Je to nevšedná grilovačka, ktorá nerozlišuje medzi letnou sparou a mrazivým zimným poludním. Bez toho, aby ste rozpaľovali drevené uhlie, kládli vatru z konárov alebo zapaľovali modrastý plameň plynového horáka, každému sa zbiehajú slinky na chutné občerstvenie.

V hlavnej úlohe sú lúče slnka, ktoré bez ohľadu na ročnú dobu dokážu v sklenenej trubici vyčariť teplotu potrebnú na varenie. Zoznamujeme sa so solárnym grilom GoSun Sport Stove, ktorý netradičným spôsobom varenia obletel svet.

Nová tvár varenia

Kto by nemiloval dôverne známu rutinu grilovačiek a posedenia pri dobrom jedle. Nakrájate suroviny na úhľadné kúsky, doprajete im koreninami intenzívnu chuť a potom už len čakáte, kým sa v horúčosti ohniska akoby zázrakom menia na vyberané delikatesy. Povetrím sa šíria prenikavé vône a vy máte pocit, že ak to potrvá ešte desať minút, zbláznite sa v záchvate netrpezlivosti.

DSC_6239

Zažívame to nielen vo  dvoroch na terasách, ale aj na okraji lúky pri vatričke, či na hrebeni hory pri plápolajúcom variči, na ktorom sa chystá sýte občerstvenie. Keď však do kulinárskych zážitkov vstúpi solárny gril GoSun Sport Stove, každé posedenie má o jeden rozmer viac.

Starostlivé krájanie a ukladanie surovín sa mení na taktiku a stratégiu. Všetko treba vtesnať do úzkej, dlhej nádoby, ktorá so svojim nákladom tesne kopíruje kontúry sklenej trubice. Nič nesmie pretŕčať, nič nesmie napuchnúť natoľko, aby uviazlo po varení, pečení či grilovaní vo vnútri.

DSC_1099

Každé nové posedenie prináša nové zážitky a vy máte pocit, že nikdy ste nevideli takú zvláštnu praženicu, steaky alebo ražniči. Solárny gril má svoje pravidlá, ktoré menia tvár varenia v prírode.

Inšpirácia zo striech domov

Možno ste už videli solárne trubice, ktoré po celý rok ohrievajú vodu pre rodinné domčeky. Jedna vedľa druhej tvoria panel, cez ktorý cirkuluje ohriata voda. Nepoškodí ich mráz a plnia svoje poslanie i vtedy, ak slnko tají svoju prítomnosť za oblakom alebo riedkym oparom. Presne taký je aj solárny gril, ktorý nám robí od skorej jesene spoločníka pri našich posedeniach.

DSC_1161

Sklená trubica je ako termoska, ktorá má z vnútornej strany povlak meniaci slnečné lúče na teplo. Keď na ňu zasvieti v letnom dni ostré slnko, teplota vo vnúti šplhá takmer k štyrom stovkám stupňov Celzia. Keď sa slabnúce slnko vinie do oparu a striedavo zachádza za mraky, teploty sa držia pod deväťdesiatkou. Tempo varenia sa tak v priebehu roka mení. Raz expresne chvátate ako o preteky, inokedy je to skôr maratón, pri ktorom sa venujete bočným záujmom. Je to dobrodružstvo, ktoré sa každou novou skúsenosťou dostáva do krvi.

Narozdiel od grilov, varičov a vatričiek, solárny gril má funkciu naviac. Všetko sa odohráva vo vnútri veľmi účinnej termosky. Hoci slnko už dávno zapadlo za oblak, v jej útrobách sa ukrýva horúca večera, ktorá nemá chuť predčasne vychladnúť. I to je dôvod, prečo takéto varenie funguje i vtedy, ak je slnka pomenej.

DSC_1143

Nádoba, ktorá žiada iný prístup

Má priemer 5 centimetrov a dlhá je na dva lakte. Netradičná nádoba s rukoväťou je ako nerezový valec, z ktorého ktosi ponechal iba dno. Nakladáte do nej dlhý rad surovín a záleží na zámere, či ich budete miešať, striedať alebo ich oddelíte malou priečkou z alobalu.

Na dne nádoby urobíte výbornú, šťavnatú praženicu z domácich vajíčok, zemiaky v tejto nevšednej forme spečiete s múkou a koreninami do podoby zemiakovej baby a ak budete mať chuť zamiešať liate cesto, príde aj na bublaninu alebo inú dobrotu.

DSC_1325

Spočiatku máte pocit, že útroby sú skutočne útle. Ak však začnete kalkulovať, zistíte že máte k dobru 1,2-litrový objem do ktorého vtesnáte čosi cez kilogram surovín. Ak to premietnete do sýtejších receptov, máte postarané o občerstvenie pre troch či štyroch hladných stravníkov.

Otočený k slnečným lúčom

GoSun Sport má podstavec s otočným a výklopným kĺbom, vďaka ktorému možno sledovať trasu slnka na rovnej drevenej terase, ale aj na hrboľatej zemi. Vyklopíte dvojicu hliníkových reflektorov, natočíte ich tak aby zbierali slnečné lúče a ich teplo začne robiť okamžite svoju prácu.

DSC_6251

Dôslední sme však museli byť v dňoch, keď sa vietor dvíha krajom a rozochvieva šum lístia na stromoch. Hoci sa zdá byť slabý, predsa len sa dokáže do reflektorov oprieť a dať gril do pohybu. Vyriešia to stanové kolíky nabité do zeme, alebo tehla, ktorá na dvore zaťaží solárny gril tak, aby zotrval na mieste bez nehody.

Rýchlo získate cit pre hľadanie miesta, ktoré je pre umiestnenie grilu najvhodnejšie. Pozriete skúseným okom na oblohu, prizriete na dĺžku tieňov a akoby podvedome viete čo máte robiť.

DSC_6244

Tempo ladí viac s náladou ako hladom

Solárny gril je vyladený viac pre chvíle pohody a relaxu, ako na to aby odvracal hlad vo chvíli, keď sa hudci ozvú v žalúdku. Priveľmi závisí na ročnej dobe a sile slnečných lúčov. Kým cez slnečné zimné poludnie upečiete zemiačky s údeninou v priebehu 50 minút, v zamračený jesenný deň to môže trvať aj dve a pol hodiny.

Rýchlosť varenia závisí hlavne na tom, ako vysoko je slnko na oblohe a akú moc majú lúče vo chvíli, keď sa vám oprú do tváre. Oblaky, ktoré raz zakryjú slnko a raz ho zasa odkryjú neskazia vaše dobrodružstvo. Termoska drží nazbierané teplo, ktoré sa naakumulovalo v surovinách. Takže hoci sa varenie spomalí, nezastavuje sa a nespúšťa v cykloch. Len prebieha voľnejším tempom – podobne ako v pomalom hrnci.

DSC_1249

Zbalíte ho aj na výlety

S tromi kilogrammi hmotnosti nie je solárny gril bremenom, ktoré by nebolo možné so sebou nosiť na výlety do prírody. Ak ste ochotní prijať skutočnosť, že jeho malá váha sa nadúva do rozmerov ktoré presahujú možnosti menších vakov, môžete si pokojne naplánovať piknik, na ktorý si zabalíte deku a košíček s dobrotami.

Máme odskúšané, že v tomto grile dokážete s pomocou slnka navariť širokú škálu jedál, ktoré neraz prekvapia svojou chuťou a vôňou. Varenie by sme mohli prirovnať k šéfkuchárskemu konvektomatu, alebo k parnej rúre. Hoci je v trubici extrémne vysoká teplota, nič sa nevysuší. Všetko je uzavreté v parnej klíme, ktorá iba cez malý otvor v silikónovej zátke uniká von.

DSC_1259

Páči sa nám udržiavanie jedla v teplom stave, ale aj postupné vyzrievanie chuti. Keď zložíte kotlík z ohňa, akoby ste zakonzervovali jeho chuť. Dozrievať bude iba pomaly. Tu v termoske akoby enzýmy naďalej štiepili krehkosť surovín a otvárali nové odtienky chuti.

Výzva do budúcej sezóny

Solárny gril GoSun Sport Stove  (279$ / 248€) nám v posledných mesiacoch otvoril nové horizonty poľnej kulinárie a hoci tvorcovia tohto projektu myslia tuho na chudobné krajiny s chabou energetikou, pravdou je že v technológii môže nájsť zaľúbenie aj našinec. Spojte to najlepšie z varenia v kotlíku, pridajte tomu atmosféru a intenzívne chute grilovania či opekačiek a máte nový pohľad na jedlá, ktoré sa v mnohom podobajú na tie, ktoré varíme doma.

DSC_1091

Pečené zemiaky, rizoto, guľôčky z mletého mäsa, koláče, vajíčka, údeniny, husté mäsové guláše či čerstvá králičia pečeň jednoducho pobyt na sviežom slniečku milujú rovnako, ako relax na rozpálenej platni grilu a horúce kúpele v kotlíku a hrnci.

Mimochodom, GoSun vie uvariť aj vodu na kávičku, ale to už je trochu iný príbeh.

DSC_1463

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár