Dobrý sveter, to je základ pohody v každom chladnom počasí. Príjemne hreje, neobmedzuje v pohybe a ak príde na pohodlie, niet mäkšieho materiálu ako pružný úplet. Natiahnete ho na seba a okamžite cítite, ako kopíruje kontúry vášho tela.

Čo vás čaká, ak prevezmete štafetu od nórskych oviec a zaodejete sa do ich rúna, ktoré po ostrihaní prešlo triedením, čistením, spriadaním, farbením a pletením?  Zoznamujeme sa na potulkách krajom s klasickým svetrom Devold Nansen.

Devold

Sveter ako kult

Ak sveter  postavíte v chladnej časti roka do úlohy najvrchnejšej vrstvy oblečenia, znie to takmer ako kult. Kam sa pohnete, stále máte na sebe to isté. V treskúcom mraze, snehovej víchrici ale aj v sychravých jarných dňoch. Dostávate nálepku, že to je ten čo nevie čítať stupnicu na teplomere – stále má na sebe to isté.

A predsa to nie je žiadny nezmysel. Vlnený sveter zvláda s mimoriadnym komfortom pokryť  široký rozsah teplôt. Všetko, čo potrebujete doladiť naviac urobíte pod ním – nátelníkom, tričkom s dlhým rukávom, alebo funkčnou vrstvou. Sveter je korpusom, ktorý pod svojim ochranným štítom drží vašu pohodu.

Tam kde ostatným šuštia bundy a pevné materiály s prísnym strihom zasahujú do voľnosti, tam si vy užívate pohodlie svetra. Na horách, v lese, ale aj na chate a terase, kde v snehu rozkurujete pre kulinársky zážitok gril. Neprekáža pri práci vo dvore, neprekáža pri táborení, a nie je vám na protiveň ani vtedy ak zaliezate do spacieho vaku.

Na jeho vlnu si musíte privyknúť

Ak ste zhýčkaní bavlnou a jemnými syntetickými materiálmi, Devold Nansen Classic nie je sveter, ktorý by sa vás snažil presviedčať o jemnosti vlny. Najjemnejšie merino sa jednoducho na svetre nehodí. Nie je to však ani strúhadlo, ktoré by vám zodralo po týždni nosenia krk. S jemnou, 31-mikrónovou vlnou sa musíte trochu zoznámiť.

Devold

Ako veľmi cítite vlnený úplet svetra, to záleží hlavne od vlhkosti. Ak je pokožka presýtená parou, je na dotyk citlivejšia ako keď je suchá. Podobné je to i s vlnou samotnou. Suchá je na dotyk drsnejšia ako keď jemne navlhne. Sú chvíle v ktorých vlnu tohto svetra trošku vnímate, po väčšinu času sa však cítite ako v bavlnke.

Výrobca použil výhradne novú, triedenú vlnu, ktorú nedoplnil žiadnym syntetickým materiálom. Znamená to, že každé jedno vlákno, ktoré sa zo svetra uvoľní pochádza z prírody. Netrápi vás iskra od ohniska, ktorá pri dopade na vlnu zhasne. Neobávate sa predratia pod batohom – ovčie rúno musí zniesť jednoducho všetko.

Dokonale zakryje čo treba

Voľný strih tohto svetra a jeho štedré škálovanie veľkostí vám dáva istotu, že sveter ochráni pred chladom a nepohodou všetko, čo sa od neho očakáva. Svojou dĺžkou spoľahlivo prekryje kríže, dlhými rukávmi vytvorí presah cez manžety rukavíc, najlepší je však jeho golier.

V troch polohách si ho môžete nastaviť tak, aby ste sa zladili s okolitou teplotou a počasím. S rozopnutým zipsom odhalíte celý svoj krk, s nízkym preloženým stojačikom ho zakryjete dvojitou izolačnou vrstvou a ak sa rozhodnete vyhrnúť ho nahor v jednej vrstve, zakryjete ním takmer celú tvár. Páči sa nám toto vyhotovenie a určite ho odporúčame každému.

Hoci by sa na pohľad zdalo, že ide o módny a dizajnérsky prvok, v skutočnosti sa za ním ukrýva bezhraničná funkčnosť. Len na bradu si treba dávať pozor pri rozopínaní a zapínaní zipsu. Nejaký čas trvá, kým prídete na to ako ju zacloniť dlaňou, aby sa nič do strojčeka nezachytilo.

Úplet má trvácny tvar, je príjemne hrubý a nevytiahne sa pri používaní ani pri praní. Pri veľkosti XXL mu na váhe chýba iba zopár gramov do celého kilogramu. Takže viete, že ste dostali poctivý kus hrejivého oblečenia, na ktorom sa nešetrilo.

Devold Nansen Classic

Hreje, hreje a hreje

Bolo by klamstvom písať, že sveter robí teplo. Je to naopak – dokáže zadržať to teplo ktoré ste si vyrobili svojim telom a nepustí k nemu chlad, ktorý prichádza zvonka. Máme ho odskúšaný do teploty -14 °C s dvomi tenkými spodnými vrstvami z merina a bavlny. Ani pri nedostatku slnka a slabej fyzickej aktivite sme nemali pocit, že by sme potrebovali kus oblečenia naviac.

Sveter si dokáže udržať svoje izolačné vlastnosti i v prostredí s vysokou vlhkosťou. Práve tam sa vyjavia všetky jeho prednosti. Ranné opary, sychravé počasie a povetrie naplnené padajúcou rosou sú zvyčajne zabijakom komfortu.

Devold Nansen Classic

Vlna to však mimoriadne dobre zvláda. Bez toho, aby ste pocítili ochladenie, prechádzate sychravým krajom. Páči sa nám, ako sa sveter správa vo vlhkom prostredí. Drobné kvapôčky vody zostávajú na povrchu – nevsiaknu sa dnu. I sneh zostáva na povrchu, aby sa nahromadený odprášil dole. Do naozajstného dažďa však pláštenku už musíte vytiahnuť.

Pohoda je to vo chvíľach, keď sa do vás oprú slnečné lúče. Máte pocit, akoby sa k vám dostávali bez ohľadu na ich silu. Ťažko odhadnúť či je to spôsobené tmavou farbou svetra, alebo štruktúrou úpletu. V každom prípade je každý slnečný lúč na vašej strane. Ak sa to spojí s fyzickou aktivitou, rýchlo roztvárate zips, aby ste hromadiacu sa paru zo svojho tela vypustili von.

Reversible Polar Buff

Všetko sa však mení vo chvíli, keď sa rozduje vietor. Hrubá priadza vytvára v úplete veľké medzery, takže vietor nezastaví. Slabší vietor pocítite ako nepohodu na náveternej strane, takže musíte taktizovať so spodnými vrstvami oblečenia tak, aby ste vietor zastavili. Nemáme pocit, že by hrejivosť vo veternom počasí slabla, sveter hreje i tak.

Expedičná choroba

Hoci má Devold Nansen stály tvar a nie je šanca aby ste ho predrali na miestach zvýšenej námahy, predsa len už po pár týždňoch používania ukazuje do sveta, že ho nešetríte. Rovnomerná štruktúra povrchu sa pokryje rozihranou plsťou, ktorá sa miestami formuje do žmolkov. Práve tu si uvedomíte,  čo nosíte na sebe.

Devold

Nové vlákna ovčieho rúna sú narozdiel od recyklátu vlny dlhé, takže nevypadávajú pri odieraní a zostávajú vás naďalej hriať. Sme zvedaví, aký úbytok hmotnosti odčítame na váhe pri hodnotení svetra po dvoch, troch či piatich rokoch nosenia. Ak si svoju hmotu udrží na sebe, znamená to že sa jeho hrejivosť opotrebovaním nebude meniť.

„Expedičná choroba“ sa prejavuje na všetkom oblečení z vlny, takže to nie je nič čo by vás malo zaskočiť. Nováčikovia by však mali o tejto veci vedieť. Nazvime to patinou, ktorá vždy kráča po boku vlny.

Devold Nansen Classic

Predsa je tu len jedna vec, na ktorú je treba dať pozor. Pri pohybe lesom sa pri kriačinách ľahko stane, že sa zachytíte rukávom alebo bokom. Namiesto toho, aby ste unikali úskokom, lepšie je zastaviť a úplet z konára či pichliačov vyslobodiť. Ušetríte si starosti so zaprávaním vytiahnutej priadze. Nemáme s tým však starosti, hoci sa v takomto prostredí pohybujeme často.

Údržba nebolí

Nepočítajte s tým, že sa budete musieť intenzívne venovať údržbe. Vlna nepohlcuje pachy ľudského tela a podobné je to aj s dymom z ohniska. V spoločnosti nik nezistí, že ste ešte včera sedeli vo svetri pri táboráku – všetko akosi vyvanie. Podobné je to s nečistotami. Tam kde sa iné materiály ihneď zamažú, vlna zostáva prekvapivo čistá. Ak vám po svetri zbehne horčica, vytvoria sa malé guľôčky ktoré sa nemajú chuť spojiť s vláknom.

Devold

Periete ručne, vždy s tekutým práškom s obsahom lanolínu. Ten pri údržbe pokryje vlnu ochrannou vrstvičkou, ktorá pôsobí odpudivo voči vlhkosti a nečistotám. Práve pri praní, keď sa vám pod hladinou podarí vlnu úplne zmáčať pocítite jej typickú, ovčiu arómu.

Pri sušení sa nám osvedčilo rozprestrieť na plochu hrubú osušku a rozložiť odtečený sveter na nej. Vlna schne mimoriadne rýchlo, takže vo vykúrenej miestnosti môžete počítať s tým, že za jedinú noc bude sveter opäť pripravený na nosenie.

Osvedčený model

Hoci sa zdá, že tento sveter je priam určený na hory a do lesa, inšpirácia predsa len prichádza z iného kúta. Devold Nansen je následníkom klasického svetra. Ten firma už vo svojich počiatkoch vyrábala ako pracovné oblečenie pre rybárov a robotníkov, ktorí pri práci čelia drsnej, severskej klíme.

Rýchlo sa ukázalo, že hrubá vlna dokáže nielen zahriať, ale vytvoriť aj nepreniknuteľný štít voči vlhkosti. A nejde pritom o žiadne posedávanie, ale o riadnu drinu, pri ktorej sa človek i riadne zapotí.

My môžeme potvrdiť, že sveter si túto tvár zachoval dodnes. Nie je to jemný kúsok citlivého oblečenia, na ktoré by ste museli dávať veľký pozor.

Devold Nansen Classic

Devold Nansen (5099 Kč) je poctivý, hrubý sveter z ovčej vlny, od ktorého môžete očakávať že vás príjemne zahreje v maximálnom pohodlí pohybu. Ochráni vás pred sychravým počasím a vlhkosťou, vytvorí ochranný štít voči snehu. Ak však príde na vietor, budete ho musieť zastaviť niektorou z iných vrstiev oblečenia. Páči sa nám jeho štedrý, priestranný strih, veľmi dobre riešený golier, ako aj vysoká odolnosť voči odieraniu. Môžete počítať s tým, že ide o kus trvácnej výbavy na niekoľko rokov používania, až do úplného zodratia. Bez ohľadu na to, či pôsobíte na horách, alebo v drsnom podhorskom kraji, určite ho odporúčame do vašej výbavy. 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár