Čo majú spoločné pončo proti dažďu a lekárnička? Svojim spôsobom sú tak trocha podobné. Hoci ich starostlivo balíte do batoha pri každej vychádzke, najlepšie je ak ich vôbec nemusíte použiť. Ak sa však na potulkách krajom ocitnete v núdzi, ste radi že vám pomôžu vysekať sa zo šlamastiky.

Lekárnička, to nie je len núdzová ošetrovňa vo vrecúšku pre otlaky, kliešte, bolesť hlavy, porezanie či iné zranenia. Neraz ju otvoríte i vtedy, ak vám treba nečakane čosi opraviť. Čo všetko nájdete v turistickej lekárničke Lifesystems Trek First Aid Kit? Zoznamujeme sa s ňou na potulkách krajom.

lekárnička Lifesystems Trek First Aid Kit

Ľahučký balíček vodu neprepustí

Môžete ju uložiť do vnútra batoha, môžete ju pripnúť i z jeho vonkajšej strany. Pri tejto lekárničke akoby sa počítalo s tým, že bude vystavená vrtochom počasia a nepohode. Jej plášť je nepremokavý, zipsy majú vodotesné krytie. Hoci na nej nenájdete podlepené švy, predsa len svojim spôsobom kvapkám dažďa odoláva.

Lekárnička váži 240 gramov a nie je väčšia ako stehenné vrecko na nohaviciach. Ak by ste ju chceli nosiť v blúze či na opasku, určite by ste ju tam bez pocitu nepohody dostali. Má rozmery 14x11x5 centimetrov a vyhotovenie, ktoré už z diaľky upozorňuje na seba. Ak by vám v núdzi chcel ktosi neznámy pomôcť, určite by ju na vašom batohu, v bočnom vrecku či vo vrchlíku neprehliadol.

lekárnička Lifesystems Trek First Aid Kit

S pohodlným prístupom

Ak ste pri najlacnejších lekárničkách zvyknutí na fóliový organizér ktorý pri vytiahnutí rozviniete na zemi, vedzte že v tomto prípade je všetko iné. Otvoríte hlavný zips a objaví sa pred vami úložný priestor s dvomi samostatnými oddeleniami. Tvorené sú hustou, priesvitnou sieťovinou, aby ste videli do vnútra.

Nič sa vám nevysýpa, nič vám nevypadáva, nemusíte sa brodiť množstvom gumičiek, priečinkov a oddelení. Páči sa nám, že v lekárničke je od výroby voľná kapacita na jej rozšírenie, aby ju bolo možné bez nafukovania doplniť liekmi a drobnosťami naviac.

lekárnička Lifesystems Trek First Aid Kit

Nečakajte vo vnútri ani slovenský návod na poskytnutie prvej pomoci, ani inštrukcie pre volanie záchrannej služby na horách. Informačný leták v angličtine a nemčine je stručný, málo obrazný a nie je v ňom ani súpiska lekárničky, podľa ktorej by ste ju vedeli v prípade potreby doplniť. Ak pre stresové situácie takúto oporu potrebujete, mali by ste si informačný leták doplniť sami.

Dezinfekcia i náplasti

Otvorený, pohotovostný priečinok sa zameriava na drobné zranenia. Nájdete v ňom štvoricu dezinfekčných obrúskov a pekný sortiment náplastí na drobné poranenia. Či vás trápia oderky, prasknuté vredy alebo porezaný prst, určite ich dáte do poriadku i bez cudzej pomoci. Páči sa nám že druhotnú ochranu proti vlhku vyriešil výrobca uzatvárateľnými vrecúškami.

V tomto priečinku nájdete aj dva páry vinylových rukavíc, zaoblené nožnice a veľmi dobre spracovanú pinzetu s ktorou vytiahnete bez problému tŕň i miniatúrneho kliešťa. Pridajte k tomu šesticu menších zicheriek pre všestranné použitie a ste na konci zoznamu.

Na otlaky i zranenie

Zipsom uzavretý priečinok otvoríte po prvýkrát, ak vás trápi otlak. Nájdete tu dve oválne náplasti s poduškou, ktorými ich dokážete s komfortom prekryť. Značené sú ako nesterilné, takže sa počíta s tým, že problém zachytíte skôr ako vám prasknú. Vždy však môžete popri nich použiť aj sterilné náplasti z pohotovostného priečinka.

Pre ošetrenie zranení nájdete v priečinku tampóny a nepriľnavé krytie otvorených rán, dvojicu obväzov a lepiacu pásku. Ak treba spevniť podvrtnutý kĺb, nájdete tu aj pružnú bandáž s príslušenstvom. Len trojrohú šatku si budete musieť prípade potreby vystrihnúť na mieste z niektorého kusu odevov.

Nič, čo by ste nosili zbytočne

Táto lekárnička je navrhnutá tak, aby ste v nej nenosili nič zbytočne. Snaží sa byť čo najľahšia a najkompaktnejšia s vedomím, že sa v núdzi neocitnete vo vzduchoprázdne bez akejkoľvek inej výbavy. Všetko čo máte na sebe a v batohu dokážete viac alebo menej v improvizácii prispôsobiť.

lekárnička Lifesystems Trek First Aid Kit

Lekárnička rieši dezinfekciu, sterilné prekrytie rany a základnú fixáciu. Všetko ostatné v núdzi vyriešite doplnkami z výstroje. A predsa je čosi, na čo by ste nemali zabudnúť. Pridať si do lekárničky zopár kľúčových liekov, ktoré dokážu utlmiť všedné mrzutosti – tablety proti bolesti, alergii, opuchom a hnačke.

V lekárničke Lifesystems Trek First Aid Kit (17,60€) nájdete všetko, čo potrebujete na potulkách krajom pre ošetrenie otlakov, drobných poranení a základné ošetrenie zranení. Do rúk dostanete kompaktný, nepremokavý balíček so spotrebným materiálom, ktorý je pripravený na okamžité použitie. Ak si dnu pribalíte zopár pohotovostných liekov naviac, nemusíte sa báť toho, že sa ocitnete v núdzi. Ak nevyrážate do terénu na dlhšie ako pár dní, určite ide o postačujúce zdravotnícke zázemie.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár