Ak sa vraví, že ráno je múdrejšie večera, pri lampičkách to určite neplatí. Veľmi ľahko sa môže stať, že sa zmýlite. Pohľad na reflektor, LEDku a telo lampičky je iba zlomkom toho, čo môžete uvidieť v naozajstnej, čiernej noci. Až keď svetelný kužeľ pretne tmu, dozviete sa na čom ste.

Dá sa do kompaktného a štíhleho tela vtesnať výkon 1000 lumenov bez toho, aby vás sklamali nepríjemné kompromisy a obmedzenia? Zoznamujeme sa v teréne s lampášom Fenix UC30 XP-L, ktorý k svojmu výkonu pridáva aj modernú technologickú výbavu.

Fenix UC30 XP-L

Štíhlosť jej pristane

Ak nie ste pochôdzkarom v službe, nepotrebujete nutne ani rýchle tasenie, ani úderný ráfik či sponu na taktickú vestu. Pri potulkách krajom, na stanovačke, pri nočnom pátraní za chatou alebo poza humnami vytiahnete lampičku z puzdra či batoha, rozsvietite si ju a kráčate vpred.

Tento model to berie na vedomie a je zrejmé, že výrobca sa pre vynikajúcu ergonómiu inšpiroval proporciami rúk. Lampičku zovriete do dlane, palec položíte na tlačidlo ktoré ste si hmatom vyhľadali a keď sa rozsvieti svetelný kužeľ, už iba meníte jeho intenzitu podľa potreby. Z ruky vytŕča iba štíhly, krátky reflektor.

Fenix UC30 XP-L

Na prvý pohľad sa vám môže zdať, že je až príliš jednoduchá. Nebyť typického tlačidla a farebného prúžku, asi by ste ju medzi desiatkou podobných nerozoznali. Vo chvíli, keď vám naplno vstúpi do služieb zistíte, že za týmto jednoduchým, konzervatívnym vzhľadom sa ukrýva kopa úžitku.

V batohu vám pribudne skromných 123 gramov hmotnosti a k nim výkon a výdrž, ktoré stoja za to.

Fenix UC30 XP-L

Moderná v každom smere

Nemusíte hádať v akom stave je batéria, nemusíte si rozpomínať na to, koľko ste svietili a kedy ste nabíjali. Kliknete na tlačidlo a všetko vyčítate z drobnej LEDky v jeho strede. Hoci to nie je stupnica z mobilu, ktorá by vypisovala percentá, pohľad na farbu podsvietenia vám prezradí, či sa blíži čas nabíjania alebo nie.

Ak k tomu príde, nemusíte nič rozoberať a nemusíte si kupovať ani špeciálnu nabíjačku na Li-Ion akumulátory. Podvihnete krytku, zasuniete do konektora USB káblik a pripojíte ho k solárnemu panelu, powerbanke, notebooku či k adaptéru ktorým nabíjate mobil. Počíta sa s tým, že USB nabíjačku máte, v škatuľke ju nenájdete.

Fenix UC30 XP-L

Konektor je zapustený pod reliéfom plášťa, takže v balení nájdete aj káblik ktorý to rešpektuje. Kým sa rozhodnete nahradiť ho vo svojej výbave za iný, presvedčte sa o tom, že vám zapasuje. Konektory v tvare písmena L sú nepoužiteľné, rovnako ako tie s väčším telom.

Páči sa nám, že si lampičku môžete prispôsobiť. Krytka USB konektora je zo silikónu a v balení ju nájdete v troch vyhotoveniach – diskrétnom čiernom, reflexnom ružovom, ale aj v signálnej zelenej, ktorá po intenzívnom nasvietení zostane svetielkovať.

Fenix UC30 XP-L

Vyrobená do nepohody

Telo z pevnej hliníkovej zliatiny, tvrdené sklo reflektora a gumové tesnenia na závitovom spoji – to je výbava, vďaka ktorej možno lampičke pripísať odolnosť triedy IP68. Nič na tom že vám spadla do potoka, alebo ju vyťahujete v hroznej prietrži mračien. Voda sa do nej zaručene nedostane.

Podobné je to pri buchnátoch v batohu, nešikovných pádoch na zem či hrubom zaobchádzaní. Pevný materiál nepovolí, ba aj povrchová úprava nie je iba obyčajným farebným nástrekom, ktorý by sa zodral dolu. Ide o chemické povlakovanie s vysokou odolnosťou, vďaka ktorému si lampička dlhodobo zachováva svoj vzhľad.

Pri lampičkách značky Fenix sa už akosi stalo pravidlom, že sa ich robustné a odolné vyhotovenie nesie naprieč celým spektrom modelov. Tam kde vidíte firemné logo a kov, tam môžete očakávať spoľahlivosť a odolnosť.

A ak by ste predsa len chceli mať v náročnom teréne istotu, že vám lampička nevypadne z ruky a neutopí sa vo vode či neskotúľa dolu brehom, navlečiete si do nej zápästnú šnúru, ktorá je pripravená pre tieto situácie.

Fenix UC30 XP-L

Päť stupňov výkonu a stroboskop

Jediné tlačidlo pod palcom prepína šesť svetelných režimov a riadiaci čip si pri každom zapnutí rozpomenie na to, aký režim ste použili naposledy. Pri každom vypnutí a zapnutí lampičky v teréne preto nemusíte nič cyklovať, všetko je prirodzené, praktické.

Elektronika nemá režim uzamykania proti náhodnému rozsvieteniu v batohu a po pravde ho ani nepotrebujete. Ak pootočíte spodným dielcom lampičky čo i len o milimeter, zablokujete jej prevádzku bez toho, aby sa narušila vodotesnosť. Pootočíte ho späť a lampička zasa žije.

Fenix UC30 XP-L

Prvý výkonový stupeň má 5 lumenov a je akousi svetluškou. Ak mraky na oblohe prekrývajú hviezdy a mesiac je v nedohľadne, dokážete si diskrétne nasvietiť priestor pod nohami. Kužeľ je slabý, rozptýlený, všetko sa vám javí byť čiernobiele. Hoci má svetlo obmedzený dosah na dva metre, dosahuje podobnú kvalitu ako svit nočnej oblohy. Znamená to že v šírke chodníka čítate jeho reliéfy a oči pri tom zostanú prispôsobené na tmu.

Od druhého výkonového stupňa začnete vnímať že ide o pátrací lampáš so zosilneným stredom. Nie je tu plynulý prechod jasu od stredu k okrajom. Nie je tu však ani priveľký kontrast, ktorý by vysvietil stred a v tme utopil okraje. Všetko je rozumne vyladené tak, aby sa svetlo nieslo do diaľky a súčasne ste vnímali aj kontext v širšom uhle.

Fenix UC30 XP-L

50 lumenov tohto režimu možno stále pokladať za diskrétny a úsporný režim svietenia. Bez toho aby ste na seba upriamovali pozornosť, vidíte pred seba v otvorenej krajine na desiatky metrov s dostatočným detailom. Hoci stále čiernobiele reliéfy prevládajú nad farbami, máte úplne jasno o tom, čo sa deje okolo vás. V poraste sa dosah o čosi skracuje, stále sa však tešíte z výbornej rovnováhy medzi diskrétnosťou a výhľadom.

Tretí z režimov má svietivosť 150 lumenov a okamžite vás vtiahne do sveta farieb. Kým stred kužeľa kladie dôraz na detaily, okrajové časti vykresľujú členitosť. Príjemne vás prekvapí dosvit, ktorý hravo dosahuje 100-metrovú vzdialenosť. Či kráčate, alebo v núdzi bežíte, stále máte jasno v tom, čo je pred vami. Páči sa nám, že s narastajúcou vzdialenosťou sa farebné podanie tlmí iba mierne, takže ak prehľadávate porasty, nestrácate sa v ich štruktúre.

Fenix UC30 XP-L

V tomto režime už môžeme hovoriť o skutočnom pátracom lampáši, ktorým možno prezerať neznáme zákutia s dostatočným detailom. Vidíte čo je blízke vášmu zraku, fantázia nepredbieha to, čo sa pred vami naozaj rysuje.

Svetlo pre núdzu i beznádej

Ak v tejto chvíli kliknete na tlačidlo, jas vzrastie na 350 lumenov a vy máte pocit, že vás na otvorenej lúke vidno z diaľky na dlhé kilometre. Presvetlený výhľad sa vám predĺži takmer o polovicu a výrazne sa zlepší kresba v diaľke, kde v utajenom pološere lampička kreslí iba čiernobiele reliéfy.

Fenix UC30 XP-L

Pri tomto osvetlení už môžete krajinu okolo seba prečesávať na vzdialenosť približne 120 metrov s tým, že už vám netreba lampičkou pohybovať pomaly. Prechod medzi stredovým a okrajovým kužeľom je mäkký, takže súčasne vnímate celú nasvietenú šírku. Nič vás nevyslepuje, citlivosť oka neklesá. Skôr poberáte jemnejšie detaily, ktoré vám naznačia každú prírodnú anomáliu. Rýchlo nájdete človeka, ktorý sa ukrýva za kmeňom stromu.

Pre chvíle neistoty, prekvapenia či zvedavosť je lampička vybavená i 1000-lumenovým výkonom, ktorý zostáva aktívny po dobu približne 3 minút. Čo sa v čísle javí byť krátkym momentom, v skutočnosti je časovým úsekom, za ktorý toho stihnete prezrieť veľa. Každá neistota sa vyjasní a ak sa objaví nová, s výkonom môžete ísť k stropu znova a znova.

Fenix UC30 XP-L

Obmedzenie je akousi tepelnou ochranou, ktorá bráni poškodeniu LEDky a elektroniky. Namiesto toho, aby ste do rúk dostali 350-lumenový pátrací lampáš s paušálnym výkonom, v rovnakom formáte dostanete model, pri ktorom si zapnete na časovo obmedzené úseky i plný svit s jasom 1000 lumenov. A to znamená že dosvietite na vzdialenosť cez 250 metrov a vykreslíte detaily a farby na mieste, kam by ste museli dve či tri minúty kráčať krokom.

Ak by sme to chceli k čomusi prirovnať, asi by sme si vzali na mušku čelné svetlá vozidla. S týmto lampášom pri plnom výkone uvidíte v členitom teréne na diaľku viac ako za volantom. Avšak iba vtedy, kým sa neocitnete v nočnom opare alebo hmle.

Fenix UC30 XP-L

Kužeľ sa zakalí mliečnym šumom a vám pomôže iba to, ak máte pomocníka. On svieti po vašom boku a vy sa zo strany pozeráte na nasvietenú plochu. Iba tak sa vyhnete rozjasnenému kužeľu, ktorý vám bráni vo výhľade.

Výdrž príjemne prekvapí

Ak sa vám pribalený akumulátor s kapacitou 2600 mAh máli (áno, už sú v predaji aj 3500 a 3600 mAh), mali by ste vedieť že nejde o žiadne podcenenie situácie. Ak nemáte prehnané nároky, s výdržou budete naozaj spokojní. Čip škáluje výkonové stupne tak, aby ste dokázali dosiahnuť skutočne dlhé časy svietenia.

Fenix UC30 XP-L

Pri 50 lumenoch vás čaká viac ako 28 hodín nepretržitého svietenia, pri 150 sa dostávate takmer k deviatim, pátracie režimy s 350 a 1000 lumenmi majú výdrž 3:20 a 1:25 po súčte všetkých čiastkových spustení. Ak by ste boli v krajnej núdzi, najúspornejší režim potiahnete po dobu 150 hodín, čo je viac ako šesť dní nepretržitého svetla kdesi v trhline, do ktorej ste nešťastne skĺzli a uviazli.

Lampičku však možno napájať aj náhradnými batériami. Uspôsobená je tak, aby ste do nej mohli vložiť dve lítiové batériu typu CR123A, ktoré môžete bez obáv zo starnutia nosiť niekoľko rokov v batohu pre aktívnu zálohu. Na ich vloženie nepotrebujete žiadny adaptér – iba vytiahnuť akumulátor von a vymeniť ho za dvojicu batérií.

Fenix UC30 XP-L

Želanie na záver

To, že dostanete od výrobcu lampičku so všetkým čo treba je fajn. V cene je batéria, náhradné tesnenie, USB káblik, zápästná šnúrka i dvojica náhradných krytiek pre USB konektor. A samozrejme textilné puzdro, v ktorom môžete nosiť lampičku na opasku.

Páčilo by sa nám však, aby výrobca myslel i na tých, čo chcú lampičku nosiť na batohu. Hoci na nejednom z nich nájdete kopu upevňovacích popruhov, šnúr či molle väzbu, puzdro k nim nepripnete. Má pevne prešité uško bez suchého zipsu, druku či iného spôsobu otvárania. Páčilo by sa nám, aby sa na tento detail myslelo nielen pri služobných a taktických modeloch, ale aj pri ostatných.

Fenix UC30 XP-L

Fenix UC30 XP-L (59,90€) je šikovný pátrací lampáš, ktorý dokáže prekvapiť svojim nečakaným výkonom. V malom formáte a nevysokej váhe ponúka šikovne nastrojený svetelný kužeľ, ktorý odhalí nielen jemné detaily vo zvýraznenom strede, ale aj reliéfy a štruktúry v okrajových častiach. Kým pri prechode terénom budete po väčšinu času používať jeho stredný výkon, v zálohe máte dva silnejšie režimy pre diaľkové pátranie. Je to, akoby ste držali v hrsti výkon, ktorý je porovnateľný so služobnými modelmi v rovnakej výkonovej triede. Ak by ste vedľa seba rozsvietili taktickú TK20R a po jej boku rozsvietili UC 30 XP-L, našli by ste iba drobný rozdiel v šírke stredovej časti kužeľa. A to je zárukou toho, že sa tu nik nehrá s fiktívnymi číslami.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. Malá chybička: Elektronika nemá režim uzamykania proti náhodnému rozsvieteniu v batohu. Vlastním ju, dá sa uzamknúť:Ovládací tlačítko lze uzamknout, aby nedošlo k samovolnému zapnutí např. při převozu v zavazadle – dvakrát rychle (v rozsahu 0,5 vteřiny) stiskněte ovládací tlačítko. Pro odemknutí tlačítko opět dvakrát rychle stiskněte.

Pridaj komentár