Vybalíte solárny panel, pripojíte k nemu tablet a čakáte kým sa nabije batéria. Celé, ako by to bolo iba o dôvere a skúsenosti. Hoci vidíte že nabíjanie funguje a percentá na displeji pomaly šplhajú nahor, neviete povedať či nabíjate plnou rýchlosťou, polovičnou, alebo iba tak nepatrne, že to nestojí zato.

Solárne panely a powerbanky starostlivo ukrývajú svoje tajomstvá. Majú zopár lediek ktoré vypovedajú o ich fungovaní, podrobnosti sa však nedozviete. Ak si však ku svojej mobilnej kancelárii pribalíte jednoduchý USB tester, zrazu akoby sa vám otvoril nový svet.

Taxameter pre každé spojenie

Vyzerá to jednoducho. Namiesto toho, aby ste k tabletu, hotspotu, navigácii alebo mobilu pripojili káblik, do cesty mu postavíte malý tester s USB koncovkami. Od tejto chvíle presne viete, koľko energie a akou rýchlosťou cez káblik preteká. Z displeja čítate volty, ampére, miliampérhodiny a zrazu všetko dáva zmysel. O svojej mobilnej kancelárii sa dozvedáte doposiaľ utajené veci.

Šikovný tester UNI-T UT 658 USB kúpite za pár eur od ktoréhokoľvek čínskeho predajcu a môžete si byť istí tým, že svojimi meraniami nebude ďaleko od pravdy. Vyrába ho firma, ktorá sa špecializuje na meraciu techniku. Váži slabých 27 gramov, nepotrebuje žiadne batérie a má zabudovanú pamäť, ktorá sčítava prepravenú energiu.

Celkovo má desať pamäťových miest, vďaka ktorým sa dozviete kopu zaujímavých vecí. Ak je vám elektrotechnika úplne cudzia, potom vám určite pomôžu nasledujúce zápisky.

Je solárny panel pripravený na nabíjanie?

Tester vám na USB konektore solárneho panelu ukáže čosi zaujímavé. Tam, kde očakávate stabilných 5 voltov, pri slabšom osvetlení je oveľa menej. Celé sa to začína kdesi pri 3.8 voltoch, ktoré s pribúdajúcimi slnečnými lúčmi stúpajú nahor.

Načo je dobré merať volty? Panel, ktorý pri slabom svetle nenabíja tablet nemusí byť bezcenný. Pripojíte k nemu malú jednočlánkovú powerbanku a zistíte že nabíjanie beží. Hoci má USB konektor na výstupe iba 3.9 voltu, powerbanka z neho pri nabíjaní ťahá 0.4 ampéra.

Každé zo zariadení má pre nabíjanie iné prahové napätie. Mnohé však neobživnú skôr, ako napätie nevystúpi nad 4,7 voltu. Ak sledujete displej, viete kedy máte odpratať malú powerbanku nabok, aby ste mohli pripojiť napríklad fotoaparát. Tú zozbieranú energiu hravo prelejete kam vám treba.

Aké rýchle je nabíjanie?

Pri pohľade na displej vás najviac zaujíma údaj o prúde v ampéroch. Čím viac ich káblikom preteká, tým je nabíjanie rýchlejšie. Kým hotspot nemusí byť schopný potiahnuť z powerbanky viac ako 0.9 ampéra, tablet cez svoj káblik potiahne i 2 ampére. Znamená to, že sa nabíja viac ako dvojnásobnou rýchlosťou.

Žiadne zariadenie však nepotiahne z powerbanky viac ampérov, koľko je schopná na výstupe dať.

Podobné je to aj pri solárnom paneli. Tentokrát však priveľmi záleží na tom, aké silné sú slnečné lúče. Kým pri raňajkách nevytiahne tablet zo solárneho panelu viac ako 0.3 ampéra, už pred obedom ťahá 2 celé ampére. Rýchlo pochopíte, že ráno je lepšie nabíjať pomalý hostpot a cez obed oveľa rýchlejší tablet. Tak využijete silu slnka bez strát.

Pohľad na ampére vám pomôže i pri natáčaní a naklápaní solárneho panelu za slnkom. Na displeji vidíte o koľko ste si polepšili vo chvíli, keď ste panel odtiahli o kúsok ďalej, aby naň netienilo zopár listov vedľajšieho stromu.

Koľko energie ste preniesli?

Je fajn vedieť, koľko energie potrebujete na to, aby ste úplne nabili powerbanku či navigáciu. Veľa prezradí i to, koľko energie z nej dokážete dostať von. A ak sa večer pozriete na displej testeru pripojeného k solárnemu panelu, viete koľko energie ste vyrobili za celý deň.

Tester nepretržite sčítava miliampérhodiny a drží ich na jednom z 10 pamäťových miest i po tom, čo ho vypnete. Na čo je to dobré? Pomôže vám pochopiť, prečo laické počty nesedia. Ak výrobca na powerbanke napíše, že má kapacitu 5000 mAh, rýchlo zmeriate že na nabitie potrebujete 7000 mAh, kým pri vybíjaní z nej von dostanete iba 3500 mAh. Preto z nej nenabijete doplna mobil, s rovnakou kapacitou batérie.

Pohľad na miliampérhodiny je ako pohľad na stopky. Ak ich pred nabíjaním nulujete, viete na čom ste. Keď pre nabitie hotspotu potrebujete zo skúsenosti dosiahnuť métu 2100 mAh, tak ak pri solárnom paneli svieti na displeji ešte len 600, viete že sa ešte riadne načakáte.

V princípe je však všetko zložitejšie. Pretože množstvo energie nie je iba o ampéroch v časovej jednotke, ale o ich súčine s napätím. Preto nemôžete porovnávať kapacitu 3.7V powerbanky s jej 5V vstupom a výstupom. Bolo by fajn, ak by tester počítal watthodiny. Tie to vyjadrujú presnejšie.

Koľko wattov energie vyrába solárny panel?

Ide solárny panel v tejto chvíli na sľubovaný 7-wattový výkon? Alebo sa za slabého svetla dohrabal sotva k jednému wattu? Ak chcete poznať odpoveď na otázku, musíte vynásobiť napätie s prúdom. Vynásobíte volty s ampérmi a máte watty.

Žiadny panel nevydá zo seba čo je na ňom napísané a je pre to jednoduchý dôvod. Ale o tom až niekedy nabudúce. Hlavné je navyknúť si na tester. S ním už nemusíte nejasne hádať ako na tom s energetikou ste. Pohľad na displej vám prezradí kopu dôležitých vecí.

Projekt Kancelária Les vzniká vďaka podpore firmy Slovak Telekom, ktorá poskytla rýchlu, dátovú konektivitu v 4G LTE sieti s pokrytím 93 percent obývaného územia Slovenska.
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár