Pohodlné kreslo za stolom, ergonomická klávesnica s myšou pri veľkom monitore, kávovar a hodiny odbíjajúce plynutie času – to všetko je zázemie domácej kancelárie, ktoré dokáže vykresať v zápale práce jej rytmus.


V lese a prírode je to však úplne iné. Zázemím je vaša improvizácia z toho, čo si so sebou nesiete v batohu a nájdete na mieste. Rytmus však udáva príroda samotná. Bez ohľadu na to, či vyrážate von za oddychom alebo tvorivou prácou, vždy sa drží svojich zvyklostí.

Usadiť sa na niekoľko hodín

Ako dlho dokážete nepohnute sedieť pod stromom, ktorého kmeň sa stane načas vašim operadlom? Na začiatku je to nové a zábavné, po chvíli to však zunuje a musíte zmeniť polohu. Sedieť niekoľko hodín s notebookom na kolenách nie je jednoduché, ani zábavné.

Neustále hľadáte novú a novú polohu, ktorá by vám pomohla v pohodlí. Pod zadok rozprestriete celtu s podsedákom, notebook ukladáte na batoh, peň či skalu. Príjemnou zmenou je usadnúť do hamaky a oddať sa písaniu tam. Úplným vrcholom pohodlia je však návrat k tomu, na čo ste boli navyknutí v domácej kancelárii po dlhé roky.

Na odpočívadlách, turistických rázcestníkoch, vyhliadkach, ale aj pri obecných altánkoch sa nájdu stoly a lavice, za ktorými sa môžete usadiť takmer ako doma. Cez týždeň sú zvyčajne opustené, takže o súkromie nie je núdza.

Kancelária les – to je hlavne pestrosť prostredia. Môžete si naplánovať čo len chcete a i tak osud zariadi že sa predsa len ocitnete na úplne inom mieste. Možno pod celtou, možno pod stanom – len preto že si to tak počasie vyžiadalo.

Rytmus meniacich sa dní

Nie od počasia, ale od dennej hodiny sa odvíja rytmus ruchu v prírode. Kým v meste pri obchodoch zastavujú pred svitaním nákladiaky s chlebom a pečivom, v lese sa ozýva včasný spev drozdov ku ktorým sa postupne pripájajú rôzne druhy vtáčat.

Počúvate brechanie srncov, precitnete na kukanie kukučky, zavše započujete dravca na love, alebo popri vás prebehne divý zajac alebo malá skupinka jeleníc. Šeptajú listy stromov, v lístí šuchoce hmyz a z času na čas vás navštívi i salamandra či skokan.

To, že plynie čas cítite neustále. Ranný opar sa rozplynie a spolu s ním i vôňa vlhkého lesa. Slnko kráča po oblohe a postupne vás oberá o kontrast pri pohľade na displej. Stúpajú aj teploty a zhadzujete zo seba oblečenie, ktoré zasa pred príchodom večera beriete späť na seba.

Postupom času zisťujete, že stačí jediný pohľad k slnku a dokážete odhadnúť koľko je hodín. Bez odbíjania, bez nazerania na ciferník. Príroda a les udávajú rytmus dňa, v ktorom hľadáte inšpiráciu.

Produktívnejší akoby ste čakali

V čom spočíva prílev inšpirácií a nárast produktívnosti? V prostredí, ktoré vás obklopuje. Nezunuje vás, pretože je stále nové a nové. I svieže povetrie prispieva k tomu, že sa vám rozmýšľa ľahšie. Nie sú tu ľudia ktorí by vás rušili, myšlienky vám neubiehajú do ruchu civilizácie. Vonku ste len vy, váš um a technika, ktorou dostávate svoje myšlienky na pomyslený papier.

Vyvarujte sa stresu, obavám a starostiam. Vyrazte na miesta ktoré poznáte. Uprednostnite pokoj miesta pred vdzialenosťou, ktorú k nemu musíte prejsť. Ide o pohodu, hoci by ste vypadli len poza humná. S dozvukom zvonov z doliny, s tlmenou ozvenou dedinského rozhlasu.

Projekt Kancelária Les vzniká vďaka podpore firmy Slovak Telekom, ktorá poskytla rýchlu, dátovú konektivitu v 4G LTE sieti s pokrytím 93 percent obývaného územia Slovenska.
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár