Sú miesta, z ktorých môžete vidieť viac ako dokážu oči uzrieť. Vytiahnete z vrecka ďalekohľad, zovriete ho pevne do dlaní a keď kolieskom zaostríte jeho optiku všetko je zrazu bližšie. Z vyhliadky nazeráte do dolín, na lúke sledujete kŕdeľ vtáčat a ak príde na hľadanie cestičiek, je to akoby ste odbehli vpred – ibaže stojíte na mieste.

Turistický ďalekohľad nemusí byť bremenom, ktoré vás pri každej príležitosti upozorňuje na svoju vycibrenú, objemnú optiku. Ba sú i také, ktoré dokážete ukryť medzi dlane. Od minulého leta sa na potulkách krajom zoznamujeme s ďalekohľadom Olympus 8×21 DPC I.

Drobček doslova do vrecka

Váži len 170 gramov a je tak malý, že sa vám vmestí hoci aj do vrecka košele. Nezáleží na tom, či sa ho rozhodnete nosiť s tenučkou šnúrou na krku, alebo mu nájdete miesto v pohotovosti, na dosah ruky.

Dôležité je iba to, aby ste si hneď od začiatku vypestovali ten správny návyk – kedykoľvek máte pocit, že je pred vami čosi zaujímavé, ruka bez povelu siahne za ním.

Výrobca si dal záležať na tom, aby vás používanie neomrzelo. Nejde iba o váhu a veľkosť tohto modelu. Veľmi rýchlo si privyknete na tvar a celkovú ergonómiu. Gumové očnice pritisnete pod obočie, dlaňami roztiahnete ďalekohľad na správnu šírku a pravým ukazovákom ovládnete zaostrovanie.

Hoci to celé zaberie iba zlomok sekundy, robíte to znova a znova bez toho, aby vás čosi znepokojovalo. Mechanika ďalekohľadu je príjemne tuhá, takže pevne drží svoju šírku, nastavenie očníc i zaostrovaciu polohu. Nerozchádza sa vám v rukách proti vašej vôli.

Jednoduché vyhotovenie

Má jednoduché plastové telo a kontaktné plochy z pružného polyméru. Hoci na prvý kontakt pôsobí pevne a solídne, nie je to tank, ktorý by zniesol veľkú nepohodu. Vonkajší plášť držia pohromade klipy s posilou lepidla, ktoré sa časom predsa len unaví. Ak sa vám svojvoľne rozoberie, neváhajte a zlepte ho.

Ďalekohľad znesie tlak výbavy v batohu i nejaký ten pád na trávu, vyhnúť sa musíte prachu a vlhkosti. Tie si môžu nájsť cestu dnu nielen cez škáry spojov, ale aj cez lícovanie zadného optického člena.

Ten sa pri zaostrovaní pohybuje vpred a vzad, takže nejde o zapuzdrený systém s vlastnou atmosférou, ako je tomu pri vyšších modeloch pre profesionálne použitie.

Páči sa nám puzdro, ktoré vám výrobca k ďalekohľadu pribalí. Malá, polstrovaná kapsička drží ďalekohľad mimo všetkých nástrah. I po dlhej dobe používania môžeme povedať, že sme nemuseli podstúpiť ani čistenie v servise, ani nastavovanie optiky. Všetko funguje rovnako dobre, ako v prvý deň po vybalení.

Smerom k diaľavám

Optika má šikovné, 8-násobné priblíženie, ktoré oceníte na turistických vyhliadkach, ale aj pri pozorovaní zveri. Kresba je mäkká a hoci nedosahuje plnú, brilantnú farebnosť, predsa len dobre pôsobí aj na neskúsené, či unavené oko. Očakáva sa, že sa nebude namáhať v pološere či v sychravom nečase. Ide o ďalekohľad, ktorému svedčí jasný, slnečný deň. Priam taký, ktorý je stvorený na výlety.

Hoci ide o útly ďalekohľad, veľmi príjemne prekvapí vo chvíľach, keď sa chcete zapozerať na vtáctvo v protisvetle.

Kým intuitívne očakávate iba hrubé kontúry a výpadok farieb, v skutočnosti toho vidíte oveľa viac. Optika dokáže prekvapiť – nie je to kompromis, ktorý by vás oberal o úžitok. Obzvlášť ak sa zameriate na detail kresby.

Páči sa nám, že ďalekohľadom zaostríte už na vzdialenosť 2,2 metra. Takže ak vás zaujíma hmyz, či drobný život na lúkach, určite si ho môžete pozrieť v drobnom detaile. Hĺbka ostrosti je pomerne plytká, takže vás čaká jemná práca so zaostrovaním. Svet sa stavia do pohľadníc zoradených za seba a je na vás, na ktorú z nich zaostríte.

Celý rozsah zaostrovania je pokrytý na jeden-a-pol otáčke kolieska ktorého mechanika je veľmi dobre vyladená. Dokážete ňou urobiť i ten najjemnejší pohyb bez toho, aby ste po pridvihnutí prsta stratili ostrosť.

Údržba bez problému

Hoci by sa mohlo zdať, že popri pravidelnom čistení šošoviek vás bude trápiť i prach, nie je to tak úplne pravda. Aj keď ďalekohľad nie je zapuzdrený, nemáme problém s tým, že by sa žiadal k optikovi do servisu. Ak budete pri prenášaní používať výrobcom dodanú kapsičku, prach sa zachytí na jej vnútornej štruktúre.

Vonkajší plášť očistíte vlhčenou utierkou, gumové očnice taktiež. Zvyšok rutiny pripadá už iba na používanie. A to si pri mušej, 170-gramovej hmotnosti určite užijete. Tento ďalekohľad so sebou vezmete i tam, kde ostatní svoje väčšie a ťažšie kúsky nechajú doma.

Pribalíte si ho na týždenný pochod horským hrebeňom, vezmete si ho hoci aj na prehliadku pamätihodností a dovolenku. Nie je bremenom, ktoré by bolo na obtiaž.

Ďalekohľad Olympus 8×21 DPC I (49,90€) je šikovnou optikou do vrecka i batoha pre tých, čo si chcú v detaile prezrieť na výletoch krajinu okolo seba. Zaostrí na blízky hmyz, ale aj do vzdialených dolín a vtáctvo v korunách stromov. Za pekného svetla môžete čakať i jemný detail kresby bez toho, aby vám unavil oko. Nejde však o ďalekohľad pre dlhé pozorovanie a sledovanie. Je skôr pomôckou typu vyskoč z vrecka a ukáž mi čo tam je. Za dobrý peniaz, v kompaktnom formáte, s optikou ktorá vás netlačí do neprimeraných kompromisov.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár