Kempovanie, to sú chvíle bezhraničnej pohody. Vyhliadnete si v prírode pekné miesto, rozložíte svoj dočasný tábor a bez toho aby ste úzkostlivo sledovali ako plynie čas, užívate si deň za dňom v podobe, v akej sa vám nastrojí. So slnkom, hustým oparom hmly, a možno aj s prehánkou, ktorá vás zaženie pod celtu.

Komfort, ten si nesiete v batohu. Aj jedla doň nabalíte na celý týždeň. Ak však príde na vodu, nikdy sa nevyhnete tomu, aby ste jej zásoby dopĺňali na mieste. Zdá sa vám, že fľaša nie je pre kempovanie mimo dosahu studničky dosť objemná? Zoznamujeme sa na potulkách krajom so zásobníkom na vodu HydraPak Seeker 4L.

HydraPak Seeker 4L

Vždy v pohotovosti

Nečakajte objemný balón, ktorý vás oberie o cenné miesto v batohu. A nehľadajte ani voľné vrecko, ktoré by ste si museli nastrojiť pre vodnú pohotovosť. Štvorlitrový zásobník sa vmestí práve tam, kde vám preň troška miesta zostane. Raz nie je o nič väčší ako noviny ktoré ste si kúpili v stánku na cestu. Inokedy ho gumkou zrolujete do balíčka, ktorý nie je väčší ako päsť.

HydraPak Seeker nemá pevný tvar ako fľaša. Je to vrecko z polyméru, ktorý má vlastnosti plastu a podobu gumy. Ohnete ho, natiahnete, zrolujete, skrčíte a vždy sa vráti do pôvodného stavu.

HydraPak Seeker 4L

Má však štandardné hrdlo so závitom a zátku, aby bola obsluha intuitívna a jednoduchá. Ak si zvyknete na mäkké telo s premenlivým tvarom, ste takpovediac za vodou.

Zásobník váži 126 gramov, teda o máličko menej ako litrová čutora Oasis od Nalgene. Ak uvážite, že dnu dostanete zo studničky či horskej bystriny až štyri litre vody, je to skutočne lákavá predstava.

HydraPak Seeker 4L

Odolnosť, ktorá prekvapuje

Kým vám na prázdny zásobník nevyletí z ohniska riadne veľký uhlík, nemusíte sa báť toho že Seeker zoderiete. Je vyrobený práve tak, aby ste ho so sebou ťahali na rybačku, do hôr, hádzali ho po skalách a ťahali po ihličí. Zaručene ho neprederiete ani vtedy, ak vám bude visieť na batohu pri hrotoch turistických paličiek.

Dvojvrstvový polymér je mimoriadne odolný a platí to aj pre všetky ultrazvukom zvárané spoje. Môžete sa naň posadiť, môžete ho omylom pristúpiť a vôbec nič sa nestane. Veľmi rýchlo sa presvedčíte o to, že ide o materiál ktorý je určený do nepohody.

HydraPak Seeker 4L

Membrána je pružná, takže uhýba pri kontakte pred každou prekážkou. A ak radi vyrážate do zimnej krajiny a stane sa vám, že voda zamrzne, Seeker to nepoškodí. Natiahne sa a to je všetko.

Dve výstuhy pre pevný objem

Možno máte pocit, že štvorlitrový Seeker je ako poduška. Ak doň začnete liať vodu, bude sa nafukovať dovtedy, kým sa nadobro nepriblíži guľatému tvaru. Pravý opak je však pravdou. Vo vnútri je zalisovaná dvojica výstuh, ktoré dávajú mechúru pevný objem a tvar.

HydraPak Seeker 4L

Výstuhy majú podobu dvoch polootvorených priečok, ktoré bránia tomu, aby sa bočné steny od seba vzdialili na maximum. Zásobník má vďaka tomu prijateľný tvar, s ktorým môžete počítať dnu v batohu, ale aj vtedy ak ho pripojíte z vonkajšej strany.

Ak máte na batohu molle väzbu, rýchlo prídete na to že všetky modely Seekera (i tento štvorlitrový) si rozumejú s kotviacim systémom GrimLoc. Tieto taktické skoby majú slušnú nosnosť a veľmi pohodlné ovládanie. Otvoríte ich a vak zavesíte alebo zvesíte s úplnou jednoduchosťou.

HydraPak Seeker 4L

Po vodu a späť

Za štyri litre vody sa vám oplatí odšliapať z tábora i na jeden a pol kilometrovú vzdialenosť k studničke alebo horskej bystrine. Plnenie je jednoduché, bez ohľadu na to, ako nízko je hladina vody či rúka studničky. Vak sa prispôsobí možnostiam, pretože iba hrdlo so závitom má svoju pevnú podobu.

Na jednoduché prenášanie je vybavený rúčkou, ktorá je navlečená na hrdle. Práve takú istú používa výrobca na svojich kompaktných fľašiach z radu Stash. V tomto prípade je to však už na doraz. Štyri kilá váhy sú dosť na to, aby sa očko na hrdle natiahlo a upozorňovalo vás na to, že je to asi najväčšia záťaž, akú dokáže uniesť.

HydraPak Seeker 4L

 

Nemusíte sa báť toho, že ucho odtrhnete. Dá sa dať dolu, dá sa vymeniť za druhé, dá sa dokonca vymeniť za slušivú rúčku z padákovej šnúry. Je to pokus o všestrannosť, vďaka ktorému máte za čo studenú a chladnú bandasku uchopiť.

Chladnička, ktorá funguje

Ak sú štyri litre vody pohromade, udržia sa chladné a svieže oveľa dlhšie ako voda v litrovke. Dovtedy vás to bude pokúšať, kým to nezačnete využívať pri skladovaní jedla. Štvorlitrový Seeker je ako malá, príručná chladnička.

Položíte naň špekáčiky, mäkkú salámu i zeleninu, zakryjete ich mokrou bavlnenou utierkou a čas môže plynúť. Len čo z času na čas navlhčíte utierku opäť vodou, aby nevyschla. Takto v tieni najväčšej horúčavy i k večeru druhého dňa vyzerajú špekáčiky k svetu – bez odtieňov lesa, machu a zelene.

Spomeniete si na to aj vtedy, ak je voda na dosah tábora. Vždy je lepšie mať jedlo na dohľad, ako ho chladiť v potoku tam, kde chodí líška zháňať čosi pod zub.

HydraPak Seeker 4l (28,23 €) je mimoriadne praktická nádoba na vodu, pri ktorej nemáte pocit že so sebou nosíte nemotornú, veľkú bandasku. Robustný materiál znesie nástrahy kempovania a zálesáckych potuliek, nosný systém je navrhnutý tak, aby ste mohli zásobník niesť v ruke, ale aj pripnúť k batohu či zavesiť na strom. Len do vnútra sa nedostanete do každého zákutia, aby ste spravili dôkladnú mechanickú údržbu pri umývaní. Páči sa nám, že pri väčšom objeme voda nestarne prirýchlo, ba navykli sme si Seeker používať aj ako malú, improvizovanú chladiacu podušku pod potraviny.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. Pri neživotných podstatných menách nepíšeme ´na neho´ či ´do neho´, ale naň a doň. V tomto článku je to aspoň paťkrát, tak som musel upozornit. Inak fajn recenzia.

  2. Bohužiaľ sa nedá zbaviť ani po roku pachute, ktorú získava voda z fľaše. Skúšal som všetko. Voda z tohoto vaku je jednoducho hnusná. Ak máte nejaké rady, budem vďačný. Mám 2 litrovú verziu

Pridaj komentár