Na prvé počutie to znie veľmi jednoducho. Zbalíte kanceláriu do batoha, odnesiete si ju na pleciach do lesa a keď sa na tichom mieste vybalíte, môžete sa pustiť do práce. S dobrým pocitom z toho, že máte so sebou všetko čo vám treba.

Keď sa však pustíte do svojho prvého balenia, všetko akoby sa na vás začalo sypať. Práca, pitie, jedlo, ochrana pred dažďom, nocľah – zdá sa byť toho veľa. Všetko sa pritvrdí vo chvíli, ak začnete rozmýšľať na tým, kedy vám praskne displej na notebooku a čo sa stane ak príde dážď.

Do mesta, na túry, do boja?

Batohy sa nelíšia iba vzhľadom a objemom. Strihy sú prispôsobené ich poslaniu, takže už vo výrobe je jasné do akého prostredia je ktorý z nich určený. Uvažuje sa nad tým čo sa zvyčajne balí dnu, ohľad sa berie na používanie, ale aj náklad ktorý budete niesť na chrbte.

Batohy do mesta majú rovný chrbát, priehradky pre notebook, elektroniku a kancelársku výbavu, chýba im však objem a pohodlie pri dlhšom nosení. I keby ste našli model, do ktorého sa zbalíte, už po krátkej chvíli budete cítiť únavu a nepohodu, cez ktorú sa možno iba ťažko preniesť.

Turistické batohy sú pohodlné, majú odvetrané chrbty, zaoblené kontúry a pripravené sú vzdorovať nečasu. Sú však úzke, štíhle, s nešikovným vnútorným členením. Ak ich naplníte, vždy je veľké riziko toho že vám praskne displej na notebooku či tablete. Nemajú sa kam ukryť pred bodovým tlakom.

Riešením sú taktické batohy, ktoré sú kdesi uprostred medzi mestskými a turistickými. Hoci sú navrhnuté pre vojenské účely a neraz tomu zodpovedajú aj ich farby, nájdete v nich čo vám treba. Bezpečný priestor pre notebook, ale aj objem pre vybavenie do prírody.

batoh Savotta Jäkääri M

Kvapka ku kvapke a je tu búrka

Nikdy neviete kedy vás prekvapí dážď, nikdy nemôžete vylúčiť že vás zastihne letná búrka v jej plnej sile. Ak sa vám podarí rýchlo zbaliť do batoha, potrebujete aby kancelárska výbava prežila. Čím viac je batoh odolný voči vode, tým väčšiu šancu máte že z toho vykĺznete bez škody.

Pláštenka proti dažďu je súčasťou väčšiny moderných batohov. Vytiahnete ju z vrecka, natiahnete na batoh a razom akoby mal oblečenú nepremokavú bundu. Platí to však len do tej chvíle, kým sa dnu nedostane voda cez plecnice, chrbát či spodný lem.

Istotou sú batohy, ktorých látka neprepustí vodu dnu. Gumové zátery z polyuretánu nájdete i na tých najlacnejších taktických batohoch, pravdou je že sa už po krátkej chvíli začnú odierať. Potrebujete kvalitu, na ktorú sa dá naozaj spoľahnúť.

Bremeno treba rozložiť

Je bezpečné položiť fľašu s vodou vedľa powerbanky? A ako je to s hranatým varičom, ktorý sa nepoddá svojmu okoliu? Ak je úložný priestor batohu rozdelený do viacerých komôr, vreciek a priečinkov, všetko sa dá šikovne vyriešiť.

Taktické batohy majú na vonkajšej strane našité popruhy molle väzby, ku ktorým sa pripájajú podľa potreby rôzne vrecká, sumky, puzdrá a vrecúška. Ak pridáte zo dve väčšie vrecká po stranách a zopár menších na čelný panel či vrchnú stranu batoha, vždy vám ešte zostane kopa miesta na ďalšiu výbavu.

K vonkajšej strane batoha pripojíte spací vak, karimatku, alebo hoci aj obávaný zásobník s vodou ak sa ho bojíte dať dnu. Dôležité je iba to, aby ste rozložili objem a váhu tak, aby ste sa pri pochode cítili pohodlne.

Volíme fínsku Savottu

Dlho sme váhali, aký batoh vyberieme pre našu mobilnú kanceláriu. Keďže počítame nielen s jednodennými vychádzkami za prácou, ale aj s prespávaním na potulkách, zaujíma nás všestrannosť. Naša voľba padá na batoh Savotta Jäkääri M s niekoľkými prídavnými vreckami a popruhmi.

Ide o odolný batoh, ktorý bol navrhnutý pre fínsku pohraničnú stráž. Je mimoriadne pevný, má trvácnu bariéru ktorá neprepustí vodu a pevný chrbát vystužený plastovým plátom. Hoci nemá samostatný priečinok na notebook, pre tento účel využijeme priestor pre vodný rezervoár.

batoh Savotta Jäkääri M

Batoh má prístup k úložnému priestoru nielen z vrchnej strany, ale pomocou zipsu aj z jednej zo strán. Počítame s tým, že sa nám prídavnými vreckami podarí vytvoriť nielen nafúknutie objemu, ale aj rozdelenie úložného priestoru do šikovných, samostatných oddelení.

Z doterajších skúseností s batohom môžeme povedať, že ide o odolný kus výbavy na ktorý sa dá skutočne spoľahnúť. Znamená to, že čo ochráni batoh, to nemusíme samostatne riešiť pri každom kuse kancelárskej výbavy.

Projekt Kancelária Les vzniká vďaka podpore firmy Slovak Telekom, ktorá poskytla rýchlu, dátovú konektivitu v 4G LTE sieti s pokrytím 93 percent obývaného územia Slovenska.
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár