Je to pobláznenie, pri ktorom sa fantázia úplne vymkne z vašej kontroly. V nočnom kraji počujete namiesto žblnkajúcej vody detský nárek, šušťanie lístia pod nohami myšiek sa vám javí byť pohybom predátorov a ak vás i oči začnú klamať, vidíte nebezpečenstvá o ktorých nemožno ani vypovedať.

Nie je to nič, čo by sa pri nocovaní v prírode nestávalo aj skúseným zálesákom. Stratili sme tesný kontakt s prírodou a užitočné skúsenosti, návyky a vedomosti našich pradávnych predkov sme pochovali kdesi v podvedomí.

Ako zvíťaziť nad zlými pocitmi a vypestovať si radosť z nocovania v prírode? Začnite malými krôčikmi, ktoré vo vás prebudia pochopenie pre to, že tmavý kút prírody zdieľate s rovnakou spoločnosťou, ako cez deň.

Nocujte vo dvore

Za svojim domom poznáte vo dvore a záhrade každý jeden kút. Ste obohnaní plotom, na niekoľko krokov od pohodlia domova, s dobrým pocitom z toho že sa nachádzate uprostred ľudskej spoločnosti. Natiahnite na zemi celtu, usteľte si spacák na karimatke a s ďalekohľadom pozorujte nočnú oblohu, až kým nezaspíte.

Po niekoľkých nociach zistíte, že je to úplne iné ako doma v spálni. Rána prichádzajú skôr, niektoré noci sú namiesto čiernych len sivé alebo strieborné a aj okolitý ruch vás naučí počítať s tým, že raz prebehne dvorom ježko, inokedy zasa kuna alebo mačka. Ochutnáte vôňu nočného vzduchu, osviežite sa rannou rosou a zistíte akú tvár má noc pod holým nebom.

Vychádzky za východom slnka

Ak ustojíte spánok na zemi v objatí svojho dvora, prichádza čas na skúmanie chodníčkov poza humná. Sú to cesty po ktorých chodievate denne, sú to zákutia pri ktorých dôverne poznáte čo sa kde šuchne. Ako však vyzerajú v noci, keď po nich kráčate vo svojej samote s lampičkou v ruke či čelovkou na hlave?

Vyberte sa na sériu potuliek za vychádzajúcim slnkom. Nabaľte si do tanistry raňajky a kávičku, nastavte budík na dve hodiny pred východom slnka a pustite sa do spoznávania nočného kraja. Brieždenie začne už hodinu po tom, čo ste vykročili von. O dve hodiny už uvidíte i kotúč vychádzajúceho slnka.

Zistíte, že inak počujete nielen svoje kroky, ale aj šum lístia, šuchotanie trávy, pohyb zveri, žblnkotanie potoka či vzdialený ruch na cestách a vo dvoroch. S dobrým pocitom a istotou toho, že už čoskoro bude svitať a vy uvidíte krajinu tak, ako ju poznáte.

Ranné vyhliadky s raňajkovým piknikom sú tým najlepším relaxom. Užijete spevu vtáčat, teplé farby  slnečných lúčov i dobrý pocit zo začiatku dňa.

Nocovanie v prírode

Čo sa zmení vo vašej mysli, ak ju postavíte pred výzvu prenocovať v prírode? Už to nie je miesto, ktoré je na pár krokov od vášho domova. Už to nie je výzva na hodinu času, po ktorej sa začne rodiť ráno. Je to záväzok tak dlhý, až kým nepríde nové ráno.

Je pre zbieranie zručností lepšia tmavá noc alebo jasná obloha v splne? Viac záleží na vašej pohode a rozjarení zmyslov ako na tom čo sa deje v kraji. Hneď pre začiatok by ste mali vedieť, že v spoločnosti má každá zodpovednosť iba polovičnú váhu. Priberte niekoho do partie a idete v tom v kolektíve.

Zabavte sa , zajedzte si, robte do príchodu noci veci, čo vás bavia. Čím väčšie uvoľnenie a pohodu zažije vaša myseľ, tým menej ju budú trápiť nejaké mrzutosti.

Nenádejajte sa toho, že stan je väčšou izoláciou od šíreho kraja ako hamaka a hamaka zasa lepšia ako spanie na zemi – vo finále to vyjde narovnako.

Utlmte sluch ak vám to pomôže a oberte sa pred zaspávaním o ruch noci. Štuple do uší z predajne s ochrannými pomôckami vás môžu zachrániť pred tým, aby sa vaše zmysly začali búriť. Čo robiť, ak ani to nepomáha?

Vytiahnite z batoha rádio, nalaďte si rozhlasovú stanicu s hovoreným slovom a zamestnajte myseľ novými informáciami. Narozdiel od hudby, mozog musí pracovať na plné obrátky aby porozumel tomu, čo sa deje. Vaša fantázia a myseľ sú vtedy na krátkej uzde, z ktorej vyštartovať nemôžu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

4 KOMENTÁROV

  1. Pán autor – píše sa „na rozdiel“ , nie narozdiel. V inom článku máte zase „pod chvíľou“ a tam je to naopak, správne je podchvíľou.

Pridaj komentár