Zabalíte do vaku pohár nie väčší ako ten od zaváranín a máte istotu, že si na cestu beriete to najdôležitejšie. Pohárik, cedník, varnú nádobu v ktorej jedlo nevychladne, plynový varič a bombičku so zásobou plynu na takmer dve desiatky varení.

Ak ste sa doposiaľ pri potulkách krajom vždy spoliehali na hliníkový ešus a drevo nazbierané v prírode, plynový varič Primus Lite + môže nadobro zmeniť spôsob, akým nazeráte na varenie v teréne. Je ako kus civilizácie, ktorý dáva v prírode istotu bez toho aby pôsobil rušivo.

DSC_3385

Kompletný varný systém

Je to štandard, s ktorým sa stretávame čoraz častejšie. Ak sa výrobcovi podarí zladiť varič s pracovnou nádobou, je z toho komplet ktorý prináša množstvo výhod. Teplo horáka sa zužitkuje bez väčších strát, nádoba nebude kĺzať pri varení po rošte a ak všetko zbalíte, zaberie to vo vaku minimum miesta. Ak k tomu výrobca pribalí aj zopár skrytých bonusov, je to dôvod na radosť. Tak je tomu aj v tomto prípade.

DSC_3380

Celý varný systém Primus Lite Plus sa ukrýva v hliníkovej varnej nádobe s povrchovou úpravou pre jednoduchšie čistenie. Vytiahnete z uška kovovú sponu, uvoľníte textilný remienok, zložíte dolu viečko a môžete sa pustiť do zostavenia. Príprava je natoľko intuitívna, že sa vám okamžite zaryje pod kožu, takže zostavenie zvládnete aj v úplnej tme.

Nádoba s vylepšeniami

Poskytnite hliníkovému hrnčeku závetrie, ukryte pod neho tepelný výmenník z vlnitého plechu a oblečte ho do bundičky z textílie, ktorá odolá teplote varu vody. Ak k tomu pripočítate bajonetový zámok pre upevnenie na varič, máte pred sebou varnú nádobu, ktorá vás pri tomto variči bude sprevádzať na vychádzkach.

DSC_3367

Povrchová úprava pre ľahšie čistenie je fajn a ak pri varení neprekročíte náplňou 0,5-litrovú rysku, nič nebude bublať von, ani kypieť. To, že sa výrobca postaral o to, aby bolo spojenie s varičom spoľahlivé a teplo sa prenášalo čo najefektívnejšie snáď očakáva každý. Veľmi príjemným bonusom je však textilný obal.

Polstrovaná textília má podobu pruhu, ktorý možno suchým zipsom zmeniť na prstenec. Prilieha pevne a plní to, čo sa od nej očakáva. Chráni hrnček pred ťukancami a pôsobí ako tepelná izolácia pri varení a uchovávaní hotových nápojov či pokrmov.

DSC_3383

Nám sa páčilo uško, ktoré možno voľnou sponou spoľahlivo upevniť k spodnému i vrchnému okraju. Raz funguje  ako pohodlná rukoväť, inokedy zasa ako uzatvárací remienok. Zatiaľ nevieme povedať, ako dlho dokáže materiál odolávať teplu bez deformovania, vieme iba to, že sa pri používaní ufúľa. Vyprať syntetickú textíliu s koženými ozdobami bez toho aby koža stvrdla a stratila na kráse nebude asi najjednoduchšie.

Výrobca však spravil všetko pre to, aby čaje, polievky a omáčky nestekali pri prelievaní do obalu. Hrnček má tvarovaný okapový lem, ktorý textil ako-tak chráni. Nám sa toto riešenie páči.

DSC_3382

Viečko sa niekedy zasekne

Plastové viečko je fajn. Má gumový prúžok a plastový lem na ktorých sa nepopálite a na hrnčeku pri varení sedí, aby pod pokrievkou voda rýchlejšie zovrela. Plast z ktorého je vyrobené sa však vplyvom tepla rozťahuje. Neraz sa stane, že voda zovrie a vy máte pocit že viečko sa zaseklo. Prebehne niekoľko sekúnd a už sa mu chce von. Je to kompromis takpovediac nadoraz.

P1070204

Bočné otvory pomôžu pri cedení, vďaka nim možno nasadiť viečko na hrnček ak je v ňom lyžička. Neznamená to však, že je to miska z ktorej voda vyteká. Práve naopak. Vďaka ustúpenému lemu možno viečko použiť ako pohárik na pitie. Kým kovový hrnček s horúcim čajom by vám opálil ústa – a tomu verte, je to tak – plastový pohárik vás obslúži s komfortom.  Nenechajte sa oklamať jeho vzhľadom, vojde toho do neho skutočne veľa.

Kiež by sme sa s takto vyladenými varnými nádobami stretávali všade.

P1070206

Horák, ktorého piezzo nepotešilo

Plynový horák presne zapadá do celého konceptu. Má bajonetový zámok, ktorý presne ladí s varnou nádobou. Ak však potrebujete prihriať konzervu a nechcete si hrnček zašpiniť, môžete sa spoľahnúť, že to pôjde v pôvodnom obale. Vyskrutkujete z popruhu tri oceľové stĺpiky, nakrútite ich do platformy variča a máte improvizované ohnisko pre každú nádobu sveta. Je to fajn, ak na konzervy pri krátkych výletoch nedáte dopustiť.

DSC_3374

Piezzo zapaľovanie sa nám žiaľ neosvedčilo. Chýbala mu spoľahlivosť a pravdou je, že i drôtik nesúci iskru sa v plameni po pár desiatkach použití otavil. Museli sme zostať verní zápalkám a nevieme povedať, či je to len problém tohto jediného kusu, alebo to tak jednoducho chodí. Na to, aby sme súdili nám chýba viac skúseností.

DSC_3360

Závitové upevnenie na plynovú kartušu je fajn, ekonomiku prevádzky vieme zhrnúť pár slovami. Ak viete narábať s regulačným ventilom, na jednu 100-gramovú kartušu Primus Power Gas spravíte vo včasnej jeseni vo vetre i bezvetrí približne 17 varení  v objeme nádoby. To je v prepočte 8,5 litrov vody.

DSC_3399

Môžeme povedať, že sme po celú dobu boli spokojní s prevádzkou, reguláciou aj výkonom horáku a budeme radi ak budeme varný systém dokumentovať neskôr – v retrospektíve s odstupom času.

Praktický aj do nepohody

Vo včasnej jeseni nám trvalo pri rozumnej ekonomickej prevádzke v priemere 4:20 minút, kým chladná voda zo studničky zovrela a zdá sa, že slabší vietor nie je veľkou tragédiou pre spotrebu plynu. Aké-také závetrie sa dá vytvoriť vždy. Tak je to aj s varným miestom.

P1070194

Ak sa rozhodnete variť čaj v stoji alebo za pochodu, nič nestojí v ceste bezpečnosti. Zapálite horák a už to ide. Hrnček držíte pevne v hrsti a vďaka nízko položenej ryske nehrozí, že čosi vylejete. Je to extrém využitia, ale niekedy praktický.

Uložiť varič na zem do stabilnej polohy nedá veľa roboty. I na svahu stačí len nožom zarezať do lúčneho pokrovca a máte plošinku na varenie. Ak by ste však mali pre úzkostlivosť pocit, že chcete byť pri ihrajúcich sa deťoch a psíkovi opatrnejší, stačí nakliknúť plastovú trojnožku a ste pevní ako skala.

DSC_3395

A aby to nebolo málo, varič sa dá s nádobou zavesiť aj na konár stromu, či kdekoľvek inde. Stačí k tomu parašnúra alebo lanko s karabínou, ktoré ponúka priamo výrobca. Je to riešenie i do bivaku, prístrešku či na stromový posed, kde nemáte miesto na to, aby ste varič spoľahlivo uložili.

DSC_3391

Priemerného zálesáka nesklame

Počas nášho zbierania skúseností sme sa presvedčili o tom, že plynový varný set Primus Lite + je uceleným riešením, ktorému nechýba ani praktickosť, ani spoľahlivosť. Či sa len chystáte na sledovanie jelenej ruje, alebo plánujete na noc vypadnúť do hory, či prechodiť lúky v chotári, čaká vás rovnaký komfort ako keď sa vyberiete na niekoľkodenný výlet do hôr, pri ktorom chcete mať istotu, že naplníte svoje brucho čerstvým čajom alebo jedlom vždy, keď k tomu padne príležitosť.

Hoci piezzo-elektrické zapaľovanie sme pre zlú skúsenosť nahradili zápalkami, niet inej bariéry, ktorá by zamrzela. Za cenu 99 eur, ktorú stanovil za predajnú v čase písania tohto článku ide o zostavu, ktorú určite využijete.

P1070187

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

6 KOMENTÁROV

  1. Nejako sa mi nechce veriť, že tá látka neobhorí. Veď už dávno by potom výrobcovia hrncov dávali izoláciu, ktorá by šetrila energiu. Zatiaľ som ale žiadny taký hrnec nevidel.

    • Teplotu brzdí voda. Rukáv je postavený vysoko, aby ho nezasiahol ani plameň, ani plech ktorý je s ním v kontakte. Takže ak voda vrie pri 98 °C, tak ani tej látke sa toho veľa nestane. Je to, ako keď sa varí voda v papierovom pohári – je nad plameňom a predsa neprehorí.

  2. Ja som už roky verný drievkačom, akurát rozmýšľam nad kúpou plynového variča. Má mi čo ponúknuť takýto s originál super prepracovanou nádobou? Rozmýšľam skôr iba nad horákom s bombičkou, nad ktorý dám akýkoľvek ešus alebo hrniec, ktorý používam aj na drievkače. Dík za info

    • Vtip je práve v tom, že je to sada varič-nádoba. Bez ohľadu na to, či ju výrobca vyladil pre plyn, pevný lieh alebo iné palivo. Samozrejme, tá všestrannosť na všetky nádoby je vždy, len sporeba je potom o čosi vyššia. Takže ak je otázka či to má zmysel, tak určite áno.

Pridaj komentár