Ak na potulkách krajom snívate svoj sen o mobilnej kancelárii do batoha, vždy nájdete nejakú novú drobnosť ktorú potrebujete doladiť. Nemôže vás zaskočiť, že výrobca zrkadlovky nemyslí na iné nabíjanie batérií ako nabíjačkou z elektrickej zástrčky.

Postavíte vedľa seba fotoaparát a solárny panel, prelistujete katalóg Nikonu a zistíte, že niet spôsobu ako ich spojiť. Čo na prvý pohľad vyzerá beznádejne, možno už dávno ktosi vyriešil. Ak hľadáte odpovede na podobné otázky, nepoužívajte Google ale eBay.

USB nabíjačka existuje takmer pre všetko

Na každej solárnej nabíjačke a na každej powerbanke nájdete USB konektor. Rovnako ako na každom notebooku, počítači, múdrom televízore či inom zariadení. Vedia to aj čínski výrobcovia elektroniky, pre ktorých je USB konektor tým najuniverzálnejším napájacím zdrojom.

Nič na tom, že USB konektor dáva iba 5 voltov, kým akumulátory EN-EL3e pre zrkadlovky od Nikonu potrebujú pre nabíjanie 8.4 voltu. Všetko zriadi jednoduchá elektronika, ktorá je v útrobách tenkej a ľahučkej nabíjačky. Hoci potrvá i 6 týždňov kým vám príde cez pol sveta v obálke, razom máte ďalší kúsok mozaiky do svojej kancelárskej skladačky.

Funguje spoľahlivo

Nabíjačka váži slabých 28 gramov a je oveľa tenšia ako tá pre elektrickú sieť. Pri prvom pripojení k 7-wattovému solárnemu panelu vás čaká mrzutosť. Nabíjačka ožije, avšak nenabíja. Cykluje, prevodník solárneho panelu sa hnevá, štrajkuje.

Akonáhle ju však zapojíte do powerbanky, funguje ako hodinky. Všetko čo potrebujete vedieť vám prezradí „taxameter“. Na to, aby nabíjačka naplnila svoje poslanie potrebuje stabilne odoberať jeden ampér. To dokáže zabezpečiť každá jedna powerbanka na trhu.

Dokáže to i väčší solárny panel. Náš GoalZero Nomad 28Plus to zvláda bez problému i ráno, keď slnečné lúče začnú priamo dopadať na panel. Nabíjanie sa spustí bez sprostredkovateľa, USB nabíjačka funguje rovnako spoľahlivo ako tá sieťová.

Ak budete riešiť podobný problém, pozrite sa radšej hneď na eBay. Je veľká šanca, že za pár eur sa vám ponúkne hotové riešenie. Mimochodom, ako ste na tom s USB káblikmi? Už ste našli nejaký spôsob, ako skrotiť rozmanitosť koncoviek miniUSB, microUSB a USB-C pri napájaní i pri prenose dát?

Projekt Kancelária Les vzniká vďaka podpore firmy Slovak Telekom, ktorá poskytla rýchlu, dátovú konektivitu v 4G LTE sieti s pokrytím 93 percent obývaného územia Slovenska.
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

Pridaj komentár