Nejeden výrobca batohov sa chváli tým, že k vnútornému úložnému objemu dostávate aj kapacitu naviac. Stačí, ak využijete kotviace prvky na vonkajšej strane, aby ste k nim upevnili časť svojej výbavy. Karimatka, spací vak či bunda do nepohody môžu zostať i vonku.

Ak však príde na balenie, zistíte že zostalo iba pri sľuboch. Upínacie popruhy vám výrobca batohu nedal a nenájdete ich ani pri svojej výstroji. Musíte si ich zaobstarať samostatne. Aké sú univerzálne popruhy Yate so sponou, ktoré sadnú na každý batoh a výbavu? Zoznamujeme sa s nimi na potulkách krajom.

Klasika v úplnej jednoduchosti

Kus pevného popruhu so zataveným koncom a pevne osadená pracka s viacnásobným prešitím na opačnej strane. To je výbava, ktorú dostanete do rúk na kartónovom nosiči vždy v páre. Znamená to, že popruhy vyslobodíte z prepravného obalu a okamžite ich môžete upevniť na batoh.

Šírku majú 20 milimetrov, dĺžku si zvolíte podľa potreby 75, 100 alebo 150 centimetrov. Všetko závisí na tom akú veľkú výstroj sa chystáte upevniť k batohu a akým spôsobom to urobíte. Použité materiály spôn a popruhov sú tak trocha tajomstvom, na prvý pohľad je vám však jasné, že dostávate podobnú kvalitu akú nájdete priamo na batohoch – pevné a odolné popruhy na všedný deň.

 

Jednoduchá spona pre všestrannosť

Ak pridáte k batohu popruhy naviac, nie je to záväzok až do konca jeho životnosti. Uvedomíte si to už pri prvom použití. Prevlečiete popruh cez pútko molle väzby na taktickom batohu, pretisnete ho cez očko daisy chain prúžku na turistickom batohu, alebo ho len podvlečiete pod iný popruh najobyčajnejšieho batohu a pustíte sa do nastrojenia spony.

Vďaka tomu, že bol jeden koniec popruhu voľný, dostali ste ho bez námahy aj cez najužšie miesto. Teraz ho len dvakrát pretiahnete cez štrbinu v plastovej spone a máte oko pre spacák alebo karimatku. Vo chvíli, keď popruh dotiahnete, všetko je práve tak ako má byť.

Hoci výrobca ponúka popruhy s rýchlosponami na oboch koncoch, obyčajná spona sa nám páči väčšmi. Nikdy vás neoberie o chuť vytiahnuť nepotrebný popruh z batohu, aby ste ho v prípade potreby vrátili späť. Ak používate jediný batoh na krátke i dlhé výlety, určite je to fajn.

Spona dokáže udržať popruh stiahnutý tak, že plní kompresnú funkciu. Nekĺže po popruhu a hoci výrobca udáva 50-kilogramovú nosnosť, máme pocit že pri kompresii ustojí spona o poznanie mocnejší ťah.

Dĺžka rozhodne o komforte

Nikdy by ste si nemali kupovať dlhšie popruhy, ako naozaj potrebujete. Keďže na nich nie je gumka, remienok ani iný prvok na ustrojenie, voľné konce sa vám kedykoľvek vyrolujú do sveta a môžu spôsobovať mrzutosti.

75-centimetrová dĺžka je fajn na harmonikovú karimatku alebo letný spacák, 100-centimetrová na objemnejšiu penovku alebo zimný spací vak. 150-centimetrový popruh bez problému obopne výstroj i batoh, ak na ňom nie sú žiadne fixačné body.

Každý z popruhov dokážete skrátiť na mieru a zataviť ho na konci do rovnakej podoby, akú dostal pri výrobe. Strihnete nožnicami, opálite zapaľovačom a zaručene sa nebude strapkať. Páči sa nám, že popruh je husto tkaný, takže pri zatrhnutí o tŕň krovín sa z neho nevyťahujú vlákna.

Popruhy Yate so sponou (od 3,45€) sú doplnkovou výbavou, ktorou dokážete upevniť výstroj z vonkajšej strany k akémukoľvek batohu. Sú pevné, húževnaté a trvácne, boli by sme radi ak by si výrobcovia batohov navykli pridávať takýto doplnok ku každému batohu, kde sa očakáva jeho všestranné využitie pri pochodoch, kempovaní a viacdňových výletoch.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár