Je to jedna z najmenších sekeriek, akú si môžete pribaliť do batoha. Hoci na pohľad vyzerá ako drobček na hranie, v skutočnosti ide o veľkého pracanta. Ak patríte medzi tých, čo často kempujú a neraz dostanete chuť aj na rekreačnú a úžitkovú drevorezbu, potom si ju určite zamilujete.

Jej hlavu vykuli vo Švédsku, osadili ju poriskom z amerického orechovca a nakoniec ju obliekli do slušivého koženého postroja. Aká je sekerka HULTAFORS AGELSJÖN HB FY-0,5 MINI? Zoznamujeme sa s ňou na potulkách krajom, ale aj v našej zálesáckej dielničke.

Drobček i do malej kapsy

Ak nejdete rúbať žrďovinu, kliesniť konáre a štiepať veľké polená, zabudnite na sekeru, z ktorej vám porisko trčí z batohu ako anténa. Už z diaľky každý vytuší, čo máte na pláne. V tomto prípade má porisko iba 23 centimetrov a sekerka diskrétny formát, vďaka ktorému ju zbalíte nielen do batoha, ale hoci aj do tanistry na jedno plece alebo na opasok.

Od prvej chvíle vám musí byť jasné, že kratučké porisko je pri tejto sekerke jej typickou črtou. Zdanlivý nepomer k veľkosti hlavy vám však zakrátko ukáže svoje prednosti. Útla sekerka stráca svojim krátkym vyhotovením časť svojho výkonu a sily, získava však vynikajúcu obratnosť a pohodlný úchop pri kresaní a osekávaní.

Pol kila kvalitnej ocele

Ak sa firma Hultafors Bruks neprehliadnuteľnou razbou podpísala na hlavu sekerky, môžete si byť istí, že do rúk dostávate osvedčenú, švédsku kvalitu. Je to poctivá, kovaná sekerka vyrobená tak, aby mohla v službe prechádzať z generácie na generáciu.

Hneď pri prvej obhliadke si všimnete na celom povrchu okuje z jej tepelného spracovania. Hoci jej dávajú neprehliadnuteľný charakter, nejde ani o dizajnový prvok, ani o nedbalosť pri dokončovaní. Práve takýto povrch odoláva korózii oveľa lepšie, ako kus leštenej ocele.

Hlava sekerky váži 500 gramov a z geometrie vyčítate nielen oblé ostrie, ale aj konvexný výbrus. V hre je všestrannosť a ergonómia pri kresaní, ktoré dostali prednosť pred štiepaním a osekávaním konárov. Veľmi rýchlo sa vám táto stratégia dostane do krvi.

Puzdro z peknej kože

Tak ako je sekerka vyladená k svojmu poslaniu, rovnaké pocity vás čakajú aj pri koženom puzdre. Je z hrubej, 3-milimetrovej kože, ktorá bola vyčinená tak, aby aj pri opakovanom namočení zostala mäkká a tvárna. Nitovaný lem s vložkou funguje ako trvácny chránič ostria, zvyšok si berie na starosť upevnenie sekery a jej nosenie na opasku.

Páči sa nám, aké spoľahlivé je zaistenie sekerky remienkom, ktorý je na rozdiel od cvočkov a drukov tichý, s výbornou ovládateľnosťou v rukaviciach. I keď je puzdro zmáčané dažďom, všetko funguje ako má. Ak máte radi vôňu kože a s radosťou vysedávate s voskom v rukách pri jej údržbe, vychutnáte si to aj pri tomto puzdre.

Kiež by každý výrobca sekier pristupoval k puzdrám tak zodpovedne ako Hultafors. Akoby sa priam počítalo s tým, že vo chvíli keď sekerku vyberiete zo škatule, vyrazíte s ňou bez ďalších príprav do terénu.

Štiepanie na tábore

Ak sa na pochodoch ukladáte na noc vždy na inom mieste, alebo chodievate táboriť na miesta bez znalosti miestnych pomerov, vždy je fajn držať sa diskrétnosti. Platí to aj pri zakladaní ohňa. Väčšinu práce spraví pílka pri rezaní konárov a kratiny na zemi, zvyšok pripadne na štiepanie sekerkou.

S touto sekerkou si hravo poradíte so 40-centimetrovými polenami do hrúbky lýtka bez toho, aby ste ju preťažovali a cítili jej obmedzenia. Ak poleno položíte vždy na pevnú zem, nebudete tratiť cennú silu pri pružení, tlmení a pérovaní.

Konvexný výbrus spraví pri štiepaní svoju prácu a vďaka dokonale ostrému britu sa hlava norí do masívu skutočne s chuťou. Je to sekerka, ktorej svedčí pravidelné brúsenie a leštenie. Páči sa nám geometria čepele, ktorá sa v polorozštiepených polenách nezasekáva mocnejšie, ako je nutné.

Žrde, kolíky a závesy

Oveľa viac si však manévrovateľnosť sekerky užijete pri táborníckych prácach, ak potrebujete zo surového dreva vyrobiť kolíky k celte, žŕdky k prístrešku, závesy na kotlík k ohnisku a ďalšie tábornícke nevyhnutnosti. S krátkym poriskom a ostrou čepeľou akoby ste každý jeden zásek a rez dokázali viesť presnejšie.

Konvexný výbrus sa najviac prejaví tam, kde uberáte materiál plátok po plátku. Nejde iba o končisté hroty, kresanie plôšok či výrobu čapov. Rýchlo zisťujete, že drobné práce ktoré ste ešte pred časom robili s pevným nožom, tentokrát radšej prenecháte na sekerku.

I v tomto prípade oceníte, ak máte so sebou i pílku. Pretože tam, kde treba sekať kolmo na vlákna surového dreva, tam je zaguľatený výbrus predsa len menej priebojný a rezivý, ako s akoukoľvek inou geometriou. Veľmi sme si obľúbili oblúkovitý priebeh ostria, ktorý ladí s každým tvarovaním materiálu.

Rezbárske roztopaše

Určite ste už niekedy skúšali sekerkou pripraviť polotovar na lyžicu, kuksu alebo poriadnu misu. Zvyčajne to končí tak, že ruka cestuje po porisku čo najbližšie k hlave a z celej dĺžky čepele používate iba malý kúsok. To, čo ste sa naučili pri iných sekerkách, pri tejto akoby ste našli.

Rozdiel je v tom, že tentokrát vám nič neprekáža v práci, pretože porisko je skutočne kratučké. Bez ohľadu na to, či ho držíte za stred, alebo vám ruka cestuje úplne k hlave, pretŕčajúci zvyšok vám ani nebalansuje v ruke, ani neprekáža v práci.

Podobné je to s geometriou čepele. Ak by pri tejto sekerke nebol nápis tábornícka či turistická, ale rezbárska, ani by sme sa tomu nečudovali. Nestáva sa často, aby sa nám do rúk dostala sekerka takýchto šikovných čŕt. Ako sa pri práci konvexný výbrus vyjaví? Spoznáte na sklone sekerky, ktorú môžete i pre jemné kresanie držať vo veľmi príjemnej polohe.

Údržba do pohody

O tom, že okuje nehrdzavejú sme už písali. Nie je to však prípad naleštenej, brúsenej časti čepele. Ak sekerka neleží v dielni na hoblici ale putuje s vami do terénu v rozmarných vrtochoch počasia, pod chvíľou nájdete malé výkvety hrdzi na čistom, obnaženom kove.

A ak si čepeľ dôkladne prehliadnete pod lupou, nájdete na nej možno i drobné zúbky, ktoré ste na kamienkoch nechtiac vytvorili pri táborníckych prácach. Mocný, do hrúbky tvarovaný brit ostria však nie je citlivka, ktorá by vás z prírody vyháňala do dielne.

Ostrie prebrúsite karborundovým pukom bez problému, podobné je to s dolešťovaním. Hoci sekerku používame intenzívne, i po mesiacoch záberu vyzerá stále k svetu. Stačí, ak ju používate s citom a rozumom, a raz za čas troška pretriete včelím voskom, aby si udržala svoju formu.

Sekerka HULTAFORS AGELSJÖN HB FY-0,5 MINI (118,80€) je skutočne skvostným kusom výbavy, ktorú využijete na pochode, v kempe i dielni. Je ľahká, kompaktná a výborne drží nabrúsené ostrie. Oceníte ju nielen pri štiepaní menších polien, ale hlavne pri výrobe táborníckej výbavy a rezbárskych prácach. Najprv vás nadobro pohltí jej vyhotovenie, potom sa vám zapáči mimoriadna manévrovateľnosť a ak príde na ergonómiu, ktorá súvisí s konvexným výbrusom, zistíte že úžitková a tvorivá práca ide akosi sama, bez námahy.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár