Je to jeden z najdostupnejších spôsobov zohrievania jedla z konzervy alebo varenia vody na čaj, kávu či instantné jedlo. Vložíte kocku paliva do variča, priložíte k nej zápalku a do desiatich minút ste s vecou hotoví.

Ak však príde na palivá, nie všetky sú rovnaké. Presvedčili sme sa o tom na nejednej vychádzke, počas ktorých sa v našich varičoch vystriedali rôzne alternatívy. Možno ste doposiaľ počuli iba o kockách od Esbitu, ktoré sú dostupné v rôznych gramážach v typických, oranžových škatuľkách.

Vo väčších vedierkových baleniach však na pultoch predajní nájdete aj tablety od firmy Yate, ktoré zaiste nie náhodou pasujú do túb od šumivých vitamínových tabliet. Naberiete si koľko vám treba a nemusíte sa báť, že ich zmáča dážď.

A ak príde na náhradné palivá, určite by ste sa mali zoznámiť so zápalkami Solo. Hoci majú svoje muchy, predsa len v nejednej situácii vedia vyjaviť aj svoje prednosti. Ak neviete o čo ide, čítajte ďalej.

DSC_7235

Esbit je klasika, ktorú všetci poznáme

Bez ohľadu na veľkosť škatuľky, na výber sú tablety v dvoch veľkostiach. Štvor-gramové majú podlhovastý tvar a hravo ich prelomíte napoly. Ich prednosťou je, že ich môžete pridávať kúsok po kúsku dovtedy, kým nie ste spokojní s výsledkom ohrevu.

Nejde o to, že by ste vždy pri varení potrebovali iné množstvo paliva, ale skôr o vrtochoch prírody. Viete, že vo vetre musíte pridať, ale aj to že v zime miniete paliva viac ako v lete. Preto idete vždy na istotu s odmeraným množstvom paliva. Tablety vo vaku rady navlhnú, osvedčilo sa nám baliť ich do vrecúšok so zipsom. Na ohriatie štyroch deci vody k varu vám postačia v dobrom variči s drobným vyladením dve, v klasickej vreckovej „postielke“ na dvoch zohrejete štvrť litra vody, alebo zohrejete jednu 400-gramovú konzervu s hotovým jedlom.

DSC_7242

Väčšie 14-gramovky sú trošku iná káva. Každá z tabliet je balená samostatne, podobne ako lieky – v plaste s hliníkovým viečkom. Nestarnú, nezmáčate ich, s každou tabletou spravíte približne pol litra vody vo vreckovom variči, alebo zohrejete v ešuse dve porcie hotového jedla. Hoci majú tablety rysky pre lámanie na štvrtiny, je to skôr silové dobrodružstvo ako komfort. Neraz je lepšie nedohorenú tabletu sfúknuť a dopáliť zvyšok nabudúce.

P1070366

V oboch prípadoch sa nemusíte o nič starať. Vo vzduchu cítiť rybinu paliva, z tabliet uskakujú drobné prskance, ktoré zanesú dno varnej nádoby nepatrným povlakom. Za horúca je lepkavý, po vyschnutí je ako neškodný karamel. Toto palivo vždy vyhorí bez zvyšku, je presne také ako by ste od pevného liehu čakali.

P1000610

Yate je najlacnejší pevný lieh na trhu

Počuli ste už o 350-gramových vedierkach s okrúhlymi tabletami pevného liehu? Na prvý pohľad sa zdá, že sú predsa len trochu iné ako tie od Esbitu. Každá z nich váži máličko cez 8 gramov a všetky sú jemne šedasté.

DSC_7244

Z etikety sme sa nikdy nedozvedeli, akú prímes k hexamínu či urotropínu výrobca pri lisovaní tabliet pridal. Výsledkom je, že sa pri horení správajú trochu inak. Pomaličky sa poťahujú vrstvou šedého popola, ktorý je nadýchaný ako najjemnejšia vata. Plamienok stráca na sile, avšak ak do tablety fúknete, strhnete so sebou všetok povlak a opäť sa plameň predĺži.

P1000687

Nie je to nič, čo by hnevalo, pokiaľ si neporiadok nefúknete do jedla či nápoja. Ak chcete využiť plný potenciál tablety naplno, musíte po čase povlak odfúknuť, alebo odokryť paličkou,  nie je to však nič, čo by príliš obťažovalo. Je to daň za nízku cenu.

P1000688

Zaujímavosťou je, že z týchto tabliet neodprskávajú drobné čiastočky, takže nádoby zostávajú o máličko čistejšie ako pri palive od Esbitu. Určite stoja za pováženie, mali by ste si ich vyskúšať. Ak ide o výhrevnosť, môžeme ju smelo prirovnať k dvojici 4-gramových tabliet Esbit.

Zápalky Solo majú svoj vnad

Čo majú spoločné zápalky a variče na pevný lieh? Tieto od firmy Solo pochádzajú z Estónska a sú trochu iné akoby ste očakávali. Hrebeň z drevnej vlákniny je napustený voskom, pričom každý z hrotov je namočený do síry, drveného skla a pojiva.

P1000584

Odlomíte si jeden 5-gramový trojuholník, škrtnete ním o škatuľku a plameň v priebehu desiatky sekúnd zachváti celý jeho povrch. Vosk sa rozhorí a pomaličky bez vytekania odhára v lisovanom vlákne, ktoré sa postupne mení na popol.

Horenie je prudšie ako pri pevnom liehu, od počiatku sa odovzdáva viac tepla ako ste zvyknutí. Pri tomto rýchlom nástupe sa však narozdiel od pevného liehu nejedna konzerva s jedlom pripáli. Veľkým mínusom je množstvo sadzí, ktoré pri horení vznikajú. Pokryjú celú nádobu vrstvičkou, akú nájdete vo výfuku starého nákladiaka. Ani neviete kedy ste si chytili tvár a získali netradičnú kamufláž.

P1000594

Toto náhradné palivo vo varičoch na pevný lieh funguje a ak sa dokážete preniesť cez sadze, možno pri varení vody nebudete príliš namietať. Je to však ešte jedno poslanie. Ak v mokrom lese začnete hľadať palivo do drievkača či kanvičky a viete si pri  rozkurovaní pomôcť takouto horúčosťou, ste za vodou i vtedy, ak je všetko úplne mokré.

DSC_7247

My nosíme pár kúskov zabalených v zmrštovacej fólii v sumke na opasku, kde sú všetky dôležité veci pre každý deň.

DSC_7249

Tri palivá bok po boku

Aké sú ceny a časy horenia? Nie je to žiadna veľká matematika. Postavíte ich bok po boku a sledujete ako sa správajú.

DSC_7258

Solo zápalka je ako raketa. Horí plným, žltým, svietivým plameňom, ktorý si po celý čas drží svoju silu. Nič nezosilnieva, nič neslabne, akoby sa odparujúci vosk menil na plameň stabilným tempom. Trvá sedem-a-pol minúty, kým začne strácať dych a krátko po ôsmej minúte zhasne. Vtedy už je celá nádoba zospodu čierna, zasadzená a zo zvyškov zápalky začne stúpať šedý dym. Poznáte ho zo zhášania sviečok, tu je ho však oveľa viac.

DSC_7276

Pevný lieh Esbit horí svojim stabilným tempom, s typickým, poloprázdnym plameňom, v ktorom badáte odtiene modrej a žlté okraje. Pod chvíľou odskočí iskrička ktorá horí počas letu, niektoré dopadnú na varič, iné na nádobu. Akoby pod taktovkou metronómu vydáva teplo s náležitým výkonom. Aby sme dosiahli porovnateľný výsledok s rivalmi, dali sme dve štvor-gramové tablety na seba, ktoré krásne odhárali. Po sedem-a-pol minúte sa plamienok skráti k slabučkému výkonu, tesne pred deviatou minútou úplne vyhorí. Je úžasné sledovať, ako tablety zmizli bezo zvyšku. Takmer bez stopy.

DSC_7279

Tablety Yate sú rekordmanmi v dĺžke horenia. Pomalším tempom odhorievania akoby šetrili zásobu svojej energie. Po štyroch minútach je už povlak dostatočne hrubý aby ste ho roztiahli paličkou, po každých dvoch minútach sa objaví nový. Trvá však až 14 minút kým plameň zoslabne a po pätnástej vyhorí palivo úplne. Zostáva iba kôpka sadzí a popola, ktoré však varnú nádobu neznečistia. Táto taktika je pri varení vody na čaj, kávu alebo instanty pomalšia, ak však ide o zohrievanie jedla v plechovke alebo ešuse, to rozdelenie tepla do dlhšej časovej osi je prínosom.

DSC_7271

A aké sú ceny? Pri Esbite zaplatíte vo chvíli písania tohto textu za dvadsať 4-gramových tabliet 2,96€, šesť 14-gramoviek vás vyjde na 3,52€. Vedierko tabliet Yate  s 350-gramovým obsahom stojí 3,14 eura, čo je mimoriadne priaznivá cena. Škatuľka zápaliek Solo s 20 kusmi horiacich trojuholníčkov stojí 1,30€.

DSC_7319

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Pekna recenzia, tiez pri kratkych vyletoch pouzivame esbit minivaric s balenym vacsim palivom a plus minus to tak sedi presne ako uvadzas jedna vacsia tableta na cca pol litra vody na caj, ak je objem vacsi cca pod liter treba zvycajne este jednu tabletu pridat (podla veternosti mozno niekto je efektivnejsi).
    Inak pozeral som ze preco ten podpalovac ..ale kedze pises ze vydrzi horiet intenzivne do 8 minut urcite ma miesto v tvojej recenzii pravom.
    Napriek tomu ze vacsina ludi si pamata zo socializmu ten ukrutny zapach pevneho liehu a preto nema rado tento typ ohrevu, pre mna na kratke zastavenie je to dobre a hlavne lahke riesenie a mam pocit ze esbit ma ten zapach mensi, alebo len moj nos je uz menej citlivi ako kedysi.

Pridaj komentár