Koľko elektriny potrebuje vaša domáca kancelária na chod? Neriešite to a pri pohľade na inkaso i tak nenájdete odpoveď. V prírode je však všetko iné. Minúť môžete iba toľko energie, koľko jej máte k dispozícii. Ak prekročíte magickú hranicu, môžete už iba oddychovať.

Je však veľký rozdiel medzi tým, či ju máte v zariadeniach, powerbanke alebo je to iba prísľub od solárnych panelov. Namiesto nonstop fungujúcej predlžovačky so štyrmi rovnocennými zástrčkami máte plejádu batérií, s ktorými sa musíte naučiť žiť. Zo začiatku to vôbec nie je jednoduché.

Rozmarný chaos

Solárne panely, powerbanky a zabudované batérie – hoci na papieri vo chvíli viete spočítať ich kapacitu a porovnať ju so spotrebou zariadení ktoré máte so sebou, nikdy sa nedopracujete k jasným pravidlám. Hneď od začiatku musíte pripustiť, že vás čaká život tak trocha v rozmarnom chaose.

Je lepšie dobíjať notebook za behu zo solárneho panelu, alebo k nemu pripojíte powerbanku z ktorej môžete neskôr prečerpať energiu i do iných zariadení? Všetko závisí na konkrétnej situácii, plánovanej práci, ale i počasí ktoré sa rysuje pre ďalšie hodiny.

Či chcete alebo nie, neexistuje žiadny pevný kolorit. Veľmi rýchlo sa vám však začnú v mysli tvoriť pravidlá, ktoré dávajú zmysel a pomôžu vám udržať energetiku pod kontrolou. V našom prípade dokážeme preklenúť i celý daždivý deň bez toho, aby sme museli na viacdňových potulkách prácu prerušiť.

Odhaľte rytmus zariadení

Šesť hodín internetového hotspotu s rýchlymi prenosmi, sedem hodín notebooku s utlmeným jasom, desať hodín surfovania na tablete, osem hodín svietenia lampičkou, ale i štyri hodiny dobíjania malej powerbanky z malého panelu, či päť hodín dobíjania notebooku z veľkého – to všetko sú iba čriepky toho, čo sa skôr alebo neskôr v teréne naučíte.

Energetiku zariadení, powerbánk a solárnych panelov dokážete vtesnať do časomiery, ktorá vám je nápomocná pri každom jednom rozhodnutí. Pri pohľade na stav nabitia akumulátorov si viete určiť priority, ktorá z batérií potrebuje dobiť energiu ako prvá. Ľahko odhalíte rezervu na prácu v noci, alebo pre upršaný deň pod improvizovaným prístreškom.

Kanceláriu, ktorú nosíte so sebou nenavrhol žiadny výrobca tak, aby držala jednotný a spoločný rytmus. Nestane sa vám, že by ste všetko zladili na rovnakú časomieru.

90 percent je dosť

Ak by sme žili vo svete bez zástrčiek, indikátory batérií by vyzerali úplne inak. Tam, kde je dnes 90 percentná méta, tam by svietila usmievavá stovka. Zvyšných 10 percent by bol označený ako bonus, ktorý máte v zálohe naviac. Zdá sa vám to byť nezmysel? Uvidíte, že nie je.

Prvých 30 percent batérie sa nabije z nuly najrýchlejšie,ďalších 60 percent sa doplní rovnomerným tempom, posledných 10 percent však už ide akoby ich slimák prinášal. To preto, že energia sa v každej batérii uchováva chemickou cestou a čím väčšmi sa blížite k maximu, tým ťažšie to je. Viac energie sa premení na teplo ako sa uchová.

Znamená to, že pri nabíjaní z powerbanky by ste mali končiť vždy vtedy, ak na notebooku, tablete či hotspote vidíte 90 percentnú hranicu. Zvyšok je už iba plytvaním. Škoda že výrobcovia na to nemyslia a nemajú režim pre mobilné nabíjanie s obmedzením kapacity. Iba pri solárnom paneli sa vyplatí ísť na plnú stovku, ak pre neho nemáte inú prácu.

Najprv elektroniku, potom powerbanky?

Každé nabíjanie a každé prelievanie energie je so stratami vo výške od 10 do 30 percent. Myslite na to vždy keď stojíte pred dilemou, či máte nabiť notebook zo solárneho panelu, alebo z powerbanky. Zo slnka získate energiu s malými stratami, ak ju sprostredkujete cez powerbanku, je to akoby ste z 5 hodín slnka získali iba 3 hodiny výkonu.

Nedá sa však prísne povedať, že najprv musíte nabiť hotspot, mobil, tablet, notebook, myš, čelovku a až potom powerbanky, ktoré máte so sebou. Nebudete s tabletom sedieť na prudkom slnku a slepiť sa nad lesklým displejom len preto, aby ste ušetrili čosi z energie.

Projekt Kancelária Les vzniká vďaka podpore firmy Slovak Telekom, ktorá poskytla rýchlu, dátovú konektivitu v 4G LTE sieti s pokrytím 93 percent obývaného územia Slovenska.
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár