokaziť.

DSC_2649

Hoci si myslíme, že Branisko znesie aj program „vlna“ v práčke a nerozihlí sa v plnej sile bez mäkčenia lanolínom, predsa len sme do zbytočných extrémov nešli. Máme pred sebou ešte dlhý čas do konca jari a ďalšia jeseň sa priblíži skôr, ako to budeme ochotní pripustiť.

Je praktický, zamilujete si ho

Tunel Branisko, z fínskeho merina, ručne šitý v slovenskej dielničke FrogyWear je výbavou, ktorá by nemala chýbať v šatníku žiadneho milovníka prírody.

P1100129

Či prespávate v lese aby ste prenikli do tajov nočného života, alebo stúpate poza humná za krásami ukrytej mimo chodníkov, alebo športujete, aby ste vybili nadbytočnú energiu, v pol sezóne roka budete mať vďaka tejto multifunkčnej šatke postarané o pohodlie na sviežom povetrí.

P1100152

Tento nákrčník vás ohreje, ochráni pred vetrom a ak sa stane že vám pri pozorovaní zveri omrznú prsty iba preto, že ste si zabudli rukavice, v improvizácii nájdete rýchlo dokonalé riešenie a tunel sa zmení na improvizovaný muff.

Ak by sme predsa len mohli čosi trochu vylepšiť, pridali by sme mu desať centimetrov dĺžky, ktoré uvoľnia napätie vtedy, ak sa pokúsite ísť jeho možnosťami na doraz.

DSC_2661

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár