Je to balíček iba o málo väčší ako päsť. Otvoríte ho, povytiahnete kus plátna, uviažete dvojicu šnúr k opore a razom máte pred sebou poličku, ktorú môžete naplniť výbavou. S dobrým pocitom, že všetko ochránite pred vlhkom a blatom, po ktorom práve šliapete.

Ak príde na táborenie s hamakou, je to akoby ste si budovali zázemie na mieru. Raz k nej vytiahnete celtu, inokedy moskytieru, spodné zateplenie, prikrývku, niekedy i všetko naraz. Aké to je, ak k nej pridáte nákladný priestor? Zoznamujeme sa na potulkách krajom s odkladacím závesom DD Gear Sling.

Malá hamaka pre výbavu

Určite ste to už robili veľakrát. Vyložíte do hamaky spacák, položíte do nej batoh a postupne z neho vyťahujete veci, ktoré potrebujete. Deje sa tak od chvíle, keď sa rozložíte na mieste, kde chcete stráviť čas. Ak však príde noc a treba sa pripraviť na nocľah, všetko balíte späť, aby ste batoh zavesili na strom so všetkou vašou výbavou.

S odkladacím závesom pod hamakou je to iné. Všetko, čo sa ocitne v ňom môže na svojom mieste zotrvať až do záverečného balenia. Pekne na dosah ruky pri ležaní v hamake, povyše zeme, mimo zvedavých myší a drobnej chrobače.

Gear Sling je odkladacím priestorom z plachty 120×100 centimetrov, do ktorého odložíte batoh, topánky i čosi z vybalenej výstroje. Jedinou podmienkou je, aby ste mali svoju hamaku zavesenú tak, aby bola pri plnej záťaži aspoň 60 centimetrov nad zemou.

Dve šnúry a hotovo

Nosný systém je jednoduchý. Každým koncom závesu prechádza cez prievlak trojmetrová padáková šnúra, ktorú si pri prvom vybalení pomocou uzlov prispôsobíte na mieru. My sme ju preložili napoly, a zaistili viazaním tak, aby bol záves na koncoch úplne stiahnutý.

Znamená to, že na každom konci máme približne meter a pol dlhú dvojitú šnúru, ktorú viažeme priamo na nosný systém hamaky. Ak pridáte zopár uzlov naviac v štýle daisy chain a karabíny pre rýchle pripínanie, máte to šikovnejšie. My však pre všestrannosť zostávame pri klasike.

Šnúry však nie sú jediným prvkom, ku ktorému môžete pripnúť karabínu. Popruhy so štyrmi očkami sa nachádzajú na oboch koncoch závesu, po dve jednotlivé popruhové očká nájdete vždy v tretine jeho dĺžky. Znamená to, že záves viete uzatvoriť, ale i zavesiť na neho napríklad navigáciu, lampičku, fľašu či sumku z opasku.

Medzi dva stromy

Ak máte malý, 155-gramový balíček neustále v batohu, nájdu sa situácie kedy po ňom siahnete i mimo hamaky. Ak záves uviažete medzi dva stromy, máte okamžite poličku tam, kde ju potrebujete. Hoci aj v pohodlnej výške lakťov, aby ste mali kam odkladať všetky vybalené veci.

Výrobca udáva 25-kilogramovú nosnosť, máme však pocit, že Gear Sling toho unesie o dosť viac. Obmedzením nie je pevnosť plátna a nosnosť šnúr, ale objem. Výbava do prírody je zvyčajne viac objemná ako ťažká, takže preťaženie sa nekoná.

Určite však nejde o nocľah pre psíka alebo dieťa. Geometria závesu vychádza takmer zo štvorca, kým hamaka má vždy plátno vo výrazne obdĺžnikovom tvare. Spanie by bolo zaiste nepohodlné a nešikovné.

 

Materiál je o čosi redší a vzdušnejší ako na hamakách, takže ho vánok vždy prefúkne. Je to syntetická tkanina, ktorá veľmi rýchlo vysychá ak ju zabudnete na daždi alebo necháte zmáčať rannou rosou v tábore.

Privyknete takmer okamžite

Ak pri svojich potulkách neustále meníte miesto táborenia, prirýchlo si privyknete na to, že veci nekladiete na celtu na zem, ale do oveľa pohodlnejšej výšky. Prednosťou je i to, že odkladací priestor chráni pred rosou hamaka i celta, ktorú si nad ňu pri vrtošivom počasí natiahnete.

Zo skúseností môžeme povedať, že ide o kus výbavy, s ktorým sa nebojíte stvárať ani psie kúsky. Nanosíte si v závese palivo k táboráku, donesiete si lístie pre pohodlné sedenie a ak príde na kamenie pre budovanie ohniska, ani ním plátno neprederiete. Je to kus všestrannej výbavy pri ktorej sa neobávate žiadneho poškodenia.

Šikovne je riešené i vrecúško, do ktorého sa všetko zbalí. Výrobca ho prišil k lemovke tak, aby sa nestratilo v nepozornosti či vo vetre.

Odkladací záves DD Gear Sling (22,50€) nie je iba nákladný priestor pre vašu hamaku, ktorý dokáže pred vlhkom, nepriazňou počasia a drobným zvieratstvom ochrániť vaše zásoby. Hoci je všetko vyladené pre jednoduché použitie a komfort na dosah ruky z hamaky, zaiste nájdte tak ako my kopu doplnkových využití. Ide o kus šikovného plátna so šnúrami, ktoré je nielen hojdacou poličkou pre vašu výstroj, ale aj transportným vakom na krátke vzdialenosti.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár