Zastavíte sa na horizonte, vytiahnete z batoha termosku a pri dúškoch horúceho čaju sledujete krajinu okolo seba. Hoci niet pochýb o tom, že takéto osvieženie si kedykoľvek pripravíte aj na malej vatričke alebo variči, predsa len ide o komfort na nezaplatenie.

V čom spočíva čaro termosky? Všetky starosti zahodíte za hlavu a užívate si moment pohody s vedomím, že už o chvíľu môžete opäť kráčať vpred. Termoska s kávou osvieži myseľ pri včasnej postriežke na posede, bylinný čaj uľaví hrdlu, ktoré je kresané ostrým povetrím.

Po celú sezónu zbierame skúsenosti s termoskou Esbit ISO500ML a čím chladnejšie vonku je, tým viac si ceníme jej služby.

DSC_1120

Odolná v každej situácii

Nie je to žiadna citlivka. Má pevný oceľový plášť, ktorý prežije každú katastrofu. Ustojí pád na zamrznutú zem, nezdeformuje sa v preplnenom batohu a nezhrdzavie ani vtedy, ak sa rozhodnete pobiť sa so zaschnutou polievkou v umývačke riadu. Možno sa sem-tam ukáže drobný škrabanec, alebo jej nabijete niektorý z lemov, nestane sa však nič, čo by vám stálo v ceste v jej používaní.

DSC_1129

Nerezový plech s brúseným povrchom nie je klzký ani v dažďom zmáčaných rukách a tak máte vždy istotu, že sa nič neprihodí. Termoska sa nešmýka v zasnežených rukaviciach, svojim priemerom pri pollitrovom objeme sadne do ruky tak akurát. Sú to pocity, ktoré musíte zažiť, inak sa vám môže zdať, že všetky termosky sú rovnaké.

DSC_1114

Táto k vašej výstroji pridá pol kila váhy navyše, čo nie je pri krátkych vychádzkach pre ktoré je určená priveľa. Vyšliapete si to na niektorý z prechodov a ak sa zastavíte pri občerstvovačke s horúcim čajom, budete radi že si z neho naberiete na ďalší úsek cesty.

Ochráni pred vychladnutím

Zo skúseností vieme povedať, že ani v mrazivom dni nenájdete v tejto termoske čaj, ktorý by bol iba vlažný. Po pol dni chôdze v snehovej perine budú vaše dúšky korunované sŕkaním a horúcou parou, ktorá sa dvíha z hrnčeka k oblohe. Kým vonkajší plášť je úplne premrznutý, dnu sa skrýva horúce osvieženie.

DSC_1126

Určite ste sa už niekedy na čaji z termosky popálili a práve to je aj tento prípad. Vybehnete za humná, nalejete si čaj ktorý ste si zaliali pred odchodom a stále je tak horúci, že sa nedá piť. Zvyknete si na to a k tomu sa postupne pridružia nezvyčajné návyky.

Najprv sa začnete spoliehať na to, že ak vrecúškovú polievku pred odchodom zalejete do termosky, na obed ju nájdete v batohu uvarenú aj napriek tomu, že výrobca predpisuje aspoň desať minút pomalého varenia nad plameňom.

DSC_6452

Potom začnete so sebou nosiť horúcu vodu, aby ste si priamo v teréne zaliali hrnčekovú polievku v zátiší utajenej vyhliadky a po čase začnete na termosku nazerať ako na malý stroj času, v ktorom nápoje a polievky za hodinu vychladnú iba toľko, čo bez termosky stihnú za jednu či dve minúty.

Či v tom pomáha aj vrstvička striebra na vnútornom plášti povedať nevieme. Isté však je, že kým nevydarená „čína“ hreje na dotyk zvonka a chladne vo vnútri, táto termoska funguje spoľahlivo.

DSC_6464

Dva uzávery dávajú zmysel

K tejto termoske patria dve zátky a nebude trvať dlho, kým zistíte prečo to tak je. Tá prvá je tradičný klikací automat. Zatlačíte na stred a cez jej lem môžete nalievať čaj do pohárov. Ak kliknete na vystúpené medzikružie, zátka sa uzavrie.

Je to mechanizmus, cez ktorý nápoje pretekajú, takže ak sa pije čaj, pri umývaní vás nečaká žiadna nástraha.

DSC_1136

Druhá zátka je tradičná. Povolíte ju pootočením a uvoľnená silikónová gumička odblokuje dva žliabky. Cez jeden nalievate kávu alebo polievku, cez druhý vniká do termosky vzduch. Je to praktické vždy vtedy, ak viete že umývanie nebude najjednoduchšie. Skúste vyplachovať kakao alebo slepačí bujón z klikacej zátky a skúste si to z tejto obyčajnej.

Ak budete voliť vždy tú správnu, nestane sa vám že cez lipový čaj bude raziť vôňa pečenej kačky.

P1010097

Dva hrnčeky, ktoré nepopália

Hoci možno pollitrovú termosku právom považovať za sólovku, predsa len pri tejto sa akosi žiada pri občerstvení spoločnosť. Výrobca pribalil dva hrnčeky, ktoré zapadajú jeden do druhého. Ten prvý je viečkom s kovovým plášťom a plastovými útrobami so závitom  druhý je kompletne z plastu.

P1000681

Vyberiete ich von, rozlejete osviežujúci nápoj a veselá vrava na seba nenechá dlho čakať. Páči sa nám, že na týchto hrnčekoch sa nepopálite.  I ten vonkajší má plastový lem, ktorý sa nikdy nezahreje. Máme pocit, že dvojica hrnčekov nie je iba spoločenským rozmarom. Pomáhajú vytvoriť lepšiu izoláciu nad zátkou, aby nápoje vydržali horúce čo najdlhšie.

P1000685

Páči sa nám tento koncept a radi by sme ho videli v každej termoske. Je to praktické a návykové, rýchlo si navyknete očakávať rovnaký komfort i tam, kde ho iný výrobca nepripravil.

P1000684

Termoska, na ktorú sa dá spoľahnúť

Za celú sezónu môžeme s istotou povedať, že kúpa termosky Esbit ISO500ML nie je neuváženým krokom do neznáma. Ide o kvalitne riešeného pomocníka pre uchovanie horúcich a chladných nápojov s tým, že popri káve, čaji, či kakau s rumom sa nájde príležitosť aj pre horúci vývar a zahustenú polievku, ktorá sa dá v pohode vychutnávať z malého hrnčeka.

Naše skúsenosti ladia s tými, ktoré poznáme z jedálenskej termosky Esbit, o ktorej sme vám písali detaily pred časom.

DSC_1141

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár