Je fajn, ak je batoh štíhly a kompaktný. Neobmedzuje vás v pohybe, nezachytáva sa o prekážky a nech sa akokoľvek mocne nakloníte v členitom teréne, nemáte pocit že vás chce stiahnuť k zemi. Sú však chvíle, keď objem štíhleho batoha nestačí. Musíte pridať čosi naviac.

Pri taktických batohoch s molle väzbou to nie je nič zložité. Vezmete zopár prídavných vreciek, vpletiete ich do väzby a ak treba pridáte aj popruhy naviac. Nafukujeme pre potulky krajom batoh Savotta Jäkääri M, v ktorom nosíme nielen nocľah a jedlo, ale aj mobilnú kanceláriu.

Pletenie, ako ho nepoznáte

Nie je nič horšie, ako keď vám na batohu hojdá spací vak, karimatka, alebo niektoré z prídavných vreciek. Pri každom kroku musíte vydávať znova a znova energiu na to, aby ste tlmili spätný ráz, ktorý sa cez chrbát prenáša do celého tela.

V Savotte o tom asi vedia a preto sa vrecká pripájajú k batohu pletením. Každé z nich je upevnené po oboch stranách v celej dĺžke tak, akoby bolo priamo našité na plášti batohu. Prvé pletenie vám dá troška zabrať, potom to už ide akosi samo a intuitívne.

Nie sú tu suché zipsy, ktoré by sa zachytávali o batoh. A nenájdete tam ani cvočky, na ktorých by musela spočinúť celá záťaž nákladu. Za všetkým stoja dva popruhové prúžky, ktoré sú v spodnej časti vystužené plastovým dielcom.

Prevliekate popruh raz cez väzbu na batohu, raz cez väzbu na vrecku, až kým sa nedostanete úplne nadol. Potom voľný, vystužený koniec zasuniete pod posledné očko a ste hotoví. Je to práca na jednu minútu, ktorá sa vám neznechutí. Kedykoľvek chcete vrecko pridať alebo ubrať, ste s tým ihneď hotoví.

Dve vrecká po stranách

Pri batohoch z radu Jäkääri sa priam počíta s tým, že siahnete po bočných vreckách. Hoci prídete o priestor, ktorý obsluhuje dvojica popruhov, stále môžete pod vrecko zasunúť sekeru, pílu alebo inú štíhlu výstroj. Či priznáte popruhy nahor nad vreckami, alebo ich utopíte pod nimi je iba na vás.

Dvojica vertikálnych vreciek vám pridá štedrých 12 litrov objemu naviac, pričom batoh stúpne na váhe o 430 gramov. Hoci vrecká vyzerajú na pohľad jednoducho, v skutočnosti sú vyrobené z rovnakého materiálu ako batoh. Znamená to, že celá vnútorná strana je potiahnutá veľmi kvalitným záterom, ktorý len tak nezoderiete.

Vrecká sú bez vnútorného členenia, so zipsom ktorý otvára prístup k takmer celej výške priestoru. Nám sa osvedčili pre hamakársku výbavu, oblečenie v kompresnom vrecúšku, ale aj varič, jedálenské nádoby a potraviny. Budete prekvapení, koľko výbavy sa do vnútra zmestí.

Očakávať môžete pohotový prístup, ale aj to že prázdne vrecká spľasnú. Nie sú v nich výstuhy, ktoré by držali atraktívny tvar. Tie naše sú však vždy naplnené na prasknutie. Komfortný prístup k výbave je veľkým bonusom, ktorý si budete užívať.

Taktika na čelný panel

Na batoh sme pridali aj taktickú kapsičku, pre ktorú sme našli miesto na čelnom paneli. Na rozdiel od jednoduchých, bočných vreciek, získate s ňou vnútornú priehradku s pružnou lemovkou a jeden riadok molle väzby vo vnútri. Tá vonkajšia je pri taktike samozrejmosťou.

Batoh nie je uspôsobený tak, aby ste kapsičku dostali do stredu. Buď ustúpite o jeden rad očiek naľavo alebo napravo. Vždy vznikne malá, nevýznamná kolízia s popruhom, ktorý uzatvára vrchnú časť batoha. Môžete sa však rozhodnúť do akej výšky kapsičku umiestnite. My volíme voľné pozície, aby nám na spodku zostal priestor pre rezervoár na vodu.

Kapsička je výborne spracovaná a dostanete do nej skutočne štedrú výbavu drobnej výstroje – od multináradia s drôtom a klincami, cez čelovku a nočný lampáš až po internetový hotspot a návlek do dažďa. Máme pocit, akoby táto kapsička dokázala plne zastúpiť priestor, ktorý je pri iných batohoch dostupný vo vrchlíku.

Vnútorný objem tejto malej taktiky je 1,9 litra, batohu pridá na váhe 170 gramov. Čelný panel však taktickou kapsičkou nevyčerpáte úplne. Vždy sa vám po jej bokoch zmestí ešte aj pátrací lampáš a nôž.

Príde aj na popruhy

Tým, že sme kapsičkami obsadili tri strany batoha, prišli sme o priestor, ktorý je štandardne vyčlenený pre spací vak a karimatku. Aby sme kapacitu získali späť, siahli sme po popruhoch, ktoré Savotta nedodáva vo farbe batoha, ale v čiernom variante.

Popruhy majú kovové rýchlospony a ak si ich uložíte do taktickej kapsičky na čelnom paneli, vždy ich budete mať po ruke. Je to istota, že ak potrebujete vo vnútornej komore priestor naviac, môžete z nej objemný kus výbavy vytiahnuť von a uviazať o batoh.

Pri letnej výbave sa s karimatkou a spacákom dostaneme do vnútra, s príchodom chladných jesenných dní však bude musieť spacák putovať von. Popruhy možno dotiahnuť tak, aby sa nehojdal.

Ak máte taktický batoh a doposiaľ ste nevyužili prídavné kapsičky a sumky, možno by ste sa nad tým mali zamyslieť. Molle väzba batohov výrazne prispieva k ich hmotnosti. Ak ju nevyužijete, potom je lepšie vyberať batoh bez nej.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Škoda že Savotta nevyrába presne rovnaký ale 50 l batoh bez molle sračiek a suchého zipsu. Snáď sa dočkáme o pár rokov keď to molle obdobie pominie

Pridaj komentár