Je to prudká explózia horúčosti, ktorá preniká k jedlu aby ho ohriala. Vložíte do plastového vrecúška jednorazovú kapsľu, zalejete ju vodou a v priebehu sekúnd sa začne ozývať prudké bublanie a syčanie pary.

Ak poznáte chemické ohrievače z amerických potravinových balíčkov MRE, po takejto skúsenosti sa javia byť ako hračka pre deti. Vyskúšali sme ohrevný systém, ktorý dokáže zohriať jedlo takmer k bodu varu – bez ohľadu na to, či po mrazivej noci na posede potrebujete pozdvihnúť morálku horúcim jedlom, alebo si užívate sychravú rybačku či príjemný výlet do prírody.

DSC_6075

Ohrievač, ktorý vaku nepriťaží

Takmer ani neviete, že BaroCook máte v jeho odľahčenej podobe so sebou vo vaku. Varné vrecúško pre opakované použitie s jednorazovými ohrevnými kapsľami váži iba desiatky gramov a zaberie v niektorom z priečinkov vaku toľko miesta, že si to ani nevšimnete. Jediné čo k tejto výbave potrebujete je troška vody pre spustenie ohrevu.

Všetko je vyladené pre komfort a bezpečné použitie v situáciách, kedy sa turistický varič môže javiť zbytočnou príťažou. Ak sa vyberáte do revíru na vychádzku, pri ktorej niet času a chuti na balenie veľkej výstroje, zoberiete si so sebou iba poživeň.

DSC_6068

Je to, akoby ste si balili horúce jedlo do termosky. S tým rozdielom, že vás netlačí čas a pomalé chladnutie. Ohrievať budete priamo na mieste.

Princíp, ktorý nie je neznámy

BaroCook nepoužíva pre ohrev jemný kovový prášok so soľou, ktorý po pridaní vody začne vytvárať teplo. Namiesto neho výrobca do vrecúšok z netkanej textílie navážil starostlivo odmerané porcie nehaseného vápna (a ďalších 17 prísad podľa webu výrobcu). Každé z nich uzavrel do ochranného obalu z fólie, aby bolo bezpečne chránené pred vlhkosťou.

DSC_6077

Vo chvíli, keď obal otvoríte a namočíte kapsľu do vody, vsiakne sa do nej a v priebehu sekúnd vzniká nafúknutý vankúšik. Valí sa z neho horúca para a voda v kontakte s kapsľou začína prudko vrieť.  Všetko buble, syčí a sipí, aby ste bez dlhého vyčkávania mali pripravený teplý obed či večeru.

Nepripravených nás takáto prudká reakcia zaskočila, pravdu povediac navyknutí na ohrievače z MRE sme s úžasom sledovali čo sa deje. Ukázalo sa, že ide o účinný a praktický ohrev, ktorý nie je jediný svojho druhu. Práve takúto stratégiu používajú výrobcovia v samoohrevných plechovičkách jedál a nápojov.

DSC_6081

Ohrevné vrecko je ako parný hrniec

Namiesto teórií však ideme priamo na zážitok z terénu. Nastrojíte balenie hotového jedla do ohrevného vrecúška, otvoríte kapsuľu a prihodíte ju dnu. Do prázdneho obalu nalejete po rysku vodu, prelejete ju ku kapsuli, rýchlo zazipsujete obal a akcia sa začína.

DSC_6087

Vrecúško sa nafúkne ako balón a bublajúca voda s horúcou parou začne robiť svoju prácu. Páčil sa nám rýchly nástup ohrevu, ale aj to, že jedlo bolo tak horúce, že sme ho museli fúkať aby sme sa nepopálili. To nám dáva záruku, že rovnaké to bude aj v zime na snehu.

DSC_6094

Keďže vriaca voda nestúpa teplotou na 98 stupňov, je tu cestička, ako s menšou kapsľou zohriať viac jedla, či udržať ho v chlade dlhšie horúce. Zabalíte zostavu do bundy a máte ju ako v perine.

DSC_6101

Ohrev je v akcii do 30 minút po aktivovaní, čo je čas, pri ktorom prehrejete i hrubé sústa pokrmov, akými môže byť plnená paprika či mäsové guľôčky. Práve tie ako ich poznáme sú neraz zradou i na variči.

DSC_6102

Systém, ktorý funguje

BaroCook je ohrevný systém, na ktorý sa dá spoľahnúť na cestách do prírody, pretože neobmedzuje svojim výkonom, použiteľnosťou či konceptom obsluhy. Je to rutina, na ktorú sa dá privyknúť po prvej či druhej skúsenosti. Nepopálite sa, nepodpálite les, nemusíte riešiť či máte dosť paliva alebo závetrie pre rozpálenie variča. V čase písania tohto textu stojí 20-gramová kapsľa pre ohrev jednej porcie jedla 1,20 €, 50-gramová pre dvojporciovky 1,50 € a ohrevné vrecúško 90 centov.

DSC_6208

Nám sa tento spôsob ohrevu páči a už dnes tušíme, že ohrevné vrecúško nie je jedinou zostavou do terénu. Výrobca má v talóne i varné misky, hrnčeky či dokonca tlakový hrniec na skutočné varenie.

A aby sme vám ukázal viac, pripravili sme aj krátke video z terénu:

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár