Je to výbava, ktorá by nemala chýbať v žiadnom zálesáckom vrecku, chlebníku alebo batohu. Kresadlo, ktoré dokáže chŕliť horúce iskry pre založenie ohňa funguje bez ohľadu na to, či k zemi klesá hustý chladný opar, alebo sa dvíha vietor či utícha výdatný letný dážď.

Hoci môžu kresadlá na prvý pohľad vyzerať veľmi podobne, predsa len sa líšia v detailoch ktoré môžu zavážiť. Zoznamujeme sa na vychádzkach s kresadlom StrikeFire Medium, aby sme sa s vami mohli podeliť o naše postrehy a skúsenosti.

Istota, ktorá môže zachrániť deň

Niet pochýb o tom, že zápalky vo vrecku dokážu ponúknuť rovnaký komfort ako plynový zapaľovač alebo piezoelektrické tlačidlo plynového variča. Bez námahy, skúseností a akejkoľvek zručnosti máte istotu, že oheň predsa len vzplanie.

DSC_1583

Ak sa však príroda otočí proti vám, všetky tieto dary civilizácie môžu zlyhať. Vtedy viete, že ak z vrecka vytiahnete kresadlo a využijete zručnosti ktoré ste získali pri nácviku, zaručene sa pri ohni zahrejete, vysušíte si na ňom oblečenie, alebo navaríte obed  či  vydezinfikujete vodu, ktorej priveľmi neveríte.

Hoci to všetko začína tisíckami neúspechov, na vine zvyčajne nie sú kresadlá, ale chýbajúce zručnosti pri príprave práchna. Ak máte toto všetko za sebou a viete ako na to, potom vás určite zaujmú nasledujúce riadky.

DSC_1611

Pevnou čepeľou naškrabete aj jemné práchno

Nie je to provizórny pliešok, ktorý visí na šnúrke len tak, z povinnosti. Tentokrát sa výrobca postaral o to, aby to bol nástroj hodný svojho poslania. Pevný plech sa neohýba ani pri silnom tlaku pri škrabaní a má ostré hrany, ktoré sa pri používaní predčasne neunavia.

Pevná oceľ s hrúbkou jedného milimetra nepotrebuje pre vystuženie žiadne prelisy, ani iné barličky. Všetko je ošetrené v materiáli, ktorý nejaví známky toho, že by hrdzavel. Časti vystavené horúcim iskrám pretriete prstom a opäť sú ako nové.

DSC_1629

Ostré hrany nerežú do prstov a pliešku svedčí aj čelné zaoblenie vďaka ktorému nepoškodí výstroj ktorá sa nachádza v rovnakom vrecku ako kresadlo. Páči sa nám, že pliešok je dostatočne dlhý na to, aby nebolo treba siahať po kompromisoch.

Kým sa ním zapriete do ferrocériovej tyčinky kresadla, určite ho využijete pre naškrabanie práchna. S úspechom ním vyrábame jemné hoblinky brezovej kôry, ale aj hustého živičného dreva zo smreku a borovice.

Hoci sa zdá, že takýto pliešok má byť samozrejmosťou, k nejednému kresadlu pribalí výrobca len vyrazený kus plechu s dvomi hranami, alebo škrabadlo s jedným ostrím. Tu máme po celom obvode pravú i ľavú hranu, ktorá spoľahlivo funguje.

DSC_1593

Dva druhy iskier z jedného firesteelu

Ferrocériová tyčinka nie je ani primäkká ani príliš tvrdá. Každý výrobca má trošku odlišnú technológiu a cítiť to aj pri kresaní iskier. V tomto prípade sme presvedčení o tom, že na výber máte medzi dvojicou možností, hoci držíte v rukách jediný pliešok a tyčinku.

Ak treba zapáliť plynový varič alebo predhriaty lieh, hodia sa na to drobné iskry, ktoré sa rozplynú v priestore. Presne také vznikajú, ak plieškom prechádzate po celej dĺžke tyčinky. Hranka sťahuje iba jemné drobné hoblinky, ktoré svoju ohnivú energiu rozptyľujú do priestoru. Zachytia tak unikajúci plyn a výpary liehu, bez ohľadu na to či je bezvetrie, alebo povieva vietor. Je to úsporné a opotrebovanie tyčinky je minimálne.

DSC_1665

Ak treba zapáliť práchno na vatru, lepšie je zaprieť sa plieškom tuhšou silou o koniec tyčinky. Na približne centimetrovom úseku vznikne veľká iskra, ktorá odhorieva dostatočne dlho na to, by rozpálila aj menej horľavé práchno. Opriete sa celou silou s oblúkovou časťou pliešku a zatiahnete. Je to taktika, ktorá výborne funguje. Všetko teplo sa tentokrát sústredilo do jedného bodu.

V tme ho nájdete i so slabým lampášom

Parakord, ktorý sa nám v rukách javí byť pre kresanie dostatočne dlhý skrýva jedno tajomstvo, ktoré objavíte práve vtedy, ak sa dostanete do nemilej situácie. Ak v prítmí zapadne do trávy, máte veľkú šancu že svoj cenný kúsok výstroje nestratíte. Stačí namieriť na trávu lampášom s tlmeným LED svetlom a deje sa čosi, čo by ste možno nečakali.

Biele reflexné vlákno ktoré sa vinie v špirále po celej dĺžke sa rozžiari ako odrazka na dopravnej značke či športovom oblečení. Čím slabší je svetelný lúč, tým výraznejší je kontrast pri hľadaní. Málokto by čakal pri pohľade na šnúru, že má takúto skrytú funkciu. Odraz sa objaví aj pri teplých zdrojoch svetla, akými je žiarovka či dokonca pochodeň.

DSC_1681

Kresadlo, ktoré nesklame

StrikeFire Medium je kresadlo, ktoré na prvý pohľad vyzerá ako mnohé iné, jeho prednosti oceníte vo chvíli, keď ho začnete aktívne používať a porovnávať s tým, čo poznáte z predchádzajúcich zážitkov. Prídete na to, že už si nemusíte ničiť chrbát noža pri kresaní a možno aj na to, že iskry ladia s vašimi potrebami presne tak, ako si ich zaželáte.

Výrobca ho ponúka v dvoch vyhotoveniach – štandardnom pre 3000 škrtnutí s ktorým sa zoznamujeme my a v hrubom vyhotovení so štvornásobnou výdržou. Ide o poctivý kus výbavy do terénu, na ktorý sa možno spoľahnúť.

DSC_1560

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár