Je to zážitok, ktorý nadobro zmení vychádzky do prírody. Vo chvíli, keď si zavesíte na krk ďalekohľad zistíte, že zveri je okolo vás omnoho viac, ako ste boli ochotní pripustiť. Začnete zažívať momenty, ktoré unikali pred vašim zrakom.

Uvidíte líšku, ktorá zúfalo na lúke hľadá svoju rannú korisť, zachytíte čriedu vysokej pasúcu sa na okraji lesa a zbadáte aj orla, ktorý na okraji čistinky striehne na svoju príležitosť.  A ak príde na vtáčky, sledujete kŕdliky v ich pestrej kresbe s detailom, aký dokáže ponúknuť len prírodopisný film.

Na začiatku je to možno len zvedavosť. Po prvých zážitkoch sa však česanie lúčok, okrajov lesa a terénu pod horizontom stane príjemnou rutinou. Po ďalekohľade siahate vo chvíli, keď sa zatočí cestička novým smerom, alebo sa cez priezor divočiny otvorí nový kus terénu.

DSC_8339

Cez optiku čítate príbehy zveri, ktorá v diaľke vôbec netuší, že ktosi strnulo sleduje jej kroky. Také sú naše pocity, ktoré v posledných mesiacoch zažívame na vychádzkach do prírody s ďalekohľadom Barrs&Stroud 8×42 ED Series 4.

Vyrobený do nepohody

Hoci pri ďalekohľadoch ide o jemnú optiku, pri vychádzkach do prírody sa nik nemôže spoliehať na to, že ďalekohľad bude hýčkaný ako na kráľovskom stolci. Všetci očakávame, že bude v pohotovosti na krku, a znesie rannú rosu, páľavu slnka, sychravý nečas, ale aj dážď ak sa priženie búrka. To všetko bez krytiek a obalov, ktoré by zdržiavali pri jeho používaní.

DSC_8416

Barrs&Stroud 8×4 ES Series 4 to plne rešpektuje a taký aj je. Nemusíte sa s jemnocitom ohliadať na jeho krehkosť. Je pevný, robustný a predsa nezavadzia. Zaodetý v hrubom, pružnom plaste ustojí nechcený náraz, s pevnými gumový očnicami nepocíti únavu a navyše je výborne utesnený proti vode a prachu. Vybalíte ho zo škatule a puzdra, navlečiete mu remienok, odložíte krytky objektívov a beriete ho pod svoj patronát.

Všetky pohyblivé časti sú uzavreté vo vnútri, vašou úlohou bude len čistiť šošovky. Príroda im uštedrí kvapky zaschnutej vody, kúsky kôry a ihličie ktoré napadá kdesi za očnice. Čistenie sa však v ničom nelíši od toho, ktoré absolvujete pri fotoaparáte alebo okuliaroch. Veľmi praktické je jeho vyhotovenie s otvorom ktorý spája dvojicu kĺbov. Prsty sa majú vždy čoho zachytiť, ďalekohľad pevne sedí v rukách a nešmýka sa.

P1000513

Len dve drobnosti si treba ustriehnuť, aby nestratil na svojom pôvabe. Statívová krytka so symbolom BS sa odkrúca a ľahko by sa mohlo stať, že ju vytratíte. Do závitu sme vtlačili niť a po dotiahnutí krytka drží naveky. Odlepuje sa aj druhá krytka, na koliesku zaostrovania. Tá je samolepiaca, takže sme vymenili lepiacu vrstvu za silnejšiu. To sú dve kozmetické maličkosti ktoré môžete podchytiť hneď na začiatku.

DSC_8345

Na krku sa nehojdá

Váži 660 gramov a na dodávanom popruhu sa na krku nehojdá. Čím to je, že do moderného ďalekohľadu možno vtesnať mocnú optiku v menšom formáte ako kedysi? Odpoveďou sú hranoly BaK4, ktoré zjednotili os vstupných a výstupných objektívov. Hoci sa vám pri pohľade dnu zdá, že ide iba o šošovky usporiadané v rade za sebou, v skutočnosti obraz pri prechode hranolmi 5 krát zmení svoj smer.

Táto populárna konštrukcia spôsobila, že ďalekohľady sa už nemusia rozširovať ako kedysi. Sú kompaktnejšie, ľahšie a predsa so špičkovou kvalitou obrazu. Ak máte obavy, že vám bude ďalekohľad príťažou, ktorá poskakuje na bruchu pri každom kroku, môžeme vám povedať že sú to len predsudky. S dobre tvarovaným popruhom sedí ďalekohľad pevne, ohlási sa iba pri výstupe v strmšom stúpajúcom teréne.

DSC_8353

Nerosí sa, iba keď prídete domov

Nie je luxusom, ak výrobca naplní vo fabrike ďalekohľad dusíkom, argónom alebo iným plynom. Ak trávite v prírode veľa času, mala by to byť výbava, bez ktorej sa neuspokojíte. Inak sa môže stať, že budete krútiť kolieskom zaostrovania a obraz stále nebude taký, ako by ste chceli – vinou rosy, ktorá sa vyzrážala vo vnútri na optike.

To sa pri tomto ďalekohľade nestane. Odoberte z povetria kyslík, oxid uhličitý, vlhkosť, smog, peľové zrnká a úžasné vône ktoré nás tešia v prírode a zostane vám iba dusík. Práve ten výrobca oddelí a uzamkne ho vo vnútri. Nič sa neusádza, nič sa nezráža, nerosí.  A práve tak by to malo byť, čo môžeme pri tomto modeli iba potvrdiť.

P1000427

Neznamená to však, že sa šošovky nikdy nezahmlia. Stane sa tak vždy, keď sa z chladnej prírody vrátite do vykúreného domova. Voda sa zrazí, ale iba na vonkajšej strane objektívov, čo dokážete hravo zotrieť.

Obraz ako na pohľadnici

Nevieme vám ukázať na obrázkoch ako vyzerá pohľad cez tento ďalekohľad pri pozorovaní zveri, vieme vám to však popísať slovami. Plynulý svet sa zmení na sled pohľadníc, ktoré sú uložené jedna za druhou.

P1000424

Jednu – tú zaostrenú – vidíte vždy v ostrých črtách a líniách. Akoby strom spľasol na hrúbku hárku papiera, na ktorom ktosi starostlivo orezal všetky kontúry žiletkou. Vidíte každú šišku, ihličku, vtáčka. Svet za stromom je však rozmazaný, rovnako ako scenéria pred ním. Ktosi vám vystavil presnú, ostrú, detailnú maketu so svojim vlastným životom.

Rovnako sa javia steblá trávy, pestrofarebné stehlíky i lišiak s huňatým chvostom. Čím bližšie sú, tým je kontrast ostreší. Čím ďalej ustúpia, tým sa pomyslená ostrá pohľadnica rozťahuje vpred a vzad. Presne ako keď filmári zachytávajú prírodu pre televízne obrazovky.

DSC_8352

Popri tom všetkom, sa nikde neobjaví chybička. Precízna optika nedelí svetlo na dúhu, všetky kontúry sú jasné, prirodzené.

Bez ohľadu na to, či vám slnko stojí za ramenami, alebo žiari v smere ktorým sa pozeráte. Tie dve písmenká „ED“ v modelovom označení a povlak šošoviek profi fázovému posunu majú svoje opodstatnenie.

DSC_8426

Prečešete aj tmavé kúsky terénu

Prednosťou tohto modelu je, že obraz nestráca detail ani v tieňoch a tmavých častiach scenérie. Ba niekedy sme mali pocit, akoby sme cez ďalekohľad videli v okraji húštiny lesa viac detailov, ako svojimi očami. Hoci sú teraz začiatkom zimy dni krátke a svetlo ubúda, i bez snehovej periny vidíme, čo sa deje v menej presvetlených zákutiach.

Tento ďalekohľad pri posliedke za zverou prekonáva svetelné bariéry a ak nebudete vyčkávať až na čas, keď sa slnko začne utápať za horizontom, budete mať o dobrý výhľad postarané. Sme presvedčení o tom, že skoré rána a večery sú v obraze jasné a priam volajú po zážitkoch. Veď nie je tajomstvom, že v takomto čase je i zver aktívnejšia.

DSC_6003

Páči sa nám aj široký záber terénu, ktorý možno týmto ďalekohľadom ukrojiť zo scenérie. Ak výrobca píše o 114 metroch na vzdialenosti jedného kilometra, asi si dokážete predstaviť aká kopa dreva, koľko chát či aké početné stádo oviec sa vám vmestí do výhľadu.

Aj oči majú svoje limity

Hoci pri 8-násobnom priblížení sa i vzdialené lúky javia ako na dlani, predsa len sú tu obmedzenia, ktoré sa ani netýkajú ďalekohľadu samotného, ale našich očí. Ranná hmla uberá z kontrastu rovnako mocne ako sychravý opar, zver vzdialená na kilometre nadobúda svoje črty len vďaka skúsenosti a pozorovaniam.

DSC_8356

Ak budete sledovať líšku na 30 metrov, máte pocit že sa jej dotýkate. Ak bude na tri stovky metrov vzdialená, budete ju so záľubou sledovať pri jej plížení, výskokoch a výpadoch. Na kilometri však už spoznáte len farbu jej kožucha a charakteristický pohyb, ktorým vylúčite všetky ostatné zvieratá.

DSC_8342

Skvelá voľba na každodenné vychádzky

Ďalekohľad Barrs&Stroud 8×42 ED Series 4 sa nám javí byť ideálnou výbavou na vychádzky, pri ktorých chceme mať prehľad o tom, čo sa deje v našom okolí. Umožňuje bez prezradenia sledovať divú zver v každodennej rutine, dokáže ostro vykresliť detaily i pri slabšom svetle a ponúka brilantnú kresbu bez dúhových prechodov a rozmazaných okrajov. Popri tom sa každodenne presviedčame o jeho húževnatosti, ktorá udržuje jeho kondíciu v najlepšom stave.

DSC_8340

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. Budú ešte ďalšie recenzie na ďalekohľady? Do jari chcem kúpiť nový a neviem si vybrať. Je ťažké zosúladiť cenu, váhu a parametre 🙂 Starý – dvadsaťročný, ale dobrý sme asi pred mesiacom nechtiac utopili a rozbili, teraz fičíme len na vreckovom Auriole z lidla. Sme štvorčlenná bežná rodina, čo ho chce nosiť na výlety. Nehľadám nič drahé, ale skôr húževnaté s dobrou optikou (kvôli deťom).

    • Áno, budeme sa ďalekohľadom priebežne venovať. Je to rozsiahla téma, budeme ju vždy ladiť s konkrétnymi situáciami pri vychádzkach a sledovaní zveri.

Pridaj komentár