Tablet je fajn. S veľkou úsporou energie si prečítate poštu, nazriete do spravodajstva, vybavíte všetko na sociálnych sieťach a ak potrebujete čítať a študovať materiály, urobíte to v úplnom pohodlí – v hamake, či na mäkkej karimatke na zemi.

Ak však príde na tvorbu obsahu, čaká vás výzva, ktorú musíte pokonať. Tablet s Androidom a dotykovým displejom je mimoriadne vzdialený notebooku s Windowsom. Všetko, akoby bolo náročné, komplikované a nepohodlné. Do chvíle, kým nezačnete ladiť svoju produktivitu.

Základ sme našli v tablete

Tablet Lenovo Tab 4 (TB-X704L ZA2R) akoby rešpektoval návyky z počítača. Nedokáže zmeniť podstatu Androidu, ponúka ho však v podobe, ktorá je aspoň troška intuitívna. Všetko sa točí okolo panelu úloh, na ktorom sa zobrazujú ikonky otvorených aplikácií.

S dobrým pocitom z toho, že máte moc nad spustenými aplikáciami sa jediným kliknutím prepínate z jednej do druhej. Hoci tú nie sú okná, v ich klasickej podobe, predsa len môžete rozdeliť obrazovku na dve časti, aby ste dve z nich umiestnili vedľa seba.

Odozva je svižná a hoci vás Android pletie nie veľmi pohodlnými ovládacími prvkami, postupne získavate rutinné návyky. Cítite, že všetko je inak ako ste zvyknutí, dá sa však cez to dostať.

Problém suchých prstov

Dotykové ovládanie ladí s čítaním obsahu. Ak ste však v prírode na sviežom povetrí a slniečku, rýchlo prídete na to, že telo sa správa odlišne ako v interiéri. Pokožka na koncoch prstov vysychá a tak sa pod chvíľou pristihnete, že si musíte obliznúť ukazovák iba preto, aby ho tablet zaregistroval.

Deje sa to znova a znova, neviete si predstaviť že by ste si vypestovali nový zlozvyk. Riešením je pero s tabletovou špičkou z mäkkej gumy. Nie je to o tom, že by ste sa chceli presnejšie trafiť na tlačidlá a ovládacie prvky. Je to o spoľahlivosti.

Sú dni, kedy po pere siahame automaticky, sú dni kedy zostáva po celý deň v batohu. Pripravte sa na podobné situácie a zaobstarajte si malého pomocníka, ktorý vám nahradí obyčajné pero na písanie. Nie je to nič, čo by ste mali odkladať na neurčito.

Klávesnica a myš

Všetko sa však mení vo chvíli, ak sa vám podarí cez Bluetooth spárovať tablet s klávesnicou a myšou. Zrazu máte na obrazovke kurzor, ktorým môžete pohybovať a klikať. Zrazu máte klávesnicu, na ktorú môžete všetkými desiatimi vyťukávať texty rovnakou rýchlosťou ako na počítači.

My sme sa pustili do experimentovania s perifériami od Logitechu. Mnohé z klávesníc a myší sú uspôsobené tak, aby ich bolo možné spárovať s notebookom, tabletom a mobilom súčasne. Prepnete tlačidlom poradové číslo a zariadenia a klávesnica či myš zrazu prehovára nie k tabletu, ale k notebooku. Je to mimoriadne praktické.

Myš musíte skrotiť

Myš funguje v Androide bez obmedzení, avšak svojim spôsobom trochu podmienečne. V niektorých aplikáciách musíte odrolovať vrhnú časť obsahu prstom, kým bude zvyšok dostupný pre myš. Inde po dlhšom písaní na klávesnici sekundu-dve-tri-štyri trvá, kým sa myš začne pohybovať plynule.

Všade by ste radi videli štvorčeky s „x“ pre zatváranie okien, chýbajú vám známe veci z Windowsu. Predsa len sa však dá na Android zvyknúť. Po niekoľkých dňoch máte pocit, akoby nie dotyk prsta, ale myš samotná bola najlepším prvkom pre ovládanie tabletu. Začne vám to víriť hlavou vo chvíli, keď k tabletu zasadnete ako k notebooku.

Klávesnica nesie kompromisy

Zabudnite na špeciálne aplikácie pre nastavenie fyzickej klávesnice, všetko čo vám treba je priamo v Androide. Priamo v ovládacom paneli nájdete všetky nastavenia na to, aby ste písali všetkými desiatimi na klávesnici so slovenským rozložením.

Počítajte s tým, že čím menšiu klávesnicu si vyberiete, tým hustejšie budú tlačidlá pri sebe. Zo skúsenosti však môžeme povedať, že ak má klávesnica šírku 10-palcového tabletu a naozajstné tlačidlá so zdvihom, dokážete na nej písať plnou rýchlosťou, bez chýb.

Čakajú vás však zrady. Cez niektoré sa dostanete okľukou, iné sa vám nepodarí pokoriť. Ako napíšete na slovenskej klávesnici €, Ô, Ä alebo {}? Naučený kolorit z počítača s pravým altom, či číselnými kódmi tu naplatí. Vyťukať si ich musíte na virtuálnej klávesnici.

Podobné je to, ak sú tlačidlá Home, End, PageUp a PageDn dostupné iba cez preraďovač Fn. Ak ich chcete pre vyznačovanie textu kombinovať so Shiftom, nefunguje to. Dokonca ani v editore WordPressu nespravíte naučený hmat pre medzititulky Alt+Shift+2. Mnohým aplikáciám chýbajú pre ovládanie klávesnicou rýchle skratky, mnohé aplikácie na moderné funkcie klávesníc vôbec nepomýšľajú.

Do hry príde aj stojan

Tablet viete suchým zipsom zavesiť na batoh, so šnúrou ho upevníte hoci aj vo výške očí na kmeň stromu. Budete prekvapení, koľko pracovných polôh sa vám podarí nájsť v prírode, kde nie sú stoly a stoličky so štandardizovanou ergonómiou. Vymýšľate novoty a všetky viac alebo menej fungujú.

Ak však nájdete peň, turistické odpočívadlo, alebo si vyrobíte improvizovaný stolík z batoha, zacnie sa vám po tradičnej, notebookovej polohe. Mať stojan na klávesnici, alebo v obale tabletu je bonusom, ktorý v danej chvíli určite využijete.

A len tak na záver, tento článok vznikol v plnej podobe na tablete. Len fotografie boli vopred vytriedené a zmenšené v notebooku.

Projekt Kancelária Les vzniká vďaka podpore firmy Slovak Telekom, ktorá poskytla rýchlu, dátovú konektivitu v 4G LTE sieti s pokrytím 93 percent obývaného územia Slovenska.
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár