Je to mimoriadne krátka sezóna, v priebehu ktorej rastú jemné, šalátové lístky aj v korunách bukov. Najprv sa natlačia spiace púčiky búrlivou miazgou, potom prasknú a keď sa ukáže svieža, jarná zeleň, viete že prišiel čas na zálesácke kulinárske výstrelky.

Ako chutí bukové lístie, kým sa premení na tuhé, nejedlé drevo? Na začiatku pocítite príjemnú, kyslú chuť. Potom sa k nej pridá troška nevýraznej trpkosti. A na konci všetko zaklincuje surová chuť divokej zelene. Ako ich využiť na potulkách krajom? Navarte si z nich bukový prívarok na kyslo.

Nazbierať a podusiť

Zbieranie lístkov je kratochvíľa, ktorá zaberie viac času akoby ste čakali. Vysoko do korún sa nedostanete a tam kde je les hustý, mladé náletové stromčeky nenájdete. Najlepšie je vybrať sa za dobrodružstvom do hája, ktorý je svetlý a plný mladého života.

Ak vhadzujete lístky do ešusu voľne, musíte ich nazbierať doplna. Niektoré sú ešte lesklé, iné sú už v chlpatom kožúšku. Ak si nie ste istí ich sviežosťou, môžete ich najprv ochutnať aby ste vedeli či sú ešte jedlé.

Trhajte lístok za lístkom a ešus držte mimo dosahu konára. Inak vám do neho napadá nielen drobný hmyz, ale aj drevitý obal z púčikov. Ak nechcete všetko ešte raz preberať, dajte si pozor na detaily pri zbieraní.

Podlejte pod lístky trocha vody, zakryte ich pokrievkou a nechajte svojmu osudu. Pod horúčosťou pary o dve-tri minúty klesnú na dno a ukážu svoj skutočný objem.

Pridajte chuť a zahustite

Ako chutí lístie, ak ho povaríte v troške vody? Kyslosť zostane, trpkosť sa vytratí a surová chuť zelene nadobudne jemnejší ráz. Len farby sa akosi vytratia a svieža zelená je zrazu ako vojenská khaki.

Chuť vyčaríte troškou slaninky nakrájanou na kocky, ku ktorej pridáte svoje obľúbené bylinky. V čase pučania bukov na lúkach ešte nebudú, takže je na vás aby ste siahli po zásobách zo špajze. Sušená cibuľka, majorán a tymian sú fajn kombináciou chutí. Ak však máte iný vkus, zariaďte sa po svojom.

Máme uvarené lístie, máme v ňom i chuť z civilizácie, chýba už len dotiahnuť formu. Najrýchlejšia je zátrepka. Zavriete do zaváracieho pohára trochu vody s múkou, pretrepete to a vlejete do ešusu. Keď sa múka prevarí, omáčka sa zahustí a dostane finálnu podobu.

Dobrú chuť!

Ponáša sa vám to tak troška na šťavelový (šóškový) prívarok, alebo prívarok z čerstvého, listového šalátu? Ak ich máte radi, potom s krajcom či dvomi chleba na zahryznutie s radosťou zjete i toto sústo.

Nečakajte však za vedro kalórií, ktoré vás vynesú na horské hrebene. Je to skôr oživenie zálesáckeho jedálnička ako porcia na zasýtenie.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár