Je to príbeh každého noža s fazetou. Oživujete mu ostrie keramickou tyčinkou, pre dobrý pocit ho vždy obtiahnete na koži a po čase i tak stratí chuť do rezu. Prísna geometria ostrej fazety sa postupne zmení na zaoblenú šošovku konvexu so slabšou rezivosťou.

Vtedy prichádza čas na hĺbkovú údržbu, pri ktorej treba pôvodnú geometriu obnoviť. Čo môžete očakávať od brúsnej sady Ganzo Profesional so štyrmi kameňmi? Zoznamujeme sa s ňou v daždivých dňoch v našej zálesáckej dielni.

Skladačka pre platformu

Nečakajte, že vybalíte škatuľu a okamžite začnete brúsiť v ruke. Stavebnicu treba najprv oživiť. Hoci ide iba o niekoľko jednoduchých súčiastok, všetko musí prísť na svoje miesto. Hneď na začiatok by ste mali vedieť, že najlepšie sa vám bude brúsiť vtedy ak rám namontujete na drevenú platformu.

Získate tým nielen stabilitu, ale aj pracovný priestor vďaka ktorému nič okolo seba nezašpiníte. Na plechový rám patrí hĺbkový doraz a držiak pre čepeľ noža, potom pridáte vodiaci systém pre brúsne kamene. Všetko je z kovu, s hladkým a plynulým chodom. Dotiahnuť musíte len niektoré zo skrutiek, ktoré výrobca osadil v továrni.

Hoci brúska vyzerá na prvé zoznámenie jednoducho a vo vodiacom mechanizme okamžite odhalíte vôľu, vedzte že prvé pocity je lepšie odložiť stranou. Všetko sa vyjaví v detaile až vo chvíli, keď sa pustíte do skutočného brúsenia.

Kamene pre nenáročných

Štyri plastové nosiče a na nich nalepené brúsne kamene so zrnitosťou 120, 320, 600 a 1500 – to je brúsna zostava, pre ktorú máte spolu so značkovačom a handričkou pripravený šikovný organizér.

Kamene majú formát 20 x 150 x 5 milimetrov a ide o masovo vyrábanú klasiku, ktorá sa nesie naprieč širokou škálou čínskych brúsnych systémov.

I tu si hneď všimnete nezrovnalosti. Plastové nosiče môžu byť prehnuté, na niektorých kameňoch môžu byť vlasové praskliny. Nečakajte žiadne dokonale zrovnané plochy, nehľadajte tu žiadnu precíznu geometriu. Počíta sa s tým, že ich namočíte do vody a pustíte sa do brúsenia bez toho, aby ste ich skúmali pod drobnohľadom.

Prvé brúsenie

Nech vezmete pre údržbu akýkoľvek starý nôž, prejdete si s ním to najdôležitejšie čo potrebujete vedieť – upínanie čepele, nastavovanie uhlov a pohyb brúsnymi kameňmi. Možno pridáte pre ochranu čepele maliarsku pásku ako sme to spravili my, oveľa dôležitejšie je pochopiť ako treba nastaviť doraz a držiak.

Ideálny úchop je v strede čepele tak, aby bola línia ostria kolmá na os na brúsky. Pri každej zrnitosti brúsneho kameňa budete nôž vyberať a vkladať naruby tak, aby ste sa dostali k fazete na druhej strane. Znamená to, že ak máte 4 brúsne kamene a šikovné ruky na to, aby vám všetko vyšlo na prvýkrát, nôž musíte 8-krát vytiahnuť a vložiť späť.

Inak sa upínajú mimoriadne tenké nože, iné je to s tými ktoré majú klinovitý tvar bez rovného chrbta. Osobitný zmysel pre mieru žiadajú čepele s väčším prehnutím. Zvládnite upínanie a zvyšok ide akosi už sám. Kapacita brúsky pokrýva široký rozsah veľkostí – od najmenších zatvárakov až po univerzálny kuchársky nôž.

Uhol nastavíte jednoducho

Každá stupnica by bola zbytočná, pretože každý nôž má inú šírku čepele. I tak by presné čísla dávali rozptyl uhlov, ktoré dosiahnete v skutočnosti. Nastavenie prebieha rovnakým spôsobom, ako keď sa priúčate ručnému brúseniu priamo na kameni.

Značkovačom vyfarbíte fazetu, upnutý brúsny kameň k nej priložíte pod sklonom ktorý si myslíte že je správny a keď spravíte prvý ťah, okamžite vidíte či je rameno na správnom mieste, alebo ho treba pridvihnúť či popustiť.

Toto nastavenie robíte pre každý z nožov iba jeden raz a nemá zmysel robiť si nikde žiadne značky alebo rysky.

Zodraté kamene neskôr vymeníte

Keď sú na ostrí zúbky, ktoré treba vyhladiť, začínať musíte zrnitosťou 120. Ak je to prvý kameň na ktorý siahnete, vedzte že vás nemilo zaskočí. Má slabé pojivo a veľmi rýchlo sa odiera. Vytvára hustú pastu, cez ktorú už po niekoľkých desiatkach ťahov strácate výhľad na čepeľ. Chvíľu potrvá kým ho prijmete aký je, s vedomím že ak ho úplne zoderiete, vymeníte ho za druhý.

Iné je to s kameňmi jemnejších zrnitostí 320, 600 a 1500. Táto sada je úplne dostatočná pre údržbu každého unaveného ostria s tým, že všetko prebieha podľa očakávaní. Kamene sa derú iba jemne, úber majú pomerne dobrý, časom však strácajú svoju geometriu.

V porovnaní s brúsnymi kameňmi Taidea sa nám tieto so značkou Ganzo zdajú byť o čosi hrubšie ako značí ich popiska. Veľmi dobre berú uhlíkové ocele, pri nereze záleží na tom, k akému sa dostanete. Lacnejšie ocele kuchynských nožov sa roztierajú po kameni, akoby plnili jeho póry. Vreckové nože osvedčenej kvality nabrúsite naozaj bystro.

Brúsenie pre každý deň

Nože, ktorým sme robili údržbu na tejto brúske režú skutočne k svetu. Podarilo sa nám obnoviť fazety v pôvodnej geometrii s tým, že brit ostria je hladký, s veľkou chuťou do rezu. Na jeden ťah prerežete bez opory novinový papier po vlákne i proti nemu, po pár obtiahnutiach na koži s brúsnou pastou môžete počítať aj s holením predlaktia.

Nemusíte sa báť toho, že poškrabete povrchovú úpravu čepele na mieste mimo výbrusu, značky nám na povrchovke nezanechal ani upínací systém.  Nečakajte však čepeľ so vzhľadom zrkadla. Brúsne kamene, ktoré tvoria štandardnú sadu k tejto brúske sú ešte stále prihrubé na to, aby leštili.

Ide hlavne o výsledok

Rýchlo prídete na to ako sa treba na túto brúsku pozerať. Ak vás zaujíma výsledok, vedzte že dokážete dať do poriadku všetky svoje vreckové a pracovné nože s fazetkou. Prehnutie kameňov a malá vôľa vedenia akoby sa úplne vytratili. Vo finále ste na tom oproti pôvodnému, unavenému konvexu tak dobre, že máte v ruke pocit nového noža. Ak ste doposiaľ hľadali spôsob ako skrotiť svoju EDC výbavu, táto brúska je šikovnou cestou k cieľu.

Ak vás však zaujíma brúska samotná a nie jej výstup, nie je to žiadny šampión na výstavku. Hoci je pevná a nemá sa na nej čo pokaziť ani po rokoch používania, presa len tu chýba istý komfort. To, že musíte nôž opakovane vyberať z držiaka a montovať ho otočený naopak pri každom prebrúsení jednej zo strán je trochu obťažujúce. Nikdy ste si nie istí, že nôž upevňujete s dokonalou presnosťou.

Brúsna sada Ganzo Profesional (46,00€) je výbavou pre údržbu nožov, vďaka ktorej obnovíte bez veľkého trénovania a skúseností dokonalé ostrie na každom noži ktorý má výbrus s fazetkou. Nie je to brúska pre formovanie výbrusov, nie je to cesta k dokonalému lešteniu. Môžete si však byť istí, že vďaka tejto brúske udržíte vo vysokej rezivosti všetky svoje EDC a pracovné nože – nielen zo svojej zálesáckej výbavy, ale aj z dielne a kuchyne.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

    • kde sa dá tento magnet zohnať. Dnes mi prišiel tento brúsny systém . Je fakt , že tá montáž úchytu je trošku zložitejšia.

Pridaj komentár