Aká veľká je lampička, na ktorú sa môžete spoľahnúť pri nočných pochodoch a kempovaní? Ak by ste pred pár rokmi povedali že si vystačíte s formátom len o málo väčším ako ceruzková batéria, asi by vám nik neuveril. Vývoj však napreduje nesmierne rýchlo.

Veľa sa dá vtesnať do malého formátu s prihliadnutím na moderné technológie bez toho, aby ste do rúk dostali lampičku, ktorá žiada úzkostlivé zaobchádzanie a starostlivosť. Od začiatku jari sa zoznamujeme na potulkách krajom s čelovkou Fenix HM50R.

Fenix HM50R

Odolný drobček

Žiadne ochranné vrecúško, žiadne starostlivé odkladanie do vreciek blúzy či priečinkov batoha. Nech táto čelovka zapadne kdekoľvek medzi ostatnú výbavu, nemusíte sa obávať že ju poškodíte. Zašliapnete ju omylom do blata, vykúpete ju v horskej bystrine, vyhrkáte v spoločnosti plechových ešusov a stále vyzerá k svetu.

Všetko je zapuzdrené v tele z odolnej hliníkovej zliatiny s húževnatou povrchovou úpravou. Reflektor je krytý tvrdeným sklom, všetky skrutkované spoje sú utesnené silikónovými o-krúžkami a ak príde na tlačidlo a nabíjací konektor, všade nájdete nepreniknuteľné, gumové krytie.

Fenix HM50R

Nie náhodou dosahuje lampička triedu odolnosti IP68, vďaka ktorej ju nemusíte šetriť v nepohode rozzúrenej prírody. Nečakaná búrka, prach, piesok či blato – nič sa nedostane do vnútra, do jej útrob. Opláchnete ju prúdom vody a je ako nová.

Do vrecka, na čelo, na krk

Ak je lampička z kovu, zvyšok môže byť pre pohodlie a dobrú zbaliteľnosť z príjemnejších materiálov. Dobre riešené a na dotyk príjemné popruhy od Fenixu netreba špeciálne predstavovať. Tentokrát však okrem reflexných prvkov a posuvných praciek prichádza čosi naviac – silikónový prúžok na čele, vďaka ktorému sa bežci nemusia pri športových výkonoch znepokojovať stekajúcim potom. Bariéra ho odkloní nabok.

Fenix HM50R

Páči sa nám novátorská montáž lampičky na popruh. Namiesto kovového či plastového držiaka s prísnou geometriou použil výrobca pružnú a poddajnú objímku zo silikónu. Na dotyk nechladí, umožňuje rýchle vyberanie lampičky v prípade potreby a ak príde na náklony, nie sú tu žiadne pevne dané aretačné body. V balení je popri sade náhradných tesnení a krytiek i jedna objímka naviac – ak by sa stalo že sa po čase unaví a preslabí.

Je fajn ak máte s čelovkou na hlave prázdne ruky. Vyhotovenie vás priam pobáda k tomu, aby ste uľavili aj čelu ak vás začne popruh unavovať. Stiahnete ju cez hlavu na krk a zmenou náklonu máte svetlo opäť pred sebou. Zo začiatku možno ani netušíte, čo tento nový návyk znamená.

Fenix HM50R

Ak s čelovkou na krku zaleziete do spacáku či hamaky a v pohodlí prespíte celú noc, budete to tak robiť znova a znova. S dobrým pocitom z toho, že kedykoľvek v prípade potreby ju okamžite nahmatáte a rozsvietite.

Výkon, ktorý ladí s potrebami

Ak si na štítku prečítate o tom, že si môžete voliť jeden zo štvorice výkonových stupňov, údaje o 4, 30, 130 a 500 lumenoch vám toho priveľmi neprezradia. Až po týždňoch intenzívneho používania si spravíte prehľad o veci.

Fenix HM50R

Prvý, najslabší výkonový stupeň je diskrétnou svetluškou. Použijete ho v tábore mimo svetla ohniska, vydáte sa s ním k improvizovanému WC, posvietite si v bezmesačnej noci na batoh v ktorom máte teplé oblečenie naviac a bude vám stačiť aj na jednoduchú večeru bez varenia. Kdekoľvek potrebujte spraviť zopár krokov v nenáročnom prostredí, alebo v dosahu rúk nasvietiť svoju výbavu, udeje sa tak k plnej spokojnosti.

Druhý výkonový stupeň akoby bol navrhnutý pre všetky tábornícke práce, ktoré žiadajú jasný a detailný pohľad na miesto diania. Napílite konáre, naštiepete ich na klátiku, pripravíte čo vám treba na rozkúrenie ohniska a poriešite si aj šnúrku, ktorá sa vám roztrhla v topánkach.

Fenix HM50R

Svetlo je plynule rozliate v periférii s dôrazom na jeho stredovú časť. Príjemne nás prekvapila kvalita nasvietenia, ktorá je dostatočná i pre pohyb v neznámom teréne mimo vyšliapaných chodníčkov. Vnímate kontext, na krátku vzdialenosť určite nezablúdite.

Vo chvíli, keď prepnete výkon na tretí stupeň, akoby sa vlastnosti svetla zmenili. Objaví sa rovnomerne nasvietený široký kužeľ, v ktorom stredový bod už nie je až taký dominantný. Pri takomto svetle už nemusíte pracovať sami, osvetlenie priam pobáda pre skupinové aktivity. Postavíte v dvojici v pozdnej noci stan, dokážete pobaliť všetko čo je mimo batohov na zemi a ak príde na nočný, zrýchlený pochod, ani náročný a členitý terén nie je prekážkou. Kužeľ kvalitným, mäkkým svetlom vykryje takmer celé zorné pole v ktorom nemáte problém rozoznať ani jemné odtienky farieb.

Fenix HM50R

Plný výkon je akousi privátnou pátračkou. Farby sa zintenzívnia, vzdialené šedé plochy odhalia náznaky farieb a aj v hustom a členitom poraste odhalíte vo svojom výhľade nástrahy, ktoré sú bez pohybu. Ak sa ktosi zatají v kriačine, určite ho neprehliadnete. Tento režim oceníte nielen pri nezvyčajných situáciách, ale aj vtedy ak máte 40ku na krku a jemnocit oka už trochu oslabol.

V kvalitnom, mäkkom a bielom svetle dokážete čítať detaily s úplnou istotou. Na 50 metrov vidíte všetko úplne zreteľne, na 80 vnímate vo veľmi dobrej kvalite i štruktúry, reliéfy a detaily.

Fenix HM50R

Na výdrž sa neponosujeme

Táto čelovka je v sortimente Fenixu jednou z prvých, kde sa elektronika stará nie o konštantný jas, ale o výdrž. Znamená to, že čip postupne v nebadateľných krokoch znižuje intenzitu svetla tak, aby v rozumnom kompromise dosiahol čo najväčšiu výdrž. K jednotlivým režimom patria 2.5, 10, 20 a 90-hodinové časomiery, zo skúsenosti však môžeme povedať že s pribaleným zánovným akumulátorom je to ešte o čosi viac.

V dodávke je 700mAh Li-Ion akumulátor, ktorý cez microUSB káblik nabijete priamo v čelovke. Nie je to však žiadne stretnutie naslepo. Počas nabíjania vás LEDka pod ovládacím tlačidlom informuje o priebehu nabíjania.

Fenix HM50R

Pri používaní si na rovnakom mieste pri nakliknutí tlačidla viete pozrieť, v akom stave akumulátor je. Ak sa vám po niekoľkých dňoch zásoba energie minie, z powerbanky alebo solárneho panela načerpáte novú.

Náhradným napájaním sú lítiové batérie formátu CR123A. Ak sa chystáte do polárneho pásma, kde akumulátory v mrazoch vypovedajú svoju poslušnosť vždy predčasne, s istotou sa môžete spoľahnúť práve na ne. Jediná batéria tohto formátu v batohu môže byť pre vás poistkou na najhoršie chvíle.

Nikdy sa nám však nestalo, že by nás čelovka zaskočila odmietnutím poslušnosti a tmou. Ak si nevšimnete varovania a dochádzajú jej sily, jednoducho vás prepne do úsporného režimu.

Fenix HM50R

Ovládanie s pamäťou

Jediným tlačidlom vypínate a zapínate čelovku, jediným tlačidlom meníte cyklovaním intenzitu svetla. Neznamená to však, že vás čaká v stabilnom prostredí pri každom zapínaní a vypínaní maratón klikania. Elektronika si pamätá posledný zvolený režim, takže namiesto prechádzania všetkými predvoľbami máte primerané osvetlenie na jeden klik.

Kým krátke kliknutie prezradí stav akumulátora, štandardné klikanie ovláda zapínanie, vypínanie a zmenu režimov. Nie je tu žiadne programovanie, nie sú tu žiadne skryté funkcie pre ktoré by ste museli čítať návody.

Fenix HM50R

Ak sa vám cnie za tým, že lampička nemá zámok tlačidla proti nechcenému rozsvieteniu, vedzte, že za riešením nemusíte chodiť ďaleko. Pootočenie spodnej krytky o 5 milimetrov spôsobí, že lampička je trvale mimo napájania.

Oželieť však budete musieť červené svetlo, ktoré pri tomto modeli nie je k dispozícii. Iba ak by ste si z fólie spravili filter, pri ktorom stratíte podstatnú časť výkonu.

Fenix HM50R

Fenix HM50R (59,90€) je spoľahlivá čelovka s útlym a kompaktným vyhotovením, ktorá svojim výkonom plne pokryje potreby nočných pochodov, turistiky, táborenia a bežeckých športov i v náročnejšom, členitom teréne. Čaká vás nielen robustné vodotesné vyhotovenie a veľmi dobrá ergonómia pri používaní, ale aj výdrž, pohodlné nabíjanie a neustály prehľad o energii ktorá vám zostáva pre ďalšie dni. Ide o model, ktorý mnohými vylepšeniami nadväzuje na svojho populárneho predchodcu Fenix HL50. Určite nespravíte chybu, ak sa pri výbere rozhodnete pre túto novinku.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. Mám niekolko poznámok.
    1.) Pochválený silikónový držiak je dobrý, ak nechcete často svietidlo vyberať z držiaka (na použitie do ruky). Vybratie vôbec nie je jednoduché, treba na to silu a človek má strach, že niečo roztrhne. (Prečo je tam asi náhradný?). Vyriešil som to zakúpením držiaka na čelovku HL 50 (antikorový). Bol k dostaniu na “ iled.sk“, alebo „kronium.cz“ za cca 5 eur. Na vyberanie/vkladanie je perfektný.
    2.) Autor nespomenul jednu z hlavných výhod čelovky – že nemá vstavaný zdroj, ale výmennú batériu, ktorej výmena trvá pár sekúnd aj v tme. Nie je potom problém mať vo vrecku zopár nabitých akumulátorov (typ LiIon 16340, na internete po cca 5-6 eur) a podla potreby ich vymieňať. Oproti powerbanke jeden aku váži 17-18 g.
    3.) Súvisí s 2.) LiIon aku sa nesmie vybiť pod určitú hodnotu napätia , štruktúra by sa znehodnotila. Na ustráženie slúžia elektronické obvody. Jednak v čelovke (cca 2,5V), jednak vo vlastnom článku. Elektronika v článku by mala zareagovať až v kritickom stave (2-2,3V), pretože odpojí svorky, článok má nulové napätie (hoci ešte má kapacitu) a dá sa „oživiť“ len v nabíjačke. Takto vybitý článok treba čo najskôr nabiť.
    A čo sa (aj vám ) môže prihodiť. Svietil som, svietil, batéria odchádzala, elektronika čelovky znižovala výkon (tak, ako má na prácu). Ja som si to nevšimol, alebo neviem, na čo som myslel, chcel som prekliknúť na vyšší výkon. Zvýšená záťaž zrejme stiahla napätie, elektronika článku to zistila ako kritické a zareagovala skôr ako elektronika čelovky, teda odpojila svorky článku. Ja okamžite v úplnej tme, článok mŕtvy, bez odozvy. Keby som nemal náhradný aku, tak mám problém. Či v tejto situácii článok oživí vstavané nabíjanie a powerbanka, neviem.
    4.) Inak som celkove s čelovkou spokojný, len mikro USB konektor je chatrnejšej konštrukcie, už som jeden kus reklamoval – uznali. Doma radšej články nabíjam v externej nabíjačke, zdá sa mi to kvalitnejšie, volím si prúd a mám prehľad, kolko ešte treba.

Pridaj komentár