Vyjsť s kanceláriou v batohu do prírody, to je cesta k inšpirácii, atmosfére a uvoľneniu. Každé obmedzenie, ktoré si so sebou nesiete môže od začiatku pôsobiť stresujúco. Zahryzli sme sa do pohodlia, vybrali sme notebook, teraz sa naplno pustíme do internetu.

Ako má vyzerať spojenie so svetom aby bolo rýchle, spoľahlivé a nadovšetko všestranné? Hneď od začiatku dbáme na to, aby bol internet dostupný pre každý kus elektroniky, ktorý sa okolo kancelárie les mihne. Na každom mieste, s akoukoľvek výbavou.

S hotspotom na cestách

Zabudnite na mobil vo vrecku a zdieľanie jeho konektivity. Hotspot musí byť samostatným zariadením, ktoré nebude upnuté k vášmu batohu alebo vrecku. Ak je najlepší signál pre mobilný internet na skale, vy naďalej budete môcť sedieť dolu v jej závetrí a tieni stromov.

Predstavte si hotspot ako malú škatuľku, ktorá premení mobilný 4G signál na obyčajné WiFi. Ak ste v dosahu pokrytia, môžete sa k nemu pripojiť notebookom, tabletom i ďalšími zariadeniami súčasne. S vedomím, že stále si môžete udržať svoje pracovné pohodlie.

Naša voľba padla na dátové zariadenie Huawei E5577C. Vložíte do neho SIM kartu operátora, nabijete batériu, nastavíte prístup a od tejto chvíle ste v spojení.

Škatuľka s jasným prehľadom

Malý mobilný hotspot je ako internet na požiadanie. Kliknete na gombičku a do minúty ste v spojení. Do sveta sa ohlási vaša WiFi sieť v 2.4- alebo 5-gigahertzovom pásme, ku ktorej poznáte prístupové heslo len vy.

Na malom displeji vidíte všetko dôležité – silu signálu, dostupnosť internetového spojenia, objem prenesených dát v aktuálnom mesiaci a stav akumulátorov. Všetko si viete prečítať aj v internetovom prehliadači, bez toho aby ste museli odchádzať k hotspotu ak je na desiatku metrov mimo vás.

Batéria vydrží na jedno nabitie približne 6 hodín práce, ak však k microUSB portu pripojíte malú powerbanku alebo solárny panel, čas sa predlžuje na neurčito. Dokonca si môžete kúpiť náhradné batérie naviac, ktoré za behu vymeníte kus za kus.

Rýchlosťou ADSL

Ako to vyzerá, ak do hotspotu zasuniete SIM kartu od Slovak Telekomu s aktivovaným programom Mobilný Internet L? To budeme postupne dokumentovať v priebehu celého nášho projektu.

Hneď na začiatok však musíme povedať, že v dobrom pokrytí signálu nerozoznáte rozdiel medzi domácou ADSL prípojkou a mobilným pripojením. Stránky sa otvárajú svižne, e-maily s veľkými prílohami odchádzajú na jedno kliknutie a rovnaké je to aj s multimédiami.

Ste v lese, internet vás žiadnym spôsobom nespomaľuje pri práci, jedinou zmenou je že troška sledujete cifry, ktoré nabiehajú na počítadle. Ak viete, že máte 15-gigabajtový mesačný limit, začnete krotiť prenosy, ktoré sú bez úžitku.

Naučíte Windows aby nesťahoval vylepšenia a aktualizácie v teréne. Utlmíte dátové prenosy aplikácií na pozadí. A možno aj pozatvárate zopár zbytočných kariet v prehliadači, z ktorých nemáte okamžitý úžitok.

Zapnúť, vypnúť, nabiť, zapnúť

Deň po dni si vytvárate akúsi podvedomú rutinu, ktorá sa týka hotspotu. Staráte sa o jeho nabíjanie, zvyšok je iba klikanie na vypínač či ikonku s lietadlom v počítači. Je fajn, že úplne vybitý hotspot funguje počas nabíjania. Páči sa nám, že je úplne jedno či vypnete internet na notebooku, tablete alebo hotspotu.

Kým nezájdeme do odľahlých zákutí mimo pokrytia, v rýchlej 4G sieti si budeme voľkať ako v bavlnke. Je fajn, že sa roztiahla z miest i na vidiek a jeho priľahlé, okrajové časti.

Projekt Kancelária Les vzniká vďaka podpore firmy Slovak Telekom, ktorá poskytla rýchlu, dátovú konektivitu v 4G LTE sieti s pokrytím 93 percent obývaného územia Slovenska.
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár