Je v tom kus pôžitkárstva, pri ktorom sa snažíte vychutnávať nespútanú atmosféru prírody. Nabalíte do batoha výstroj a výbavu pre pohodlie, naložíte ho na chrbát a keď po skromnom, oddychovom pochode dorazíte do cieľa, začínate s vybaľovaním a užívaním.

Aké to je, ak sa vyšmyknete zo sveta dômyselných batohov, aby ste sa vrátili k úplnej jednoduchosti a ľahučkým materiálom? Zoznamujeme sa pri potulkách za humnami s batohom Yate SHILO 30+10.

batoh Yate SHILO 30+10

Ľahký ako pierko

Váži iba 320 gramov a predsa do neho naložíte oblečenie, nocľah, jedlo a aj čosi pre zábavu. Zabudnite na hrubé, polstrované popruhy. Zabudnite na rámy, výstuhy, priečinky a oddelenia. Tento batoh vám ponúka svoju štedrú, 40-litrovú kapacitu v minimalistickom vyhotovení. Nik nesľubuje komfort pri výstupe na hory. Nik pred vami nevinie lákavú niť pohodlia pri dlhých pochodoch.

A predsa je tu čosi, čo vás upúta. Batoh dokáže dokonale ochrániť svoje útroby pred vodou a prachom. Vyhotovený je po vzore nepremokavých vakov, ktorým zviniete vrchný lem a zapnete ho sponou. Vyrazte na vodu, rozložte sa na pláži a využijete túto výhodu naplno. S dobrým pocitom, že nenesiete ani kúsok váhy naviac.

batoh Yate SHILO 30+10

Poloprázdny i doplna

Prázdny batoh je ako vrece, ktorému musíte dať tvar. Je preto na vás, aby ste svoju výbavu a výstroj naukladali dnu čo najšikovnejším spôsobom. Veci vkladáte cez vrchný otvor po poschodiach, aby ste vyformovali tvar, ktorý vám pohodlne sadne na chrbát. Oblečenie, spacák, nafukovačka a všetka mäkká výbava sú fajn. Akonáhle však príde čosi tvrdé a hranaté, musíte nájsť miesto, kde to nebude tlačiť.

Či naplníte batoh iba do polovice kapacity, alebo ho natlačíte priam na prasknutie je iba na vás. Vždy sa dá zrolovať a ustrojiť tak, aby si udržal kompaktnú podobu.

batoh Yate SHILO 30+10

Drobné cennosti vložíte do vnútorného vrecúška podšívky, veci ktoré chcete mať na dosah ruky vsuniete pod zips, do bočného vrecka. V praxi to znamená, že doklady ukryjete dnu a pollitrovka či termoska s pitím pôjde do boku.

Nikdy sme nemali problém s tým, že by bol batoh neforemný. Len vonkajším šnúram a popruhom chýba systém na ich ustrojenie. Vždy sme ich musíme rôzne ovíjať, aby neviseli a nezachytávali sa pri prechode lesnou vegetáciou.

batoh Yate SHILO 30+10

Všetko čo máte naviac upevníte na batohu z vonkajšej strany. Penovú karimatku vsuniete pod pružné lanko, drobnosti pripnete k daisy-chain popruhu skobami a ak príde na turistické paličky, i pre tie je prichystané miesto po vzore klasických batohov.

Pevný, avšak nie nezničiteľný

Batoh je ušitý z technickej tkaniny s rip-stop spevnením, ktorý sa ponáša na Nylon 70D. Vonkajšia strana má trvalú impregnáciu, vnútorná má hladký, PVC záter. Hoci výrobca uvádza, že znesie 15-kilogramové zaťaženie, komfort sa odvíja od toho, o aký náklad pôjde.

batoh Yate SHILO 30+10

Šitia sú pevné a na kritických miestach zosilnené, textília pôsobí dobrým dojmom. Ak však po krátkom používaní preskúmate detaily, nájdete na povrchu drobné oderky a opotrebenia. Všetky ostré hrany preto patria preč, aby ste skôr či neskôr batoh na niektorých miestach nepreslabili. Znamená to, že kým ešus môžete nechať vo vnútri smelo cestovať z boka na bok, hranatý varič od Esbitu zabalíte radšej do textilného obalu.

Batoh nie je dokonale nepriedušný, cez niektoré šitia preniká pri balení vzduch von. Ak chcete dokonalú tesnosť, prezrite si pri nákupe v predajni páskovanie spojov. Na našom kuse je práca odvedená s chybami. Pásky sa na rôznych miestach oddeľujú od podkladu. Batoh znesie rosu, prudký dážď i spontánny pád do vody. Nie je však vodotesný v tom zmysle slova, že by ste ho mohli používať ako bójku.

batoh Yate SHILO 30+10

Nepreľaknite sa pri pohľade na deliacu podšívku, ktorej pogumovanie vyzerá jemne a krehko. Nosičom je pevná, polyesterová tkanina, ktorá sa len tak nepretrhne. Nazrite do priečinka na doklady, pozrite sa do bočného vrecka a uvidíte, že ide o materiál na ktorý sa dá spoľahnúť.

Na chrbát sadne celkom fajn

Že sa dá prázdny batoh šikovne zbaliť do dovolenkovej batožiny je viac ako jasné. Aké to však je s jeho sedením na chrbte? Plecnice sú dostatočne mäkké a široké. Páči sa nám aj polstrovanie chrbtovej časti. Pridajte k tomu hrudný a bedrový pás pre zaistenie stability a ste v obraze.

batoh Yate SHILO 30+10

Nie je to batoh, ktorý by strihom verne kopíroval vaše kontúry – je to predsa len svojim spôsobom mech s oválnym prierezom. Dokáže však sadnúť na chrbát tak, aby vám neprekážal a to často i veľmi pohodlne. Ak nesiete veľký objem ľahkého a mäkkého nákladu, cítite sa výborne.

Rovnako dobre ustojí prenos zálesáckej výbavy z automobilu do neďalekého tábora. Pridajte k tomu nosenie výstroje do telocvične, ukladanie výbavy do loďky pri splave a je vám jasné o čom to je. Ak vás nečaká dlhá, namáhavá cesta, batoh je výborný.

batoh Yate SHILO 30+10

Ide o mäkký, prepravný kontajner, ktorým prenesiete rozumné bremeno z miesta na miesto s tým, že vám zostávajú voľné ruky. Narozdiel od tých armádnych sa líši tým, že je mimoriadne štíhly. Ak však máte skutočne mocnú postavu, hrudný pás vám môže byť trochu prikrátky.

Yate Shilo 30+10 (38,74€) je ľahučký minimalistický batoh, ktorý ako transformer mení svoj objem a tvar podľa naplnenia. Ochráni náklad pred vodou a prachom, nabalíte do neho slušný objem výbavy. Aby však na chrbte sedel pohodlne, musíte si dať pozor nato, akú výbavu dnu ukladáte a akým spôsobom ju organizujete. Keďže chrbtové polstrovanie je mäkké a ohybné, nedokáže kompenzovať nerovnosti. Ak hľadáte batoh na krátke trasy a ľahké, objemné náklady, verte tomu že si ho veľmi rýchlo obľúbite. 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár