Na obrázkoch vyzerajú jedna ako druhá. Chytíte ich do ruky a máte pocit, že cítite prvé rozdiely. Až v lese pri práci však zistíte, aké priepastné rozdiely medzi nimi sú. Pri sekaní, štiepaní a zatĺkaní sa každá z nich správa úplne odlišne.

O tom, že malá sekerka nájde uplatnenie na nejednom výlete do prírody niet pochýb. Tu treba postaviť na noc prístrešok, tam zasa záves na kotlík, alebo inokedy pripraviť palivo na vatru. A ak sa k tomu na chalupe pridá aj štiepanie triesok do piecky, potom sa už aj prírodný relax zmení na tvrdú prácu.

My sa na našich potulkách krajom pokúšame zistiť, ako sú na tom tri najznámejšie moderné sekerky. Fiskars X7 dostala v tomto roku od výrobcu novú vylepšenú podobu. Mountfield už dlhšiu dobu ukazuje svoju sekerku Patriot S Profi a aj výrobca lesníckej výbavy má svoju šikovnú sekerku Husqvarna H900.

DSC_8446

Bez dreva, avšak z húževnatých materiálov

Koľko ľudí vo vašom okolí dokáže vykresať z dreva porisko na sekeru a osadiť ho tak, aby ustála tvrdú drinu? Kým krčíte vrásky na čele a tuho dumáte nad tým, za koho by ste vystreli prst zo zovretej dlane, všade navôkol prebieha veľká sekerová revolúcia. Drevo ustupuje plastom a vláknam ktoré ich robia húževnatejšími.

Nie je to však obyčajná výmena štýlom kus za kus. S novátorskými poriskami prichádza aj zmena osadenia. Už sa nič nezasúva a nerozpína klinom v otvore. Všetko sa objíma, vystužuje vláknami, je z toho úplne nový zážitok. Vyladený pre pohodlie a ergonómiu, aby sme sa pri práci unavili čo najmenej.

DSC_8385

Možno sme na prvé vynovené sekery v ich počiatkoch pozerali odmerane a s nedôverou, dnes už vieme, že ustoja dlhé roky používania bez náznakov únavy. Jedinou našou povinnosťou zostalo chrániť ich pred hrdzou a pravidelne pribrúsiť ich čepeľ.

Fiskars X7 je ako šidlo, čo sa hojdá na opasku

Siahnete na ňu a očarí vás svojou štíhlosťou a ľahkým vyhotovením. Je vyrobená tak, aby neodpočívala zaseknutá doma v kláte, ale stala sa spoločníkom na cestách do prírody. Možno aj preto si dal výrobca záležať na ochrannom kryte pre jej čepeľ.

Vo vaku chráni cennosti pred rozrezaním, na opasku drží sekerku pripravenú k práci. Práve pre tento účel v ňom nájdete prievlek široký 38 milimetrov, aký na ostatných, väčších modeloch chýba. Ak k tomu prirátame aj očko na skobu, môžeme povedať že záleží len na príležitosti, akým spôsobom poputuje do lesa. Nám sa osvedčil batoh, na opasku sa zvyčajne hojdá všestranná pílka na drobné práce.

DSC_8367

Sekerka je štíhla, ľahká, takmer ako jedovaté šidlo čo sa s radosťou zahryzne do každého sústa. Cítiť to pri obsekávaní suchých smrekových konárov, ale aj na kliesnení cesty cez popadanú bučinu, osiky a jarabiny. Do surového dreva preniká do hĺbky, energickým a hladkým rezom. Zatnete ju a udrží sa kdekoľvek.

Pripísať to môžeme jej geometrii, ktorá je vyladená práve pre takéto využitie. Obsekané plochy sú hladké a čisté, máte pocit že vždy berie väčšie sústo ako sa na takéhoto drobca patrí. Svoj podiel má na tom aj kĺzavý povlak čepele, ktorý sa podľa našich skúseností z iných modelov tohto výrobcu časom oderie.

DSC_8362

Či treba presekávať tenčinu, kresať hroty na kolíkoch, alebo presekávať hrubšiu žrďovinu, vždy cítiť silnú oporu v rukoväti. ktorá dokáže vibrácie hladko odpružiť. Ruka nestŕpa, dlaň sa norí do jemných vrúbkov rukoväti a na malíčku je silná opora rozšíreného konca. Mohli by sme povedať, že s touto sekerkou možno manévrovať tak, aby ste sa trafili k pomyslenej ryske na zlomok milimetra. Ide o vyladenú zostavu, ktorá znesie ešte nejaké to doplnenie šnúrou prevlečenou cez spevnený otvor.

DSC_4586

Nabíjaniu kolíkov do zeme nestojí v ceste ani reliéf na obuchu, ktorý výrobca zámerne nezbrúsil do roviny. Roky upozorňuje na to, že jeho sekery nie sú uspôsobené na to, aby tĺkli do oceľových klinov. S drevom si však rozumejú.

DSC_8359

Ak príde na rúbanie klátikov, svojou jedovatosťou prechádza hlava sekerky na jeden úder takmer cez každé polienko s priemerom do 15 centimetrov. Žiada to však švih, všetku robotu musíte urobiť sami. Na vatričku či opekačku to hravo stačí, a aj na nočné kúrenie vonku pod širákom. Po dvoch tuctoch klátikov však voláte po pauze, alebo väčšej sekere s ťažšou hlavou. Možno i preto, že štíhla hlava tejto sekerky nikdy nezostane zaklesnená v polene, aby ste ho otočili nohami nahor a doštiepali zotrvačnosťou pri údere obuchu na peň. Na to sú iné malé modely, napríklad X11.

DSC_3747

Ak by sme mali vtesnať všetko do jednej vety, povedali by sme že sekerka Fiskars X7 je ľahká, nesmierne dravá do práce s výborne zvládnutou ergonómiou.

DSC_8459

Husqvarna H900 je ako kladivo čo robí za vás

Hoci je drobná na pohľad, v rukách ucítite jej váhu statočne. Dostala masívnu hlavu, ktorá v pohybe znásobí silu vašich rúk. Udrite päsťou do stola a vynásobte to tridsiatimi, aby ste mali hrubú predstavu o tom, aké kladivo môže vstúpiť do vašich služieb.

Na chalupe či pri kotolni je táto sekerka zázrakom pre štiepanie polienok. Bez námahy jemne udierate jej ostrou čepeľou do polien a tie sa trhajú na kusy ako papier. Popúšťate na sile, prenášate námahu zo svalov na chladný kov, stále štiepe rovnako dobre. Výrobca ju vyvážil a posunul všetky momenty pôsobenia síl, aby sa uvoľnili v jednom jedinom okamihu.

DSC_8407

Pri pohľade na jej hlavu nemáte pocit, že by jej geometria ladila s tým, čo poznáte zo sekier štiepacích. Keď však začnete so svojim prvým osekávaním a presekávaním v divočine, zistíte že presa len má svoju tvrdohlavosť. Suché drevo silou svojej hmoty láme, na surovom pruží.  Pod chvíľou máte v bukovej tenčine dokonca pocit, akoby vám stŕpala ruka. To preto, že čepeľ je priveľmi klinovitá a nechce sa do dreva zasekávať priečne cez vlákna.

DSC_8372

Touto sekerkou sme statočne kresali hroty na kolíkoch a šlo jej to prenáramne. Nielen pre jej energickú povahu, ale aj preto že orezané drevo malo kam v trieskach uskakovať. Ak sme však prešli k priečnemu sekaniu, takáto silová práca jej príliš nesvedčí. Hoci mocne búši do kôry a masívu, triesky sú menšie, záseky plytšie a porisko sa snaží v ruke vytáčať do strany, vždy smerom von z íveru.  Ak máte mocné laby ako medveď, možno ju skrotíte. Slabší mládenci by však v zápale chuti do práce mohli kĺznuť z neskúsenosti k nehode.

DSC_8365

Podobné pocity sú aj pri odkonárovaní ihličnanov. Máte dosť síl, ale geometria ostria nie je presne taká, akú by ste očakávali. Po čase to predsa len vzdáte a budete sekerke hľadať nové poslanie.

Nám sa veľmi páčila robustnosť jej poriska, ako aj rozšírený koniec, ktorý dokáže poskytnúť ruke mocnú oporu i vtedy, ak máte natiahnuté rukavice. Guma síce po čase tratí na svojej protisklznosti, ruka však stále drží na mieste pevne. Toto sa výrobcovi podarilo.

DSC_8454

Pôsobivý je aj dlhý a široký obuch, aký poznáme z pracovných sekier. S výzorom nákovky, priam sa ponúka aby ste ním búšili do kolov nového oplotenia, alebo ním nabíjali palisády pri budovaní lesného schodiska.

Tam na chate, kde treba štiepať triesky do pece je Husqvarna H900 fajn. Urobí kus práce, bez námahy, bez úmoru a poviete o nej, že by ste ju nevymenili možno za nič na svete. Ak sa však do lesa dostávate častejšie ako raz za mesiac, asi budete hľadať čosi šikovnejšie.

DSC_8457

Patriot S Profi je sekerka s vyváženým úžitkom

Nie je zvykom, aby boli malé všestranné sekerky zmenšeninou väčších modelov a nie je tomu tak ani v tomto prípade. Hoci sa na prvý pohľad táto sekerka podobá na väčšiu sestru Patriot L Profi, predsa len dostala kratšiu hlavu a čepeľ, ktorá sa na rytiersku halapartňu ponáša menej.

Výrobca sa sústredil na obratnosť a z našich skúseností môžeme povedať, že sa mu to aj podarilo. Manévrovateľnosť je výborná a sekerka robí presne to, čo od nej očakávate. Jej geometria je kdesi na polceste medzi sekaním a štiepaním, čo pri práci aj pocítite. Možno o čosi viac, akoby ste očakávali.

DSC_8427

Začneme na chate pri rúbaní polienok. Sekerka má svoju váhu a zotrvačnosť, takže do dreva preniká bez námahy a s ochotou. Štiepi suché smrekové polienka, trhá na kusy mokrú bučinu, štiepe tenké triesky na rozkúrenie. Mohli by sme povedať že je snom chalupára, ktorý z času na čas čosi aj hrubou silou opraví. Sekerka má dobre tvarovaný, hoci útly obuch a zásek na vyťahovanie klincov, ktorý možno pomôže pri oprave prístrešku drevárničky.

V hore, kde treba pomôcť pri chystaní palivového dreva tiež nezaháľa. Dobre sa nám s ňou odkonárovali smreky zľahnuté na zemi, cítili sme že zotrvačnosť hmoty hrá v náš postreh. Ostrie sa do živého dreva reže ochotne a hladko, nie však príliš hlboko. Chuť by aj bola, nič nestŕpa, nepruží, neodráža sa. Len miesta nie je dosť, aby sa klinovité ostrie vtislo do hĺbky.

DSC_8374

Vo chvíli, keď zatnete päsť a začnete búšiť mocnejšie, odhalíte najväčší nedostatok tejto sekery. Neudržíte ju v práci, pretože hladké porisko sa skĺzne a malý výstupok na konci rukoväte nedokáže zabrániť tomu, aby ruka necestovala ďalej. Je to obmedzenie, ktoré musíte brať na zreteľ. V zime, so skrehnutými prstami rýchlo skĺznete k riziku, takže sila svalov musí ustúpiť. A tým sa aj obmedzí použiteľnosť v teréne.

Nejaké tie drobné tábornícke práce, ktoré vás zastihnú na víkendovej vychádzke zvládnete bez roztrpčenia, ak však chodíte do prírody pričasto a spoliehate sa na sekerku takmer na každej vychádzke, nebude to asi najlepšia voľba. Možno by šlo spraviť oplet čo dá úchopu istotu, možno sa dá z dreva spraviť koncovka ktorá sekerku vylepší, je to však snaha ktorá stojí čas a zručnosti.

DSC_8395

Príjemné je, že oblá čepeľ akoby bližšie postavenej polovici mala viac energickú chuť ťať priečne do vlákien, ako zvyšok pracovnej plochy. I preto sme neraz volili stratégiu cielených rán, kedy sme najväčší záber smerovali práve sem. V šikovných rukách to pomáha prekonať obmedzenia sekerky, nie je to však technika pre každého.

Patriot S Profi je preto podľa nás sekerka, ktorá patrí do dvora či na chalupu, ktorú si pri vychádzke do terénu radi zoberiete so sebou. Skôr však k práci pri dreve, ako pre táborenie a užívanie si krás okolitého kraja.

DSC_8436

Každý z nás bude voliť inak

Za nás môžeme povedať, že ak ide o vychádzky do prírody, v našich rukách jasne vedie 640-gramová sekerka Fiskars X7, ktorá v sebe spája ľahkosť, svižnosť a výbornú ergonómiu rukoväte. Na pravom opaku stojí 850-gramová Husqvarna H 900, ktorá má silu a švih pre štiepanie a zatĺkanie kolíkov. Je výnimočná svojim výkonom všade tam, kde treba deliť drevo v smere vlákien. Patriot S Profi so 786-gramovou váhou a svojou geometriou je kdesi uprostred a nebyť jej zle vyhotovenej násady, považovali by sme ju za dobre vyladenú. Porisko sa však šmýka, nedáva ruke oporu, sekerka sa neraz stáva nebezpečnou.

DSC_8380

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

6 KOMENTÁROV

  1. Vynikajuca recenzia! Fiskars je spicka a lider vo vyvoji, treba si uvedomit kolko ze predbehli konkurenciu o 20rokov. Tolko im trvalo kym zacali napodobnovat uspech Fiskars a keby ste prirovnavali X10 s tymi dvoma, co by bola rovnaka kategoria myslim ze by ste ich popis skresali na 10% 🙂

  2. Výborná recenzia z dovolením vám poviem pár mojich skuseností a postrehov mám sekeru Fiskars X5 je to šikovna mala kempingova sekerka idealna na nosenie na opasku alebo do batohu zaberie velmi malo miesta avšak kvoli malému porisku extrémne namáha zápestie a prenáša vibrácie pracoval som snou niekoľko hodín cez den a tyžden som mal ubolené zápästie na druhy den po sekaní som nevedel silno stinut ruku bolelo to jak svina 😀 Kto chodí na turistiku tak je idealna na nosenie na opasku na take núdzové použitie ale na dlhodobú pracu je velmi nevhodna X7 je ovela lepší model tam je to velky rozdiel ruka trpi o dost menej a vdaka dlhšiemu porisku viete vyvinut vačšiu energiu . Mám aj novy model Fiskars X21 ktorí som dostal na vianoce už čaká pod stromčekom a otestujem ho až po sviatkoch 😛 načo sa teda teším je to najväčší Univerzál dlžka odpovedá modelu X25 avšak X21 ma lahšiu čepel čize sa da pouziť aj v jednej ruke , neunavuje tolko a vdaka svojej dlžke je vhodná aj na štiepanie vačšich kusov proste uplne idealny stred , plánujem dokupit aj model HUSQVARNA A2400 ten na identickú dlžku ako X21 ale tažšiu čepel ekvivalent Fiskars X25 tak budem mat 4 sekery a budem mat komplet zostavičku od turistickej X5 po osekavani konarov a praci na zahrade X7 cez kalanie menšich a vačšich klatov X21 az po kalanie velkych kusov HUSQVARNA A2400. Som zvedavy na test tej novej generacie Fiskars a nového modelu X21 bojím sa však ostria všimol som si že je Brúsená na veľmi malý uhol nie moc vhodne na kalaciu sekeru pri sekaní je ostrie vystavené vysokej sile aj pri narazení na uzol dočítal som sa že ma ostrie tendenciu sa deformovať práve kvôli výbrusu uvidím keď ju vyskúšam a keď tak ju zbrúsim na väčši a odolnejší uhol , ďalej čo som postrehol že nova 4 generácia Fiskars 2015 sa vôbec nezasekáva do dreva nechápem čim to je ale videl som to aj vo videu osobne ma to moc neteší snad to tak nebude osobne som rad keď sekera neodskakuje ale ostane zaseknutá aj pri odlozeni alebo pri rúbani uvidím pri prvom teste keď tak ju prebrúsim a tým vyriešim aj to zasekávanie aj to odolnejšie ostrie zatiaľ je to len teória čo som sa dočítal vyskúšame a uvidíme . Ak budete recenzovať aj kálačky mohli by ste vybrať ten novy model Fiskars X21 jaju vyskušam najbližšie až po sviatkoch podla toho kedy budeme z tatkom vyrezávať staré stromy Aj ked model Fiskars X21 nema priameho konkurenta u Husqvarny tam je priamy konkurent Fiskars X25 a HUSQVARNA A2400 podobnou váhou a dlžkou 😛

  3. Nám tiež každý odporúčal iba Fiskars. V obci nemáme plyn a po Dedkovej smrti sa nik nevie postarať o násady. Tento rok som si nadelila na Ježiška dve veľkosti (na ženu nevšedný darček, ja viem) a rúbe sa s nimi naozaj fantasticky. Chrbát nebolí, ruky netŕpnu, ale hlavne aj hrčavé drevo, ktoré som doteraz odkladala bokom zvládam hravo.

Pridaj komentár