Navigácia, mobilný hotspot, tablet i čelovka – všetky majú čosi spoločné. Ak sa vydáte na niekoľkodňové potulky krajom, čoskoro musíte riešiť ich nabíjanie. Zásoba energie v batériách nestačí a elektrickú zástrčku tiež cestou nenájdete.

Najľahším riešením do batoha je solárna nabíjačka, ktorá horúce lúče slnka premení na elektrickú energiu. Čo vás čaká, ak sa rozhodnete pre 15-wattový model BlitzWolf BW-L2? Povolali sme ho do služieb pri letnom táborení i do našej mobilnej kancelárie les.

BlitzWolf BW-L2

Ľahší, ako by ste čakali

BlitzWolf BW-L2 nie je expedičný panel, ktorý by vašu batožinu zaťažil priveľkým bremenom. Je príkladom šikovne zladenej rovnováhy medzi odolnosťou a mobilitou. Kým solárne panely sú pre zvýšenie odolnosti laminované v húževnatých plastových fóliách, obálka je ušitá z trvácnej, nylonovej tkaniny.

Kompletná zostava má podobu štíhlej, vyššej knižky, ktorej odpočítate na ciferníku váhy slabých 380 gramov. Presne toľko váži jeden nátelník s dlhým rukávom alebo plynová kartuša s turistickým varičom. Páči sa nám, že vďaka štíhlemu vyhotoveniu nájdete pri balení v batohu vždy dostatok voľného miesta a ak príde na improvizáciu, solárna nabíjačka môže zostať i vonku.

BlitzWolf BW-L2

Zasuniete ju do sieťovaného vrecka, pod pružný výplet, ale hoci aj na systém popruhov, kde sa udrží pomocou štvorice karabín, ktoré sú súčasťou dodávky. A to nielen v prípade plného batohu, ale aj vtedy, ak potrebujete vyrobiť trochu elektrickej energie i za pochodu.

Odolnosť nás nesklamala

Odľahčené vyhotovenie sa v žiadnom prípade nepodpísalo na zníženej odolnosti. Práve naopak – týždeň po týždni sme sa zbavovali nadmernej opatrnosti a jemnocitu. Nemusíte sa obávať rannej rosy a kvapiek vody, ktoré padajú na zem z korún stromov. Nemusíte v batohu odsúvať každú prekážku, ktorá by mohla na solárne články zatlačiť.

Za celé leto sme nezažili žiadny nepríjemný incident a to ani na vode. Kým panel neprišliapnete na nerovnej, ostrej skale, alebo ho dokonale neutopíte pod hladinou vody, ustojí čokoľvek. Poometáte z textilného obalu prach lesnej hrabanky, vysušíte jeho zavlhnutú textíliu, vlhčenou vreckovkou vyutierate zašpinené panely a opäť je k svetu.

Hoci to možno znie troška necitlivo, z nového kusu šikovnej výbavy sa po čase stane rutina, ktorú beriete ako samozrejmosť. Zo solárnej nabíjačky sa stáva vaša elektrická zásuvka, do ktorej pasuje každý káblik s USB koncovkou.

BlitzWolf BW-L2

Bez stojanu, bez indikácie

Nováčikom nejaký čas potrvá, kým sa s panelom zbratajú. Nie je vybavený indikáciou ktorá by prezradila ako je na tom s výkonom, nie je na ňom žiadny podstavec alebo stojan, ktorý by zjednodušoval jeho natočenie za slnkom.

Všetko je na intuícii, improvizácii a šikovnosti. Pozriete sa na tiene, pomyslíte na sklon skla a natočíte panel práve tak, ako si myslíte že je správne. Raz sa vám zošmykuje, inokedy k nemu neviete nájsť narýchlo oporu, časom sa vám však pod kožu dostane úskokov nadostač.

BlitzWolf BW-L2

Osvedčilo sa nám prikúpiť si k panelu jednoduchý USB tester, z ktorého displeja vždy vyčítate, ako ste na tom s výkonom. I malé pootočenie panelu môže v začiatkoch priniesť kus energie naviac. Stačí jediný pohľad a okamžite viete na čom ste.

Funguje i pod stromami

Solárna nabíjačka nás veľmi prekvapila svojim výkonom v medzných podmienkach. Tam, kde nám expedičné panely GoalZero nadobro vypovedali službu, BlitzWolf stabilne zásoboval naše zariadenia obmedzeným množstvom energie.

BlitzWolf BW-L2

Na to, aby sa napätie na výstupe vyšplhalo k úrovni 5 voltov stačí i nepriame, rozptýlené svetlo. Ciltivé solárne články s účinnosťou cez 21,5 percenta vám dajú spoznať, že fungujú pod bielym oparom, riedkymi korunami stromov, ale i pri východe a západe slnka.

Tam, kde sme boli doposiaľ zvyknutí na pokles napätia na slabých 3,8 volta, ktoré nedokáže využiť žiadna elektronika s USB konektorom pre napájanie a nabíjanie, tam tento panel skutočne exceluje s napätím blížiacim sa štandardu. Hoci i za cenu, že prúd dosahuje rádovo desiatky či stovku miliampérov. V núdzi to môže byť záchrana dňa i života.

BlitzWolf BW-L2

Výkon nás uspokojil

Výrobcovia solárnych nabíjačiek uvádzajú špičkový výkon panelov samotných, nie však ich reálny, užitočný výkon na USB výstupoch. Čo sa v tomto prípade ukrýva za označením 15 wattov? Počítať môžete s tým, že v slnečnom, bezoblačnom dni dosiahnete na výstupe 1,38 ampéra pri 5,11 voltoch. To je čistý výkon na úrovni 7 wattov.

V priebehu dňa v tábore sledujete, ako sa posúva krivka jeho výkonu. Začínate pri východe slnka kdesi tesne nad nulou, postupne sa prehupnete v prvých priamych lúčoch slnka cez dva watty a veľmi rýchlo šplháte k šiestim wattom, ktoré sa so 7-wattovou špičkou držia pri sile po väčšinu dňa.

BlitzWolf BW-L2

Ak vám chýbajú skúsenosti s inými produktami na trhu, vedzte že tento model nijako nezaostáva za ostatnými. Práve naopak – pre svoje stabilné napätie dokáže v priebehu bezoblačných dní poskytovať energiu dlhšie a v náročnejších podmienkach pri obmedzenom výhľade na slnko tiež zo seba vydá všetko, čo môže.

Panelom doplna nabijete ktorýkoľvek z najnovších smartfónov, obslúžite hotspot, z dvoch tretín zásobíte energiou svoj tablet, v prevádzke udržíte GPS navigáciu, LED svietidlá, bezpečnostnú výbavu. Pre každý deň si musíte spraviť plán, ako s dostupnou energiou naložíte.

BlitzWolf BW-L2

Všetko je o káblikoch

Energia je dostupná prostredníctvom dvojice USB konektorov, ktorých výstup je vyvážený zabudovanou elektronikou. Znamená to, že žiadne z dvojice pripojených zariadení nemá prioritu – elektronika sa obe snaží obslúžiť rovnakým dielom.

Ak je oblačnosť premenlivá, alebo pri pochode s panelom na batohu je slnka raz dostatok a inokedy primálo, nemusíte sa báť toho, že nabíjanie elektroniky sa zabrzdí v kolísavej dodávke energie. Obslužný modul v neistote dodávku energie preruší, aby ju obnovil v plnej sile.

BlitzWolf BW-L2

Vďaka tomu sa vám nestane, že mobil po celý pochod zostane v neistote, v chybovom stave,  bez energie. Namiesto toho sa jeho nabíjanie spustí v početnejších časových úsekoch. Práve tak to má vyladené každá dobre riešená solárna nabíjačka.

Kábliky si musíte zaobstarať podľa potreby. Rýchlo prídete na to, že sú minimálne štyri druhy koncoviek s ktorými sa môžete stretnúť a zapáčia sa vám aj dlhšie káble, vďaka ktorým zostane tablet v tieni a solárny panel na slnku. Čím lepšie si vyladíte príslušenstvo, tým viac úžitku môžete od panelu očakávať.

BlitzWolf BW-L2

BlitzWolf a mobilná kancelária

Určite ste zachytili, že od počiatku leta tvoríme naše texty priamo v teréne a spolu s nimi aj obsah pre sociálne siete. Všetko sa najčastejšie točí okolo tabletu, klávesnice, myši, hotspotu a fototechnike. Je možné túto skromnú kanceláriu udržať pri živote s týmto panelom?

Internet udržíme pri živote bez obmedzení, v tablete dokážeme nahradiť čosi málo cez polovicu spotrebovanej energie. Príležitostné dobitie klávesnice, či batérie v zrkadlovke je bezproblémové. Zvyšok vykrývame pomocou powerbanky Xtorm Rock 8x, ktorá sa tiež dostane pri prebytkoch energie k panelu.

BlitzWolf BW-L2

Fungujeme bez problému, so solárnou energiou tak na 70 percent. Ak by sme siahli po solárnej nabíjačke rovnakého výrobcu, avšak s trojicou solárnych panelov namiesto dvoch, priblížili by sme sa k  ideálu. Dostupný je však i model so štyrmi panelmi.

Ak však patríte medzi tých, čo na potulkách krajom hľadajú energiu na to, aby zostali v spojení so svetom a každý večer mali zábavy nadostač, verte tomu že s týmto panelom pri troche šikovnosti dokážete v dobrom, letnom počasí zaistiť dostatok energie k tomu, čo vám treba.

BlitzWolf BW-L2

BlitzWolf BW-L2 15W (54,90€) je svojim spôsobom unikát, od ktorého môžete očakávať núdzovú energiu i v situáciách, keď väčšina ostatných panelov nedokáže ponúknuť žiadnu energiu. V peknom slnečnom dni vás čaká nekompromisných 7 wattov užitočného výkonu, pričom denná výkonová krivka sa po väčšinu času drží slušne vysoko. Ide o solárnu nabíjačku ľahkú a húževnatú, ktorá je priam stvorená pre turistiku, splavy, športové vyžitie na horách a zálesácke kempovanie. Určite ju odporúčame, jej cena v mnohom zaostáva za úžitkom.

Projekt Kancelária Les vzniká vďaka podpore firmy Slovak Telekom, ktorá poskytla rýchlu, dátovú konektivitu v 4G LTE sieti s pokrytím 93 percent obývaného územia Slovenska.
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

4 KOMENTÁROV

  1. Porovnanie s (nedávno opísaným) Goal Zero Nomad? Hlavne subjektívne dojmy – nechcem počuť ani tak technické špecifiácie, skorej osobné skúsenosti a dojmy. Ďakujem

    • Ak by som šiel s pracovným poslaním mimo civilizáciu, s tímom ktorý nesie rozdelené bremeno výbavy, bral by som si GoalZero. Má lepšie zapuzdrenie, pevnejší obal.

      Ak by som šiel na dlhú hrebeňovku naprieč kontinentom, vzal by som si BlitzWolf. Má oveľa lepší pomer výkon/hmotnosť a stále mám pocit že toho znesie skutočne veľa.

      • Ďakujem 😉 v každom prípade Blitzwolf je pre mňa príjemným prekvapením (Goal Zero zas overený výrobca isto tiež nie je zlou voľbou)

  2. Velmi dobre spracovana recenzia. Pomer cena – vykon (kvalita) je excelentny. Vaha 380g taktiez. Pouzival som ho na dobijanie hodiniek SUUNTO, fotaku a smartfonu (sluzil aj ako navigacia) pocas 14 dni (jul) cykloturistiky okolo Baltiku. Za slusny cas nabijal aj pri 70-80% oblacnosti. Zalohu v podobe pawerbanky (10000) som musel vyuzit len raz.

    Maly bonus na zaver: ak viete pockat s dorucenim (max 20 dni), tak na banggood.com ho mate za 25€.

Pridaj komentár