Piknik, grilovačka, opekačka – všetky majú čosi spoločné. Kým sa vám na jazyk dostane prvé vytúžené sústo, s nožíkom v ruke absolvujete nejedno krájanie. Bez ohľadu na to, či sedíte doma vo dvore, na lúke za humnami, alebo ste sa vydali na víkendové kempovanie do hôr.

Dokáže vreckový nožík naplniť toto poslanie bez toho, aby sa vám zacnelo po osvedčenej, kuchynskej klasike? Zoznamujeme sa na potulkách krajom s portugalskou klasikou MAM Douro vo výročnom vyhotovení Titanium 2009 P.

 MAM DouroTitanium 2009 P

Ľahší, ako by ste čakali

Na tomto noži nie je nič pre parádu, všetko je podriadené jeho funkčnosti. Preto vás vo vrecku príjemne prekvapí jeho hmotnosť. Vďaka drevenej rúčke a skromným kovovým dielcom váži iba 44 gramov. Nečkajte však kompromisy, ktoré by šli na úkor jeho vlastností.

Nožík vychádza z tradičného dizajnu, ktorý bol populárny koncom 19. storočia. Možno ste sa už stretli s francúzskymi Opinelmi, možno ste podobný nožík videli na starých fotografiách. Netrvá dlho, aby ste sa s ním spriatelili a ocenili jeho vlastnosti.

MAM DouroTitanium 2009 P

Od prvého momentu je zrejmé, že tento nožík je vyladený pre spracovanie potravín. Nehľadajte v ňom bezhraničnú robustnosť pre remeselné práce, ale ani veľké vlohy pre vyrezávanie z dreva. Všetky svoje prednosti vám vyjaví pri práci, pre ktorú bol stvorený.

Rezivosť, ktorá nadchne

Čepeľ s dĺžkou 90 milimetrov nie je útly drobček, ktorý by nepokoril bochník chleba, veľký kus čerstvej krkovičky na guláš alebo tuhý zeler, ktorý treba nakrájať na kocky. Tvarovanie štíhlej čepele vás priam vtiahne do týchto surovín celou svojou dĺžkou.

MAM DouroTitanium 2009 P

Páči sa nám rezivosť, ktorá priam vyplýva z výbornej geometrie čepele. Hrubá je iba 1,9  milimetre, po celej výške má plochý, klinovitý výbrus a iba na brite nájdete jemnú fazetku pre jej spevnenie. Priam, akoby sa vo fabrike inšpirovali malými kuchynskými nožíkmi.

Ostrý jazyk s podvihnutou, končistou špičkou nie je len vecou uhladených línií. Všade tam, kde vám v zelenine a ovocí treba vykrajovať neprístupné miesta, dostanete sa s úplnou ľahkosťou. Tým, že je nožík mimoriadne ľahký, stáva sa i výnimočne obratným.

 MAM DouroTitanium 2009 P

Napichnete sústo, vykrojíte zeleninovú ozdôbku, špičkou režete takmer ako skalpelom. Priamo z výroby je nožík nabrúsený tak, aby ste na neho vôbec nemuseli siahnuť. Celou dĺžkou fazety prechádza veľmi jemná mikropílka, vďaka ktorej sa nôž chytí do každej suroviny a materiálu.

Spoľahlivá mechanika s poistkou

Nožík má najjednoduchšie osadenie, aké si dokážete predstaviť. Cez kovovú objímku, drevenú rúčku a čepeľ prechádza čap, ktorý má podobu nitu. Hoci ho nedokážete podľa potreby dotiahnuť a uvoľniť ako skrutku, je tu aspoň jamka o ktorú sa môžete oprieť pri priklepnutí.

 MAM DouroTitanium 2009 P

Čepeľ nie je z oboch strán zovretá medzi drevom, takže pri tomto noži sa nemusíte báť toho, že sa po navlhčení stane nehybným. Jednou zo strán prechádza kovová plocha, ktorá je začiatkom planžetovej poistky. Áno, tento nôž má výborne fungujúcu poistku, ktorá pri zacvaknutí vydáva typický zvuk, ktorý sa nesie celou drevenou rúčkou.

Páči sa nám precízne vyhotovenie tohto noža, ako aj jeho dobre zladené krivky a proporcie. 11-centimetrová rúčka výborne sadne do ruky a hoci má lakovaný povrch, vďaka šikovnému tvarovaniu sa v dlani nekĺže. Pridajte k tomu zodpovedajúcu čepeľ a viete na čom ste.

 MAM DouroTitanium 2009 P

S titánovým povlakom

Materiálom pre čepeľ je nemecká nerezovka AISI 420, ktorú pri štíhlej geometrii čepele pri krájaní potravín predčasne neotupíte. Lopár z bambusu či tvrdého dreva nie je materiálom, ktorý by dával nožu zabrať. Vytvrdená je na 57 HRC, aby si čo najdlhšie udržala svoje úžitkové vlastnosti.

Slávnostnejší ráz dáva tomuto modelu povrchová úprava. Čiernenie nie je iba farebným nástrekom, ale titánovou povrchovkou. Plocha i chrbát čepele sú hladké, veľmi dobre sa čistia. Hoci povlakovanie nijako výrazne neprispeje k lepšiemu prenikaniu do potravín pri ich krájaní, ide o príjemné spestrenie výzoru.

 MAM DouroTitanium 2009 P

Brúsenie je bezproblémové. Čepeľ si pri obťahovaní výborne rozumie s keramickou tyčinkou, nôž jednoducho nabrúsite na prírodnom i syntetickom kameni. Ak však chcete zachovať čiernenie tak, aby bola kontrastná línia fazety dokonalá, nespravíte chybu ak použijete brúsny prípravok s pevne nastaveným uhlom.

Do vrecka, na krk i do puzdra

Nôž je dodávaný v škatuľke tak, ako je. Očakáva sa, že ho v jeho mušej váhe zasuniete do vrecka a vyberiete ho vždy, keď sa vám zachce krájať. Nie je to však jediný spôsob nosenia. Ak máte radi šnúrky, v zadnej časti rúčky možno vyvŕtať otvor bez toho, aby prišiel do kolízie s čepeľou.

V ponuke sú aj puzdrá, vďaka ktorým možno nožík upevniť na opasok. Celá zostava si tak udrží elegantný vzhľad, ktorý neprekáža ani pri spoločenskom odeve. Na prvý pohľad je zrejmé že tento nožík nie je žiadnou zbraňou, ale piknikový pomocník pre desiatu či studenú večeru.

MAM Douro Titanium 2009 P (17,10€) je šikovný piknikový nožík v tradičnom, drevenom vyhotovení. Očakávať od neho môžete nielen výbornú rezivosť pri spracovaní potravín, ale aj nízku hmotnosť, vďaka ktorej je vo vrecku takmer neznateľný. Páči sa nám nielen jeho spracovanie, ale aj veľmi dobrá ergonómia, ktorá ho predurčuje pre každodenné použitie.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár