Je to liehový varič, na ktorom sa nemá čo pokaziť. Vďaka titánu je ľahký ako pierko a nie je na ňom jediná pohyblivá časť. Nalejete lieh, zapálite ho a o minútku-dve sa malý modrastý plamienok zmení na žltý silný oheň.

Pri prvom stretnutí s varičom Vargo Decagon by ste možno márne hádali aké je jeho poslanie. Po tucte vychádzok do prírody vám však môžeme povedať, že v jeho prípade na ročných obdobiach nezáleží. Voda na ňom zovrie rovnako spoľahlivo v krásnom slnečnom dni, ako v mrazivom ráne v kraji zakrytom snehovou perinou. Obzvlášť ak viete ako na to.

Ľahký a robustný

Váži iba 34 gramov a predsa to nie je žiadna citlivka na opatrné zaobchádzanie. Uvedomíte si to ihneď ako ho chytíte do rúk. Po celom obvode sa nesie uhladený zvar, ktorý dáva poznať že ide o poctivú výrobu. Tvarované plechové výseky z húževnatého titánu sú zvarom zliate do jedného kusu, aby nič nepovolilo ani pod ťarchou plne naloženého ešusu, ani pod výbavou tesne natlačenou v batohu. Ba ani vtedy, ak ho omylom prišliapnete na zemi.

DSC_0270

Nikde nič nepraská, nič nehrdzavie, nič nevyžaduje žiadnu starostlivosť. Nenájdete tu žiadne technológie a nebyť moderného dizajnu a materiálu, mohli by ste si myslieť že tento varič má za sebou desaťročia existencie. Len spodný lem na ktorom varič sedí na štedrej ploche s priemerom 11 centimetrov sem tam ukáže nejakú bezvýznamnú vlnku.

Či budete varič nosiť priamo vo varnej nádobe, veľkom vrecku nohavíc, alebo v niektorom z bočných vreciek batohu je iba na vás. Nijako nespoznáte, že ste ho pribrali do partie na výlety.

P1010027

Sedí pevne na zemi

Kdekoľvek dokážete v teréne vytvoriť malú rovinku, tam sa tento varič usadí skutočne napevno. S nízko položeným ťažiskom a veľkou plochou spodného lemu drží na mäkkom spadanom lístí, udrží sa na machu a zatisnete ho aj pomedzi snehovú perinu k zamrznutej zemi tak, aby poskytol oporu pre varnú nádobu.

Vďaka širokému lemu sa nikdy neprekotí, jediné čo vás môže zradiť je rovnováha varnej nádoby, ktorú na varič posadíte. Ak ste sa usadili v svahu lúčky pod košatý smrek, asi budete musieť nožom zeminu zrezať tak, aby ste rovinu skutočne dosiahli. Pretože tu sa nič do zeme nezapicháva, varič sedí sám o sebe.

P1010040

Avšak predsa je tu len malá výnimka. V mnohých situáciách vyzerá ako nezmysel. Zabijete stanové kolíky cez otvory v základni do zeme a máte kotvenie, ktoré znásobuje stabilitu za hranice potreby. Nikdy sme takúto pomoc nepotrebovali, ale ak príde deň „D“, je dobre vedieť že takáto možnosť je.

Žiadny rošt, len tri kontaktné body

Zabudnite na reguláciu, nastavovanie výšky roštu či horáka. Ba aj na akékoľvek rozkladanie nutného príslušenstva. V tomto prípade sedí nádoba priamo na variči. Lepšie povedané na trojici malých výstupkov, ktoré sú zárukou toho že ani pokrivený ešus sa nebude kývať, ako stôl na krivej podlahe.

DSC_0249

Kontaktné body tvoria malý kruh s priemerom 5 centimetrov, nikdy sme však nemali pocit, že by bol tento varič určený výhradne pre malé varné nádoby, ktoré majú podobu hrnčeka. Či je to obyčajný ešus, kotlík Zebra Billy Can, alebo titánový  hrnček s výklopnými ušami, na variči sedia stabilne ak sú naplnené vodou či jedlom. Čím je nádoba ťažšia, tým lepšie sedí. A to je v tomto prípade skutočne dobrá správa.

Plameň, ktorému výkon nechýba

Ak ste sa nikdy s liehovým varičom nestretli, nemyslite si že je to iba nádobka, v ktorej horí hladina liehu podobne, ako je tomu v biokrboch. Turistické liehové variče využívajú taktiku, pri ktorej sa zohriaty lieh pod tlakom odparuje cez trysky horáku.

P1010044

Všetko sa začína drobným modrastým plamienkom, ktorý na fotoaparáte takmer nemáte šancu zachytiť. Ba neraz ho nevidíte v prírode ani voľným okom. Keď sa však varič po chvíli zohreje a uviaznuté plyny tryskajú pod tlakom von, pri každej tryske sa objaví silný ohnivý jazyk, ktorý dáva horeniu potrebný výkon. Celé tajomstvo sa skrýva v tvarovaní dvojplášťového zásobníka na lieh. Prepážkou vytvára pri dne nádoby bariéru, vďaka ktorej vzniká vo vonkajšom prstenci tlak liehových pár.

V porovnaní s varičom na pevný lieh je výkon možno i trojnásobný a z našich skúseností môžeme povedať, že dokáže konkurovať plynu. Síce bez regulácie, avšak s náležitou spoľahlivosťou.

DSC_0287

Lieh horí bez zápachu, nešpiní nádoby a kúpite ho kdekoľvek. Hoci aj v predajni s biokrbmi, kde ho vždy kúpite za dobrú cenu.

Zapálite ho i bez zápaliek – iskrou

Na to aby ste zapálili liehový varič zápalky nepotrebujete. Stačí jediná iskra z kresadla alebo kamienkového zapaľovača a objaví sa drobný plamienok. Neplatí to však vždy – iba vtedy, ak je lieh dostatočne zahriaty.

Studený lieh nemá veľkú ochotu horieť a neplatí to iba vtedy, ak fľaštička s palivom premrzla v batohu. Ak teplota liehu klesne pod 15 stupňov, zapaľovanie bez skúseností a vo vetre môže dať zabrať. Preto sa nám osvedčilo nosiť lieh vo vnútorných vreckách oblečenia, aby bol vyhriaty na teplotu tela.

DSC_0216

V takom prípade ho rozkúrite aj v najväčších mrazoch. Vargo robí pre tento účel fľaštičku, ktorá je štíhla a má uzáver, cez ktorý sa lieh do variča nalieva pohodlne, rýchlo a presne. Vyklopíte jeho nálievku a cez úzky otvor smerujete prúd liehu priamo do rezervoára variča.

Hoci aj kvapku po kvapke. Fľaška je z mäkkého plastu, ktorý stláčate medzi prstami. Vďaka tomu máte citlivú kontrolu nad nalievaním.

P1010032

A ak s varením skončíte, potom viete nespotrebovaný lieh zliať späť do fľaštičky. Tentokrát však uzáver odskrutkujete  a lieh vylejete naklonením variča. Palivo možno zliať takmer do poslednej kvapky, nám sa táto fľaštička na lieh výborne osvedčila.

DSC_0264-

Aj zapaľovanie si môžete poriešiť novátorsky. Každý z nás na vychádzky zaiste nosí spoľahlivé kresadlo bez toho, aby plánoval či bude potrebovať založiť vatričku, malý táborák, alebo si zapáliť plynový či liehový varič. Je to štandard, bez ktorého sa do hory nechodí.

Vargo ponúka svoje drobné titánové riešenie na kamienky do zapaľovača. Škrtnete kolieskom a iskra je na svete. Na letné mesiace je to super doplnková výbava k tomuto variču, ktorú doma zaiste nezabudnete. Na rukoväti je malá skobička, ktorou ju upevníte k batohu.

DSC_0232

Závetrie dáva variču silu

Keď je plameň variča v plnom prúde, každý závan vetra mu iba pridáva na intenzite horenia. Pary unikajú z otvorov variča rýchlejšie a plameň je dlhší a silnejší. Ak však hovoríme o závetrí v súvislosti s týmto varičom, nemusí to znamenať že sa úzkostlivo plánujeme dostať do nepohody.

Hliníkové závetrie Vargo je plochá stavebnica z piatich dielikov pospájaných pántami. Rozoložíte ju okolo variča a máte kus výkonu navyše. Od lesklých plôch sa horúčosť odráža k varnej nádobe a aj tok horúcich pár a spalín je usmernený po jej bokoch smerom nahor.

P1010060

Na viacerých vychádzkach sme si vyskúšali, že varenie sa vďaka závetriu urýchli o tretinu, pričom aj spotreba paliva klesá. Aj v chladnom dni budete mať pocit, že vám lieh z fľaštičky neubúda. Zohrejete dve porcie hotového gulášu z vrecúška a stále bude v rezervoári viac ako polovica liehu, ktorý ste do neho naliali.

Čím je nádoba menšia, tým väčší prínos závetrie má, pretože plamene variča smerujú do strán a každý z plamienkov môže dosahovať aj 10 centimetrov dĺžky. To je taktika vhodná pre ploché, nízke hrnce, nie však pre hrnčeky. I preto sme do výbavy závetrie pribrali, aby sme využili plný výkon variča v každej situácii.

DSC_0240

Obmedzovať sa nemusíte

Liehový varič Vargo Decagon funguje presne tak, ako by ste od neho očakávali. Naplníte ho liehom, zapálite, položíte na neho nádobu s jedlom a ak si myslíte že to má zmysel, pridáte aj malé, skladné závetrie.

V priebehu minút zalievate kávu, vrecúško čaju, alebo tuho premiešavate ešus v ktorom sa varia instantné cestoviny, alebo sa zohrieva niektoré z hotových jedál. Nehovoriac o tom, že v chladných častiach roka nevynecháte ani príležitosť pripraviť si extra porciu občerstvenia do termosky, aby ste na ďalšej zastávke nemuseli podstupovať celú procedúru ešte raz.

P1010055

Varič má dostatočnú kapacitu na to, aby pri varení obslúžil štyroch ľudí štedrou dávkou nápojov a jedla. Všetko závisí iba na tom, akú veľkú varnú nádobu si k variču pribalíte. Na žiadnej z vychádzok sa nám ani raz nestalo, že by sme mali potrebu vytiahnuť zo zálohy plynový varič. Lieh je spoľahlivý, úsporný a výkonný.

Varenie na liehu je lacné

Žiadny varič nemôže nákladmi konkurovať ohníku, ktorý si založíte z nazbieraných konárov a šišiek. V tomto prípade však môžeme povedať, že spotreba tohto liehového variča je skutočne malá. Natankujete fľaštičku a budete s prekvapením sledovať, akým pomalým tempom po každom varení  či ohrievaní klesá jej hladina. Aj tu však platia rovnaké pravidlá ako pri ostatných varičoch – správny typ nádoby a pokrievka na nej sú cestou k rýchlosti a úspore.

DSC_8635

Liehový varič Vargo Decagon je spoľahlivý a robustný horák na krátke i dlhé výlety do prírody, pri ktorých nechcete v kraji za sebou zanechať stopy po táboriskách a ohniskách. Uvaríte na ňom praženicu, polievku a cestoviny, zvládnete s ním ryžu, ohrievanie hotových jedál i prípravu horúcich nápojov. Ak k nemu pribalíte fľaštičku na lieh a závetrie, dostanete sadu, ktorá skutočne funguje v každej situácii. A ak si po rokoch spomeniete na svoje prvé zážitky s varičom, zistíte že v priebehu celého času sa nič nezmenilo. Nezostarol, nezoslabol – funguje stále rovnako.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

4 KOMENTÁROV

  1. no neviem, ci je zrovna lacne kupovat litre liehu/alkoholu a navyse ho vlacit so sebou ako dalsu pritaz. Varic sam o sebe je skladny-sikovny. Ja ostavam verny drievkacu, ked uz mam nosit nejaku tekutinu navyse, nech je to voda na pitie 😉

    • no ruku na srdce všetci priaznivci drievkačov, koľko kresadiel, živíc, brezových kôr, paličiek, doštičiek, stružliniek, spalených handričiek, uhlíkov a neviem čo všetko ešte nosievate so sebou navyše vy?
      Za mňa asi toľko, že studený lieh horí na prd, presne ako sa píše v recenzii, varič je to pekný určite lepší ako tie kadejaké doma robené z plechoviek. V lete je to fajn, v zime a hlavne mrazoch jednoznačne plyn.

      • ja ako chlapec z dediny si vystacim so smrekovymi konarikmi – je ich vsade plno a zapalkami v batohu, ale mas pravdu, vela ludi si nosi „drevo do lesa“ hlavne v dazdi a snehu. Mne veru ale ani plyn ani pevny ci tekuty podpalac nevonia…

  2. Dobrý deň,
    dovolím si nesúhlasiť s tvrdením autora, že lieh pri horení nešpiní nádoby. Povedal by som, ako ktorý. Kúpil som si lieh do biokrbu, tuším je to nejaký Spirit100 a po 15 minútach horenia som mal všetko čierne od sadzí – horák, aj spodok varnej nádoby. Sám som prekvapený. Asi je v liehu nejaká denaturačná prísada, ktorá robí tento bordel.

Pridaj komentár