Je to únik z unavujúceho, pracovného ruchu. Zbalíte mobilnú kanceláriu do batoha, naložíte si ho na chrbát a keď zabuchnete bránku na dome, kráčate smerom k lúkam, hájom, stráňam a horským štítom. S dobrým pocitom, že sa pre vás kdesi nájde miestečko, kde sa pohodlne rozložíte.

Tento odvážny plán sa rodí po takmer 20 rokoch novinárskej práce z domova. Novou kanceláriou sa stáva les, inšpiráciou nespútaná príroda a bufetom ohnisko v tôni statného smreku. Tu neplatia pracovné hodiny, tu nie sú nadčasy bôľom. Ba zavše padne vhod rozbaliť i spací vak a vyčkať na nový deň pod hviezdnatou oblohou.

Všetko, čo treba pre prácu

Spisovateľ si pred pár desiatkami rokov vystačil s balíkom papierov, kufríkovým písacím strojom a tichým miestom, kde sa rodia inšpirácie. Dnes je však všetko iné. Kto nie je online, ten neexistuje. Nadovšetko dôležité je spojenie so svetom. Jediná cesta k internetu na cestách je cez siete mobilných operátorov. Musíte spraviť všetko pre to, aby ste našli čo najrýchlejší, najspoľahlivejší spôsob spojenia s dobrým pokrytím.

Bez notebooku nedáte ani ranu. Musí byť dosť tenký a ľahký na to, aby ste ho pobalili do batoha. Súčasne však musí mať pohodlnú klávesnicu, dobre čitateľný displej a výdrž, ktorá pokryje čo najdlhšiu časť dňa. Pridajte k tomu nároky na pevnosť a húževnatosť – nie je veru jednoduché rozlúsknuť túto výzvu. Obzvlášť v prípade, ak so sebou potrebujete aj bohatý archív fotografií.

Ak ste závislí na elektronike, potom ste zaručene závislí aj na energii, ktorú potrebujete pre napájanie. Niet lúky alebo lesa, kde by na vás čakala zástrčka. Buď si nabalíte energiu do zásoby, takže so sebou nosíte powerbanky. Ak však chcete byť slobodní na viac dní pobytu v prírode, potrebujete energiu dočerpať. Nie inak, ako zo slnka pomocou solárnych panelov.

Fotoaparát nie je nutnou výbavou, ak vašimi témami nie je príroda samotná. To však nie je tento prípad. K zrkadlovke treba zopár objektívov na výmenu, čítačku kariet a ku všetkému batoh, do ktorého sa dá výbava naskladať tak, aby sa pri nosení po kopcoch nerozbila.

Bez zázemia to nejde

Môžete si sadnúť na zem, položiť notebook na kolená a písať. Raz je však zem studená a mokrá, inokedy potrebujete prístrešie. Pridajte k tomu jedlo, varenie, oddychové prestávky a razom potrebujete mať so sebou kompletnú zálesácku výbavu na kempovanie.

K ohnisku potrebujete sekerku, pílku a zopár drobností pre zapálenie ohňa. Priložte suroviny, nôž, ešus a príbory – okamžite ste v obraze. Ku kávičke a obedu v národnom parku musíte vymeniť ohnisko za varič. Ba aj vodu si musíte so sebou nosiť, pretože od studničky k studničke je ďaleko.

Pridajte spacák, karimatku, celtu, hamaku a trochu táborníckej výstroje naviac – hneď sa zdá že je toho akosi priveľa. A predsa sa to musí dať zvládnuť. Cieľom projektu „Kancelária les“ je zozbierať zápisky, postrehy a skúsenosti, ktoré zdokumentujú ako sa túto výzvu podarí pokonať.

Projekt Kancelária Les vzniká vďaka podpore firmy Slovak Telekom, ktorá poskytla rýchlu, dátovú konektivitu v 4G LTE sieti s pokrytím 93 percent obývaného územia Slovenska.
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár