Môžete sedieť v hlbokom lese, môžete byť dokonale odrezaní od ruchu spoločnosti, bez notebooku na kolenách však veľa práce nespravíte. Nik doposiaľ nevymyslel všestrannejší prenosný počítač, akým je notebook.

Roztvoríte ho ako knižku, položíte pred seba a keď po kliknutí na gombičku ožije, máte pred sebou rovnakú pracovnú plochu ako v kancelárii. S dôverne známym operačným systémom, s aplikáciami ktorých obsluha je pre vás rutinou. Nemusíte meniť návyky, nemusíte sa učiť nič nové.

Ako by mal vyzerať notebook, ktorý budete nosiť na svojom chrbte, aby ste ktorýkoľvek kút prírody premenili na improvizované pracovisko? Vyberá sa ťažko, myslite však na to čo vás čaká.

Hmotnosť pocítite najviac

Dva a pol kilogramu váhy notebooku je priveľa na nosenie. Ak to prirovnáte k ostatnej výbave v batohu, ihneď vám musí byť jasné že čosi nie je v poriadku. Približne toľko váži letný spacák s karimatkou, hamakou a celtou, vďaka ktorým máte so sebou nocľah a prístrešok na neobmedzený počet dní. Do rovnakej váhy sa pri troche šikovnosti vtesnáte s jedlom a pitím na dva dni.

Vždy počítajte s tým, že hoci notebook sám o sebe pôsobí ľahko, v skutočnosti bude na chrbte bremenom. Ak sa vtisnete kdesi do rozmedzia medzi 1 a 1,5 kilogramu, bude to ideál dnešných dní. Ľahšie notebooky naozaj nenájdete.

batoh Savotta Jäkääri M

Iba čitateľný displej naplní poslanie

Príroda, to nie je kancelária so svojim nemenným, ustáleným prostredím. Nech sa rozbalíte na ktoromkoľvek mieste, vždy máte pocit že zobrazenie na displeji je odlišné. Mení sa intenzita svetla, mení sa jeho farba, menia sa spôsoby akým sa svetlo rozptyľuje okolo vás.

Displej do prírody musí mať čo najvyšší jas, aby ste videli na prácu i na slnečnom mieste. Súčasne však musí byť matný, aby sa v ňom s ubúdajúcim slnkom neodrážalo všetko, čo sa nachádza za vami. Pridajte k tomu čo najširšie pozorovacie uhly a čo najvernejšiu farebnosť a ste v neistote.

Väčšina výrobcov používa lesklé IPS displeje s priemernou svietivosťou. Mnohé z nich sú takmer nečitateľné i vonku na terase, vo dvore. Vopred by ste si mali vyskúšať do čoho idete.

Ideálnym formátom je 13″, rozlíšenie by malo byť aspoň 1920×1080 bodov. Ak začnete hľadať notebook, ktorý to spĺňa pri hmotnosti do 1.5 kilogramu, výber sa začína zužovať.

Musí zniesť nepohodu

Batohy do prírody sú úplne iné ako tie do mesta. Nemajú vždy plochú výstuhu chrbta, nemajú mäkký priečinok, ktorý by ochránil notebook. Zato však majú štedrý objem, ochranu proti dažďu a nosný systém na chrbát, pri ktorom sa rýchlo neunavíte.

Notebook preto musí v puzdre či bez neho zniesť bočný tlak bez toho, aby mu praskol displej, prišiel o funkčnosť pántov, alebo sa inak poškodil. Dobrou voľbou sú modely v hliníkovom „unibody“ šasi, nájdete špičkové modely v kompozitnom tele s uhlíkovými vláknami, ale aj tie ktoré boli vyrobené špeciálne do náročných podmienok.

Vo chvíli, keď notebook vytiahnete z batoha, čakajú ho ďalšie nepríjemnosti. Vzduch nasýtený peľom, jemný prach, ale aj vlhkosť. Je preto fajn ak nie je aktívne chladený ventilátorom. Nebude do seba nasávať vzduch, nebude sa na ňom kaziť chladenie.

Podobné je to aj s ostatnými pohyblivými časťami. Nech je to čo i len trocha možné, určite uprednostnite SSD disk pred obyčajným. Nikdy neviete, kedy pustíte v prekvapení notebook z rúk, alebo kedy buchnete v nepozornosti batohom o zem.

Výdrž závisí od vášho tempa

Ak máte notebook ľahký, s čitateľným displejom a vyhotovením ktoré znesie kus outdoorovej nepohody, zamyslieť sa musíte i nad energetikou. Ako dlho musí notebook fungovať na jedno nabitie?

Všetko závisí na vašom pracovnom tempe. Výrobcovia sa zvyknú držať dĺžky pracovného dňa a zvyčajne sa radi pochvália 7 až 8-hodinovou výdržou. Je výborné ak je batéria vyberateľná, aby ste ju mohli vymeniť za čerstvú.

Rovnako je dobre ak má notebook výbavu, vďaka ktorej máte úplnú moc nad jeho spotrebou. Veľmi rýchlo prídete na to, že musíte mať pod prstami prístup k spánku, vypnutiu displeja či nastaveniu jeho jasu.

Väčšina notebookov má 18/19-voltové napájanie, sú však aj modely ktoré si vystačia pri nabíjaní s 12V. Určite však nenájdete notebook, ktorý by ste nabili cez USB káblik z obyčajnej, lacnej powerbanky.

Ako sme vybrali my?

Každý notebook sa dá rozbiť, utopiť či unaviť. Každé dobrodružstvo má svoje nástrahy. Preto sme sa snažili hľadať kompromis, pri ktorom by sme na účtenke našli najnižšiu cenu. Vtesnali sme sa pod hranicu 300 eur s tým, že ide o stroj ktorý spĺňa veľa z toho čo potrebujeme.

Prestigio SmartBook 133S nie je šampión s ohromujúcim výkonom, priestranným úložiskom a množstvom rozhraní. Dokonca nemá za sebou žiadne úpravy a testovania, ktoré by čosi prezradili o jeho použití mimo pracovného stola. Predsa len dokáže z nášho pohľadu zaujať.

Váži necelých 1400 gramov, je mimoriadne tenký v hliníkovom tele, chladený je pasívne bez ventilátora a má 13.3-palcový formát. S matným displejom vo FullHD rozlíšení je prijateľne čitateľný i vonku. Má plnoformátovú klávesnicu a pánty ktoré stabilne držia displej v nastavenom sklone. Vyberiete ho z batoha a cítite sa fajn – bez výčitiek a jemnocitu.

Na notebooku beží operačný systém Windows 10, ktorý na procesore  Intel Celeron N3350 Apollo Lake s 3GB RAM z 32GB eMMC úložiska nie je nepohodlne pomalý. Pridali sme však 120GB SSD disk naviac plus 16GB microSD kartu pre uloženie pracovných dát. Stále to však nie je dosť na úplný archív.

Notebook má približne 7-hodinovú výdrž, batéria je však pevne zabudovaná. Spoľahnúť sa preto možno iba na externé, 12-voltové dobíjanie z iného energetického zdroja. Mobilnú konektivitu sám o sebe nezvládne, dohovorí sa s prístupovými bodmi len cez WiFi a Bluetooth.

Prvé dni v teréne ustál bez mrzutostí, i tieto zápisky vznikli na ňom. V tôni mladej bučiny, pri výdatnom speve vtáčkov.

Projekt Kancelária Les vzniká vďaka podpore firmy Slovak Telekom, ktorá poskytla rýchlu, dátovú konektivitu v 4G LTE sieti s pokrytím 93 percent obývaného územia Slovenska.
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár