Aký je ideál noža do prírody? Ak túto otázku položíte stovke ľudí, je veľká šanca že od nich dostanete stovku rôznych odpovedí. Všetci sa však zaiste zhodnú na tom, že nôž do prírody musí zniesť nepohodu vo všetkých ohľadoch. Bez náročnej údržby, bez prehnaného jemnocitu.

Svojim spôsobom to platí aj pre remeselnícke nože. Vezmite jeden z nich, nechajte ho vyrásť, vylaďte mu výbrus pre všestrannosť a pridajte šikovný montážny systém. Zoznamujeme sa pri táborení a potulkách krajom s nožom Morakniv Kansbol Multi-Mount.

nôž Morakniv Kansbol Multi-Mount

Vždy po ruke

Patrí nôž na opasok, na krk, na batoh, alebo mu svedčí pevné miesto na ráme štvorkolky? Nik sa nepokúša ponúknuť jednoznačnú odpoveď, nik vás nepobáda aby ste upevnili nôž tak či onak. Modulárne puzdro a montážny systém tohto noža sú ako polytechnická stavebnica, ktorá hľadá riešenie pre každý prípad.

Kansbol nie je nôž, ktorý by vás chcel osloviť naleštenou drevenou rúčkou alebo šitým koženým puzdrom. Prírodné materiály idú bokom – všetko sa točí okolo plastov. V detailoch čítate zručnú prácu konštruktérov, dizajnéri za sebou zanechali slušivý vzhľad. Ide o prácu, ktorá budí uznanie.

nôž Morakniv Kansbol Multi-Mount

Plastové puzdro má prievlak na šnúru, ale aj falcovanie pod ktorým možno upevniť jednu z dostupných objímok. Môže to byť pútko na opasok, môže to byť pútko na gombičku s popruhom pre zaistenie noža. Neprekvapilo by nás, ak by sa do budúcna objavili ďalšie. Ide o systém, ktorý nájdete i na iných novších nožoch tohto výrobcu.

Na batoh i rám štvorkolky

Veľmi praktický je montážny systém. Priamo do neho vložíte nôž s puzdrom, aby ste ho kedykoľvek mohli vytiahnuť von – nôž samotný, ale i s puzdrom ak treba. Držiak upevníte prúžkami suchého zipsu na molle väzbu batoha, alebo akýkoľvek iný popruh a to horizontálne i vertikálne.

nôž Morakniv Kansbol Multi-Mount

Ak vezmete sťahovacie pásky, svoje pevné miesto nájde na ráme z oceľových rúrok. Počíta sa však i so skrutkami, ktorými ho upevníte o debnu s výbavou, či na akýkoľvek iný podklad.

Ide o vskutku hravý systém, s množstvom prievlakov a montážnych otvorov, pri ktorých môžete popustiť uzdu fantázii. Výrobcovi sa podarilo nájsť dokonalé riešenie na to, aby ste mali nôž vždy v pohotovosti, priam na dosah ruky.

nôž Morakniv Kansbol Multi-Mount

Na vzhľad čepele si musíte privyknúť

Ak na vás malá Mora Eldris svojou geometriou a proporciami pri prvom kontakte zapôsobila neisto, ba priam kuriózne, podobný pocit budete mať i pri Kansbole. Výrobca pri ladení upustil od klasického tvaru čepele, ktorý po desaťročia poznáme pri nožoch Mora.

Čepeľ je širšia, v prvej tretine dĺžky má na chrbte zlom a popri klasickom škandinávskom výbruse ostria je tu obrovská plocha so sekundárnym, plochým zbrúsením. Pri lome svetla na vrúbkovaných plochách vzniká bláznivá hra odleskov, ktoré zvýrazňujú členenie povrchu do faziet.

nôž Morakniv Kansbol Multi-Mount

Rozkrájate prvý bochník chleba, nakrájate mäso na guláš a bez váhania privyknete na geometriu čepele. Výborne si rozumie s potravinami, obzvlášť s pevnými, húževnatými a krehkými. Zemiaky sa vám v plnej čerstvosti neštiepu pod klinom čepele, ba ani cibuľa sa vám nerozsýpa na krúžky.

Štíhla avšak pevná

Štíhla čepeľ s hrúbkou 2,5 milimetra sa v čelnej časti stenčuje takmer na polovicu hrúbky. Práve tú časť používate pri krájaní potravín najväčšmi. Húževnatosť čepele tým nijako neutrpela – veď nejde o nôž, ktorým by ste chceli štiepať jedno polienko za druhým. Ostrúhate čo vám treba, prihotovíte si ražeň, rozštiepite prút po dĺžke na dve polovice a tým to končí. A možno spravíte aj mlyn na potok len tak pre radosť.

nôž Morakniv Kansbol Multi-Mount

Páči sa nám 11-centimetrová dĺžka čepele, ktorá pri svojej primeranej šírke dáva tomuto nožu vysokú úžitkovú hodnotu. Nezáleží na tom, či čepeľ noríte do chleba, alebo ňou porciujete zverinu či natierate masť na chlieb. Dĺžka a línia ostria sú skutočne fajn. Ide o pohodlný nôž pri ktorom sa nemusíte utiekať ku kompromisom.

Výrobca nezabudol ani na to, že chrbát čepele treba zabrúsiť tak, aby ňou bolo možné škrabať práchno a kresať iskry. Všetko je dotiahnuté do detailu a keďže je materiálom osvedčená švédska nerezovka 12C27, nemáme pocit že by tomuto nožu chýbala vytrvalosť pri udržaní žiletkového britu ostria.

nôž Morakniv Kansbol Multi-Mount

Rukoväť i do veľkej dlane

Precíznu prácu cítiť i z detailov rukoväte, ktorá je kombinovaná z dvojice materiálov. Jadro je pevné a húževnaté, obvodové kontaktné plochy sú z mäkčeného, tvárneho plastu. Nájdete tu výrazné štruktúrovanie, žliabky pre odtok vody pri práci vo vode, ale aj otvor pre povrázok a úderník na konci rukoväte. Na svoje si prídu nielen zálesáci, ale aj rybári a poľovníci.

Rukoväť má súdkovitý tvar, vďaka ktorému nôž sedí v ruke výborne nielen pri krájaní, ale aj pri silovom rezaní. Nik však nepočíta s tým, že by ste palec opierali o chrbát čepele. Iba ak v rukaviciach, pretože veľmi rýchlo narazíte na jej ostré hrany pre kresanie.

nôž Morakniv Kansbol Multi-Mount

Čelné rozšírenie rukoväte drží ruku v pracovnej pozícii, zadné rozšírenie bráni tomu, aby vám nôž v zábere vykĺzol z ruky. Keďže má Kansbol peknú, dlhú čepeľ, vo výrobe mu dopriali aj rukoväť ktorá s ňou ladí. Má dĺžku cez 11 centimetrov a sadne vám do ruky i vtedy, ak máte veľkú, medvediu dlaň.

Rukoväť je v dokonalej súhre s čepeľou a zaisťuje nielen mocný a nekĺzavý úchop, ale aj oporu, do ktorej sa môžete oprieť pri silových úkonoch. A ak na seba natiahnete rukavice, nič sa na jeho manévrovateľnosti nezmení. Cítite sa pri práci rovnako isto ako s holou rukou.

nôž Morakniv Kansbol Multi-Mount

Údržba nestojí za reč

Krv, omastok, prach a ihličie, to všetko vyperiete vo vode s kvapkou saponátu a nôž vyzerá opäť k svetu. A spolu s ním aj puzdro a všetko príslušenstvo. Nie je to citlivka, ktorá žiada patinovanie a mazanie iba preto, aby sa do nej plnou silou nepustila hrdza. Ak sa však na jednom mieste stretne vlhkosť a soľ, drobné bodky korózie sa vám určite vykreslia.

Čepeľ udržíte fit bez problémov. Spočiatku vám postačí obtiahnuť ju na koži s brúsnou pastou, alebo prebehnúť na keramickej ocieľke. Ak sa však brit unaví, ukáže sa akí dobrí ste v brúsení na kameni v ruke. Hoci je škandinávsky výbrus dostatočne vysoký pri koreni čepele, v čelnej časti sa plocha výrazne zužuje. Nespravíte preto pri údržbe chybu, ak z dobrej vôle siahnete po brúsnej pomôcke s pevným uhlom.

nôž Morakniv Kansbol Multi-Mount

Mora Kansbol Multi-Mount (55,00€) je všestranný, univerzálny nôž do prírody, ku ktorému dostanete i praktický montážny systém. Počítajte s oceľou ktorá má trvácne ostrie a čepeľou, ktorej geometria je nielen robustná, ale si aj výborne rozumie s porciovaním mäsa a krájaním potravín. Páči sa nám výborná ergonómia tohto noža, ako aj pohodová bezúdržbovosť. Siahnete po ňom a spravíte všetko čo vám treba. Bez pocitu, že je primalý, prihrubý alebo nepohodlný. Za týmto modelom vidno cestu, ktorú výrobca prešiel od roku 1891.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár