V novom prostredí prírody rýchlo prídete na to, že práca nie je jednotvárna. Sú fázy, keď do seba nasávate informácie, aby ste o nich popremýšľali. Čítate displej a listujete stránku za stránkou. V tichu, pokojnej atmosfére, s plným sústredením bez prinútenia.

Keď sa myšlienky utrasú, zachváti vás fáza tvorivosti. Búšite do klávesnice, klikáte myšou a prenášate do digitálneho sveta tieň toho, čo sa deje vo vašej hlave. Aktívne tvoríte obsah, ktorý je výsledkom vašej snahy. Strieda sa to znova a znova, až kým neprídete na to, že všetko je nateraz hotové.

Kus pohodlia naviac

Ak odložíte notebook na batoh a vytiahnete z neho tablet, je to akoby vás ktosi odviazal z prísnej, sediacej pózy. Môžete si ľahnúť, uvoľniť sa a s neveľkým bremenom v ruke pokračovať v čítaní materiálov. Intuitívne ťaháte prst po displeji a nasávate do seba informácie.

Tablet s 10-palcovým displejom a FullHD rozlíšením má dostatočnú zobrazovaciu plochu na to, aby ste sa nemuseli vzdať komfortu pohodového čítania. Zobrazenie je veľmi podobné ako na notebooku s tým rozdielom, že s tabletom môžete pracovať hoci aj v pohodlnej hamake.

Dokumenty, weby, e-maily, sociálne siete, multimédiá – to všetko máte priamo pred sebou. S prenosným hostpotom neriešite samostatný prístup na internet. Zapnete WiFi a ste v spojení so svetom. Nepotrebujete drahý model, ktorý má mobilnú konektivitu.

Väčšia výdrž, menšia spotreba

Úsporný čip, Android, veľká batéria – to všetko je výbava ktorá formuje výhody tabletu. Práve vďaka nemu dokážete udržať energetiku pod kontrolou. Tablet vydrží na jedno nabitie oveľa dlhšie ako notebook.

Aj s jeho nabíjaním je to jednoduchšie. Stačí vám powerbanka s USB výstupom a do tabletu dočerpáte energiu naviac. To s notebookokom tak jednoducho nedokážete. Keďže je náročnejší na energiu, potrebujete k nemu viac ako malú vreckovú zásobu energie.

Nejaký čas potrvá, kým si privyknete na rozdiely. Android nie je Windows, za niektoré aplikácie musíte hľadať náhrady a ak nemáte s tabletmi skúsenosti, musíte objavovať veci ktoré sú pre iných samozrejmosťou. Stačí však jediný týždeň a to najhoršie máte za sebou.

Prichádzate na to, že vaše návyky sa menia. Čo sa dá vybaviť na tablete, to spravíte na ňom. Na čo treba notebook, k tomu priberiete jeho služby. Je to čosi, čo ste v kancelárii nikdy nerobili. Všetko sa točilo okolo jedného počítača na stole. Teraz si pri každej čiastke práce rozvážite, na ktorom z dvojice strojov ju vybavíte.

Ľahučký spoločník

Tablet nie je hrubší ako ceruzka a ak príde na jeho váhu, pohybujete sa kdesi v rovine pol kilogramu. Ak prirovnáte tento fungujúci počítač s výdržou pre 8, 12 či 15 hodín práce s pol litrom vody ktorú môžete oželieť, okamžite vám je jasné že ide o správnu voľbu.

Odolné vyhotovenie nehrá žiadnu úlohu, tablet je drobček ktorý sa po boku tenkého notebooku v batohu nezničí. Ani vlhkosti sa netreba báť, pretože je chladený pasívne a je práve tam, kde vy – mimo dažďa. Jedinou nástrahou je prach – ak sa dostane medzi dotykový snímač a displej, asi ho odtiaľ nevyženiete. Takže zvýšená odolnosť pred prachom je vítaná.

My sme na naše pracovné potulky krajom pribrali pre zbieranie skúseností tablet z radu Lenovo Tab 4 bez doplnkovej výbavy. V tejto chvíli je pre nás veľmi šikovným úskokom pre pohodlie a výdrž. Veríme však, že v priebehu sezóny objavíme ďalšie spôsoby, ako zvýšiť jeho produktivitu.

Projekt Kancelária Les vzniká vďaka podpore firmy Slovak Telekom, ktorá poskytla rýchlu, dátovú konektivitu v 4G LTE sieti s pokrytím 93 percent obývaného územia Slovenska.
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár