Je to osvedčená klasika pre zakladanie ohňa i v tom najväčšom nečase. Naškrabete hoblinky zo živičného drievka, prikryjete ich tenkými živičnými štiepkami a keď kôpka ožije žiarou horúceho plameňa, už ju len tak ľahko nesfúknete. To všetko s pečaťou tmavého, čierneho dymu.

Na potulkách krajom si môžete takéto práchno zaobstarať z mŕtvych konárov a koreňov starých, veľkých borovíc. Ak sa však pohybujete mimo nich a nemáte šťastie ani na smrek presiaknutý živicou, nespravíte chybu ak si zaobstaráte Light My Fire TinderSticks.

Light My Fire TinderSticks

Štiepka v škatuľke

Nazriete do škatuľky a máte pocit, akoby vám ktosi z výletu priniesol úlovok. V skutočnosti však pekne zabalené živičné triesky pochádzajú z Hondurasu, kde ich naštiepali z pňov vyťažených borovíc. Druh, ktorý žije v tamojších horách obsahuje až 80 percent živice, ktorá je cennou priemyselnou surovinou.

Prednosťou týchto drievok je, že živica z nich pri zahriatí na slnku či v batohu nevyteká.

Light My Fire TinderSticks

Nemusíte sa báť toho, že vám živičné drievka zašpinia zvyšok výbavy. Voňajú nezvyčajne po citróne a keď niektorú z plôch vyhladíte nožom, máte pocit akoby bolo všetko o suchej, priesvitnej živici.

Každý balíček je iný. V jednom nájdete osem štíhlejších kúskov, v inom iba štyri oveľa hrubšie. Isté však je, že na váhe odpočítate od 180 do 220 gramov v závislosti na šťastene. Ak máte možnosť nakupovať nie cez internet ale v predajni, vyberiete si práve to, čo sa vám hodí.

Light My Fire TinderSticks

Horí naozaj výborne

Nedá vám žiadnu prácu, aby ste ostrým chrbtom noža naškrabali jemné práchno, ktoré sa chytí i od iskry ferrocériovej tyčinky. Pevná a krehká živica sa spolu s vláknami dreva oddeľuje v tenučkých vrstvách.

Či je drievko suché, alebo zmáčané búrkou, na tom vôbec nezáleží. Voda sa do neho nevsiakne, takže horí za všetkých okolností.

Light My Fire TinderSticks

Mocnejší plameň získate, ak na kôpku pridáte ďalšie štepiny, hoblinky a tenko rezané plátky. Plameň naberie dostatočnú silu na to, aby vysušil pri dlhom horení tenké konáre, ktoré ste nazbierali v mokrom lese. Práve vo výdatnosti pomalého horenia a horúcom plameni spočíva prednosť tohto práchna.

Kým brezová kôra horí pomerne rýchlo, živičné drievko si dáva o čosi pomalšie tempo odhárania.

Light My Fire TinderSticks

Do vrecka či ku kresadlu

Je iba na vás, či štiepaným paličkám ponecháte ich prírodnú podobu, alebo sa s nimi trochu zahráte. Môžete ich narezať na polovičnú dĺžku, vyvŕtať do nich otvor a prevliecť šnúrku, aby ste si kus uviazali ku kresadlu a výbave pre zakladanie ohňa.

Môžete si doma do plechovej škatuľky pripraviť hoci aj hoblinky na priame použitie, ak máte chuť. Ide o materiál, ktorý čaká na priame použitie, alebo ďalšie spracovanie. S vedomím, že nemusíte kvôli nemu odbočiť od svojej každodennej rutiny.

Light My Fire TinderSticks

Drievka sú kvalitné a plne sa vyrovnajú píleným hranolčekom na šnúre, ktoré firma predáva pod názvom Tinder-on-a-rope. Len tentokrát je všetko z kúskov, ktoré nemuseli prejsť veľkým triediacim kalibrom.

Light My Fire TinderSticks (4,95€) sú živičné drievka, ktoré dosahujú vyšší podiel živice s akým sa môžete stretnúť v našej prírode. Ak ste vždy po nich túžili a nikdy v lese nenašli vhodný zdroj, v balíčku vás čaká zásoba, ktorá vám smelo vystačí na celoročnú sezónu pri víkendových a prázdninových potulkách.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár