Otvoríte na stane zips a vyleziete z teplého spacáku do chladného rána. Nič v takej chvíli nezahreje viac ako pomyslenie na to, že od teplého čaju a raňajok vás delí iba škrtnutie zápalkou a otočenie ventilu.

Je úplne jedno, či sa obetujete pre ostatných, alebo si tento komfort užijete z cudzej iniciatívy. Varná súprava Primus Power Stove Set dokáže svojou kapacitou poskytnúť zázemie trom či štyrom výletníkom. V každom počasí, v každej ročnej dobe. Z komorného varenia pre jedného sa tak stáva spoločná udalosť.

DSC_3845

Sporák zbalený na cesty

Varná súprava, s ktorou sme strávili spoznávací mesiac, je ako sporák zbalený na cesty. Nemusíte mať skúsenosti s pobytom v prírode, nemusíte patriť ani k tým, čo každý víkend ubziknú kdesi do hory, aby tam prežívali divoké dobrodružstvá. Je spracovaná tak, aby vás nič nezaskočilo. Vybalíte ju z puzdra, zostavíte na zemi a môžete sa pustiť do varenia.

S 230-gramovou plynovou kartušou nemusíte brať ohľad ani na vietor, ani na šetrenie paliva. Prvé začiatočnícke krôčiky vás naučia všetko, čo potrebujete vedieť. Ak vás doposiaľ vždy hnevali chýbajúce zručnosti pri zakladaní ohňa, nepáčila sa vám zdĺhavá príprava a hľadali ste komfort, tento varič môže byť vašou cestou k novým zručnostiam a skúsenostiam.

DSC_3833

Jeden a pol kila istoty

Všetko je zbalené v polstrovanej, pevnej taštičke, ktorá drží tvar. Je ako matrioška, v ktorej jeden diel zapadá do druhého – podststavec so závetrím, varná nádoba, miska na jedenie, horák, plynová kartuša a na tom všetkom sedí viečko s cedníkom. Ak k tomu do vnútorného vrecúška prihodíte zápalky a zopár plastových lyžíc, máte istotu že dnu nájdete všetko, čo na varenie potrebujete. Aspoň tak sme to spravili my.

Všetko je z pevného tvrdeného hliníka a ľahkého plastu, takže kompletný balíček s palivom na päť-šesť jednodenných vychádzok váži približne jeden a pol kila. Pre jedného človeka je to objemný balíček na nosenie do terénu, ak si však skupinka podelí svoje povinnosti, vyjde to úplne prijateľne. Ak to teraz počítame zo zápiskov, každá kartuša nám vydržala na necelé dve hodiny varenia.

P1070384

Iný náhľad budú mať na vec rybári, poľovníci či tí, čo sa na výlety vyberajú na kolesách štvorkolky. Takáto výbava je ako raj, pri ktorom nečíhajú žiadne obmedzenia ani kompromisy. Je praktickejší ako drobná turistická sada pre jedného – čo do komfortu i do úžitku.

Sedí pevne na zemi

Vďaka veľkej základni sme nikdy nebojovali so stabilitou na zemi. Či je to tráva, hrboľatý breh alebo nachýlená drevená lavica v besiedke, vyjde to za jedno. Podstavec, ktorý zároveň slúži ako držiak horáka so závetrím má tri nožičky, takže sa nikdy nekýva.

P1070389

Pre bezpečnosť vybieha nad terén a má dostatok otvorov pre prívod vzduchu, aby ho ani väčšie prekážky nedusili. Podperky pre varnú nádobu sú výklopné a majú drobné zubenie, na ktorom sa varné nádoby nešmýkajú. Varili sme v tej štandardnej, ukladali sme na horák obyčajný hliníkový ešus, v núdzi kapacity sme siahli aj po väčšom hrnčeku. Všetko, čo má priemer nad 9 centimetrov je použiteľné, široké nádoby však teplo zužitkujú s menšími stratami.

P1070416

Tenký plech prekvapuje svojou pevnosťou a ak povieme, že závetrie otočené hore nohami poslúži ako stolička ak vám je zima na zadok od mokrej zeme, možno poviete, že je to barbarstvo. On to ale ustojí bez ujmy.

Dobre využité teplo

Puzdro nemá tvarované okraje len pre okrasu. Položíte do neho nádobu s jedlom a udrží sa v nej teplé takmer ako v termoske. A uši pri tom trčia von.

Horák je uspôsobený na väčšie varenie a dá sa veľmi dobre regulovať. Hoci stále platí pravidlo, že v tenkej varnej nádobe sa jedlo z konzervy bez miešania vždy pripaľuje, na veľkej ploche to cítiť akosi menej ako v menších varičoch.

Páčilo sa nám, ako sa plameň rozkladá na spodku varnej nádoby a využíva veľkú plochu na varenie. Práve s takýmto prístupom veľmi dobre funguje tepelný výmenník, ktorý ešus v zostave kopíruje po celom obvode. A spolu s ním aj ďalšie závetrie, ktoré znásobuje účinnosť toho na podstavci.

P1070394

Dobre sa nám varilo vo vetre, i v sychravom nečase. Akoby ani veľký rozdiel oproti peknému dňu nebol. V tej mase sa nepohoda akosi stráca, ako sa však varič správa v zime na snehu dnes povedať nevieme.

Ak patríte medzi tých, čo po príchode domov zabudnú poumývať nádoby, alebo nebodaj aj pribaliť nové zápalky ak sa staré minuli, vhoďte si kapsičky k lyžiciam kresadlo. Kým bude plyn v kartuši, bude aj istota že varič zapálite. Hoci pravdou je, že v podstavci iskry zanechajú nejaké tie stopy.

DSC_3940

Zdravý moderný štandard

Asi netreba mrhať priestorom na ódy o veciach, ktoré sú nepísaným štandardom. Plastová pokrievka má v sebe otvory na cedenie a poslúži ako tanier či miska, jedálenská nádoba je pružná a nekrehne ani v chladnom ráne, varná nádoba má sklopné uši ktoré nikdy nepália a na vnútornej strane nepriľnavú vrstvu, vďaka ktorej je umývanie skutočne rýchle a jednoduché.

Neraz stačí papierová vreckovka s trochou vody a máte ju po jedle pripravenú opäť na čaj. Je keramická, takže sa neopotrebuje pri priehriatí ak sa rozhodnete rozprážať slaninku pri každom varení.

DSC_3916

Nám sa páčilo, ako to všetko zapadá pekne do seba. Môžete si vyskladať z čohokoľvek varnú súpravu na cesty, tu však nemusíte naozaj nič riešiť. Len rysky sú ciachované nahrubo. po pol litri. Sú teda tri až po jeden a pol litrový strop. Buďte teda spravodliví a rozdeľte každému čaj či kávu rovnako, aj keď má každý v batohu iný hrnček!

Ak ho odnesiete, nadávať nebudete

Varnú súpravu Primus Power Stove set môžeme právom vyhlásiť za dobre vyladený varný systém, ktorý možno na cesty zbaliť do uceleného balíčka – či už do vaku, auta, karavanu alebo do kufra štvorkolky. Je objemný, avšak ľahký, s kapacitou ktorá je dostatočná pre spoločné posedenia pri dobrom jedle a hrejivom pití.

DSC_3930

Páčilo sa nám trvácne vyhotovenie, stabilita i spracovanie varných nádob a príslušenstva. Len sadu pre úpravu na iné druhy paliva sme nemali možnosť vyskúšať si naživo. Vraj stačí len málo a môžete vymeniť plyn za petrolej či benzín, aby ste získali výkon navyše a lacnejšiu prevádzku pre dlhšie varenie.

Cena je v čase písania tohto textu 144,99€, čo zodpovedá prémiovému vyhotoveniu pre tých, čo hľadajú komfortný štandard pre skupinové varenie.

DSC_3859

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár