Ak je topánka pevným kopytom, ktoré dáva nohám oporu a istotu na ostrých skalách, klzkom blate, premočených lúkach a pichľavom podraste, ponožky sú potom vrstvou komfortu, ktorá tlmí krok a udržuje príjemnú, pohodlnú klímu. Nohy dostávajú v teréne zabrať viac ako kdekoľvek inde.

Čo vás čaká, ak ich zveríte do pod ochranu ovčej vlny, ktorá bola zosilnená syntetickým vláknom? Po celý mesiac sme pri každodenných potulkách krajom nedali na nohy iné ponožky ako O.T.T. Partyzán – navrhnuté pre vysokú záťaž v pohode i nepohode, v službe i civile.

90 gramov pohodlia

Hoci sa prudkým tempom blížime k najhorúcejším letným mesiacom, nečakajte žiadne tenké pavučiny. Partyzán sú robustné, hrubé ponožky, ktorým v páre pri veľkosti XL 43-47 navážite pekných 90 gramov. Hneď ako ich vezmete do rúk, všimnete si ich úplet. Nie je to hrúbka priadze, ale hustota pletenia, ktorá formuje ich objem.

Hustý úplet je tuhý, mimoriadne pružný. Kdekoľvek ho stlačíte medzi prstami, okamžite sa vracia späť. Hoci máte na dotyk pocit, že ide o pevnú, záťažovú syntetiku so zvýšenou odolnosťou voči oderu, v skutočnosti až 64 percent materiálu pripadá na ovčiu vlnu, ktorú výrobca radí do triedy merino.

Zvyšná pätina materiálu pripadá na polypropylén, 7 percent na polyamid a až 9-percentný podiel pripadá na elastan. Ak od tohto zloženia očakávate nielen pohodlie a odolnosť, ale aj prekvapenia, určite sa nemýlite. Všetko sa začne postupne rysovať vo chvíli, keď sa ponožky dostanú na nohy.

Kompresia od špičky až po lem

Ak sa vám stáva, že vám vo vysokých topánkach zvyknú ponožky plávať, posúvať a krčiť sa, môžete si byť istí, že s týmito ponožkami sa vám to určite nestane. Úplet je mimoriadne pružný, ba chvíľami si možno poviete že i trochu kompresný. Ak máte mocnejšie nohy, určite sa nedržte malého veľkostného čísla.

Páči sa nám, že ponožky sú tak vysoké, aby sa netratili pod vrchným lemom vysokej obuvi. Vytiahnete ich až nahor, pri šnurovaní topánok sa ponožka ani len nepohne. Za všetkým je nekonečný rad pružných nití, ktoré sa nesú od špičky ponožiek až po vrchnú lemovku.

Kým pri funkčných, športových ponožkách zvyčajne nájdete niekoľko samostatných, pružných zón, pri týchto sa elasticita nesie v celej ich ploche. Znamená to, že nič sa nevyťahá, nič sa nedeformuje. Ponožky tvrdošijne držia svoj pôvodný tvar i po pár týždňoch nosenia.

Kopírujú kontúry nohy a záleží iba na objeme vašich lýtok, do akej miery sa v nich budete cítiť pohodlne v noci v spacáku. Partyzány formujú nohu neustálou oporou, držia ju svojim spôsobom v pohotovosti, bez únavy a opuchov.

Pre mäkký došľap

Hrubý úplet mení spätnú väzbu topánok, čo pocítite hlavne v obuvi s pevnou podrážkou bez mäkčenej stielky. Noha dopadá na mäkký vankúš, ktorý pekne tlmí došľap. Je v tom riadny kus komfortu, ktorý cítite na každej kontaktnej ploche. Tlmiaci efekt pri používaní nestráca na sile, ba naopak.

Ak po mesiaci postavíme používané ponožky vedľa nových, ihneď je jasné že sa zmenili. Namiesto toho, aby sa v nich zošliapal pevný filc opotrebenia, v skutočnosti sú ešte objemnejšie a nafúknutejšie. Priadza, akoby sa uvoľnila a stala nadýchanejšou.

Vidíte to pri pohľade na lícnu stranu, zrejmé je to i pri kontrole vnútornej strany s tlmiacimi slučkami. Možno práve v tejto chvíli si uvedomíte, že práve v nadýchanej, priedušnej vrstve vzniká komfort pre chôdzu, záber i chvíle oddychu.

Vzdušné a bez otlakov

Pre vlnené odevy je pri zvýšenej fyzickej námahe typická parná mikroklíma, ktorá je v priamom kontakte s pokožkou – ponožky nie sú výnimkou. Znamená to, že zvýšená vlhkosť nemá podobu vody, ktorá zmáča úplet, pokožku a topánky, ale drží sa vo forme pary, ktorá neprestajne uniká von.

Výrobca si dal záležať na tom, aby odvodu pár napomohol. Po stranách chodidla je úplet bodovo redukovaný, celá vrchná časť ponožky má rebrovaný profil. Hromadiaca sa para tak má kam unikať bez toho, aby boli ponožky miestami preslabené.

My sme ich často kombinovali s priedušnou obuvou Prabos Beast High, ktorej jazyky a bočné všité panely sú určené pre aktívny odvod pár. I v horúcich dňoch sme mali na nohách príjemný pocit, nikdy sme nemali problém s otlakmi, ktoré by sa na pokožke v parnej mikroklíme tvorili.

Mäkké polstrovanie ponožiek funguje v tomto smere veľmi dobre. Nie je tajomstvom, že tieto ponožky boli vyvinuté pre troj-sezónu jeseň-zima-jar. My sme však presvedčení o tom, že v kombinácii s koženou obuvou bez membrány môžu dokonale slúžiť celoročne.

Hrejivé za všetkých podmienok

Ak sa prudký lejak alebo ranná rosa dostanú do topánok, zvyčajne to znamená mrzutosť na niekoľko hodín. Vysoký podiel ovčej vlny dokáže tento problém aktívne tlmiť. Nie je tu bavlna, ktorá by sa zmáčala a nepríjemne chladila. Vlna zostáva príjemne hrejivá. Nielen vlhké, ale aj úplne mokré ponožky dokážu šetriť telesné teplo a hriať.

Vyskúšali sme si to na horských lúkach v obuvi, ktorá prestup vody úplne neblokuje. Premočené ponožky vyschnú po zavesení na batoh v slnečnom dni v priebehu dvoch hodín, takže sú opäť pripravené v plnej pohotovosti.

Ovčia vlna je materiál, ktorý výrazne spomaľuje nástup zápachu pri nosení. Ak máte zdravé nohy, môžete si byť istí že ani po týždňovom maratóne v jedinom páre týchto ponožiek nebudete mať problém vyzuť sa v spoločnosti bez obáv. Ak to porovnáme s ponožkami s 90-percentným podielom vlny, v tomto smere nebadáme žiadny hygienický rozdiel.

O tom, do akej miery sú ponožky hrejivé sa môžeme presvedčiť až v zimnej sezóne. Nateraz však môžeme povedať, že v spacom vaku v sychravej, chladnej noci pôsobia veľmi dobrým dojmom. Dokážu nohy udržať v komfortnej klíme i vtedy, ak ste s teplotným rozsahom spacáku takpovediac na doraz. Prednosťou je, že ponožky nemusia byť úplne suché, hrejivosť si zachovávajú i s parou.

Údržba môže byť náročnejšia

Aj keď sa pohybujeme vo svete ovčej vlny, nemusíte sa obávať toho, že pri každom praní budete musieť nasadiť do práce svoje ruky a lanolínový čistiaci prostriedok. Ponožky sú húževnaté, pri 30°C znesú automatické pranie bez akejkoľvek ujmy. Smelo ich môžete prať s ostatnou bavlnenou a syntetickou výstrojou.

Počítajte však s tým, že ak bez topánky šliapnete do lístia, ihličia, lesnej hrabanky, alebo sa na noc zakempujete do sena, všetok materiál sa s mimoriadnou chuťou zachytáva do povrchu. Vždy vás čaká zdĺhavejšie oberanie ako pri iných ponožkách.

Podobné je to pri kontakte so suchým zipsom spacáku – vždy sa zachytíte. To všetko má na svedomí vonkajší, jemne naplstený povrch.

O.T.T. Partyzán (285 Kč) sú pohodlné, praktické a hygienicky prívetivé ponožky pre všetky outdoorové aktivity. Očakávať od nich môžete nielen tlmenie kroku a pohodu vo vysokej obuvi, ale aj príjemnú klímu a hrejivosť za všetkých podmienok. Prvé týždne používania nás presviedčajú o tom, že nejde o krok do neznáma. Naďalej budeme pokračovať v zbieraní postrehov a skúseností, aby sme sa s odstupom času dôkladne pozreli na ich trvácnosť a zachovanie vlastností.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár